„Long Live Pop Punk“ („Ilgai gyvuok, pop-panke“), – skelbė grupės vokalisto marškinėliai. „Simple Plan“ atsako už žodžius. Jie yra viena retų grupių be pertraukų grojančių šį muzikos stilių, valdžiusį Vakarų paauglių širdis ir MTV ekranus 00s-aisiais. Kitos panašios grupės arba iš esmės transformavosi (kaip vokalistą pakeitę „Blink 182“), arba ilsisi popkultūros kapinėse (kaip iš tos pačios bangos išaugę ir ją emo-izavę „My Chemical Romance“) arba atrodo kaip keliautojai laiku (kaip atsikūrę „Good Charlotte“).

Tai suprantama. Įtikinamai dainuoti jog „Aš esu vaikas ir gyvenimas yra košmaras“ ar „Fuck rytojų, aš tiesiog noriu šokinėti“ – abi eilutės vakar nuskambėjo koncerte – kai tau 36-eri yra sudėtinga.

Bet „Simple Plan“, groję keliems šimtams fanų sostinės „Forum Palace“ salėje, įtikino. Šis žanras, iš originaliojo anarchistinio pankroko pasiėmęs garsias gitaras ir „neaiškink man ką daryti“ pozą, bet įvilkęs viską į pop muzikos rūbą, vis dar gyvas.

„Tikrų pankų“, kad ir ką šie žodžiai reikštų 2016-aisiais, salėje nebuvo – jie niekada žanro nepripažino. Bet buvo daug paauglių, kuriems sprogstančių priedainių kupinos, iš paprastų tekstų sudėtos „Simple Plan“ dainos yra tai, ko reikia, kai „jautiesi paliktas tamsoje, būdamas arti ribos ir neturintis, kas tave išgelbėtų.“

Do you ever?? oh #simpleplan

A video posted by karolish (@karolish) on Jun 1, 2016 at 11:22am PDT

Kita vertus, girdėti grupės vokalistą nuo scenos sakant „There's a lot of karštos panelės here tonight“, kai dalis klausytojų į klubą atėjo lydimos tėvų, buvo truputį creepy.

Nuo susikūrimo 1999-aisias „Simple Plan“ parašė tiek hitų, kad jų užteko beveik dviem koncerto valandoms. Tiek žanro klasika jau tapusios „Shut Up“ ar „Welcome to My Life“, tiek naujojo albumo dainos „Kiss Me Like Nobody's Watching“ ar „Boom!“ skambėjo pavyzdingai – ši grupė instinktyviai jaučia, kas yra gera melodija ir ką su ja daryti.

Nepakenkė ir faktas, kad šis koncertas buvo paskutinis grupės Europos ture. Nors atsipūs neilgai, mat po poros savaičių jau gros JAV, grupės mėgaujimasis muzika ir savęs netausojimas buvo užkrečiantis.

Publika „Simple Plan“ pasitiko įaudrinta. Už tai reikia nulenkti galvą prieš apšildžiusius suomius „Black Channel“, kurie laimėjo specialų konkursą, kad galėtų groti kartu su „Simple Plan“ jų ture po Baltijos jūros šalis. Penki grupės vaikinai grojo taikiausią įmanomą hardcore muzikos formą – patys jie tai vadina „violent pop“. Beveik galima juos įsivaizduoti „Eurovizijoje“ – ir jiems tai nebūtų įžeidimas.

Iki koncerto buvo sunku suprasti „Simple Plan“ fenomeną. Kaip jie, grojantys muziką, aiškiai apibrėžtą konkrečiam laikmečiui – ir tas laikmetis jau praėjęs – vis dar turuoja po pasaulį ir turi, pavyzdžiui, 9,5 mln. sekėjų feisbuke? Koncertas davė atsakymą. Ši grupė tiesiog yra iki negalėjimo šilta, jauki ir optimistiška, net jei kai kurie dainų žodžiai tamsūs. Publikai to reikia ir „Simple Plan“ žino, kaip tai duoti.

Vietomis koncertas viršijo saldumo ribą. Kai per „Summer Paradise“, keisčiausią grupės diskografijos kūrinį, įrašytą su dainas kaip niekas kitas sugadinti gebančiu Seanu Paulu, tarp žiūrovų buvo išmesti milžiniški pripučiami kamuoliai, „Forum Palace“ staiga virto vaikų darželiu. Vėliau sekė balčiausias įmanomas regio muzikos pavyzdys „Singing in the Rain“, naujausias grupės singlas, kurį po kelių metų vaikinai turbūt įvertins kaip vieną iš karjeros klaidų.

Kur aš?! #simpleplan

A video posted by karolish (@karolish) on Jun 1, 2016 at 11:49am PDT

Bet tai buvo tik keli eksperimentai. Juos atpirko gražiausi koncerto momentai, kaip akustiškai atliktos dainos „Perfect“ ar „This Song Saved My Life“, kurias publika daivo išvien. Žmonių nebuvo daug – bet jie buvo būtent tie, kurių tą vakarą reikėjo.

Šis koncertas įeis į Lietuvos alternatyvios muzikos istoriją, jei kada nors ji bus parašyta. Pop-pankas mūsų sceną pralenkė, išskyrus kelis, dabar tik interneto archyvuose likusius vardus kaip „Alien Run Amuck“ ar „Pirmas kartas“. Tokių žanro gigantų kaip „Simple Plan“ čia niekada nebūta. Tad nors grupė dabar yra netolimos praeities nostalgija, o ne kažkas, kas rūpėtų muzikos pasauliui šiandien, „Simple Plan“ koncertas turėjo įvykti. Pop-panko fanai Lietuvoje jo nusipelnė. Kad ir su kokiu skaičiumi pase jie vakar atėjo į „Forum Palace“ – tas porą valandų mums visiems buvo 16-a.

Koncerto akimirkos:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)