Kovo 22 d., penktadienis:

RANKA RANKON (Hand in Hand, rež. Valerie Donzelli)
15:15 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 9)

Helena ir Joakimas labai skirtingi. Ji snobė, vadovaujanti prestižinei baleto mokyklai. Jis dirba veidrodžių gamintoju, važinėjasi riedlente, turi seserį, kuri dievina šokį. Tačiau kai Helenos ir Joakimo keliai susikerta, juos užlieja nematoma jausmų banga ir tampa nebeaišku, kaip ir kodėl jie vienas be kito nebegali. Tai tiesiog fiziškai neįmanoma. Jei vienas išeina iš kambario, kitas seka iš paskos. Nesąmoningai vyras ir moteris pradeda šokti valsą. Jie dar patys nežino, kad yra sukurti tam, jog mylėtų vienas kitą ir šoktų kartu.

111 MERGINŲ (111 Girls, rež. Nahid Ghobadi, Bijan Zamanpira)
21:45 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 7)

Atokiame Irano kaime šimtas vienuolika kurdų moterų jaučiasi beviltiškai: šiame izoliuotame regione jos sensta ir nė viena dar nerado tinkamo vyro. Jų tėvai ir broliai jau mirę arba dingę be žinios, tad jaunikių beveik neliko. Moterų ateitis atrodo labai niūri. Jos siunčia prašymą prezidentui, kuriame prašo jo pagalbos. Jei niekas į jų prašymą nereaguos, po keturių dienų jos visos nušoks nuo skardžio. Prezidentas liepia specialiajam tyrėjui Doniadidei leistis į kelionę pas moteris. Ši neįprasta kelionė suvienija kurdą, persą, sunitą ir šiitą. Jos metu atsiskleidžia skirtingi vyrų požiūriai ir gyvenimo būdas. Tai komiška, satyrinė istorija apie keturių dienų kelionę pas šimtą vienuolika kurdų merginų siekiant atkalbėti jas nuo masinės savižudybės.

Kovo 23 d., šeštadienis:

INTYMIOS PAMOKOS (The Sessions, rež. Ben Lewin)
10:45 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 8)

Tai istorija apie trisdešimt aštuonerių metų vyrą, prijungtą prie metalinio plaučio, bandantį prarasti nekaltybę. Markas yra nuo vaikystės paraližiuotas, tačiau yra gana turtingas ir garsus žurnalistas bei poetas. Jį supančios moterys yra tik vyro slaugės, tad intymesnio kontakto Markui užmegsti vis nepavyksta. Apimtas nevilties jis apie savo seksualines svajones išsipasakoja gana liberaliam kunigui (William H Macy), ir kartu suranda moterį (Helen Hunt), teikiančią seksualines pamokas neįgaliems žmonėms ir taip jiems padeda pradėti aktyvų seksualinį gyvenimą. Istorija paremta autobiografinias Marko O‘Brieno tekstais. Puikiai surežisuotame filme subtiliai balansuojama tarp emocionalumo ir autoironijos.

SODININKAS (The Gardener, rež. Mohsen Makhmalbaf)
10:45 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 10)

Irano režisierius su sūnumi keliauja į Izraelį. Jie nori daugiau sužinoti apie religiją, kurią išpažįsta per septynis milijonus žmonių. Ji užgimė Irane prieš šimtą septyniasdešimt metų. Į Izraelio miestą Haifą tarnauti suplūsta jaunimas iš viso pasaulio. Tie, kurie dirba soduose, supančiuose šventąsias vietas, gamtoje atranda vidinę ramybę ir santarvę. Klausydamasis sodininko iš Papua Naujosios Gvinėjos režisierius atranda daug panašumų tarp šios religijos pamokslų ir idėjų, kurias propagavo Nelsonas Mandela ar Mahatma Gandhis. Jam įdomu sužinoti, ar Iranas vis tiek gamintų atominius ginklus, jei žmonės išpažintų šią taikią religiją. Jis pasidalija mintimis su sūnumi, tačiau pastarasis įsitikinęs, kad bet kokia religija yra destruktyvi. Ši diskusija virsta ginču, tad tėvas ir sūnus išsiskiria ir patraukia savais keliais. Pasitelkdamas šią istoriją režisierius tapo dviejų skirtingų Irano kartų portretą.

ANTROJI ŽMONA (Thy Womb, rež. Brillante Mendoza)
11:00 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 9)

Šaleha kilusi iš Tavi-Tavi provincijos. Moteriai jau trečią kartą įvyksta persileidimas. Ji labai kankinasi, kad negali išnešioti kūdikio. Nors ji su vyru užaugino sūnėną, jaučia, kad jos sutuoktinis nori būti tikras tėvas. Norėdama išpildyti vyro svajonę ir būti palaiminta Alacho, kuris skelbia, jog vaikas yra materialus dieviškumo įrodymas, Šaleha pasiryžta surasti vyrui kitą partnerę – dieną ir naktį plaukioja su vyru po salą, lanko kaimynes bendruomenes, ieškodama vaisingos moters. Pagaliau suranda draugų rekomenduotą jauną merginą Mersilą. Tačiau antrosios vyro santuokos išvakarėse Šalehą apninka kankinantis pavydas.

GALUTINIS MONTAŽAS: PONIOS IR PONAI (Final Cut - Ladies & Gentlemen, rež. Gyorgy Palfi)
11:15 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 11)

Kai Vengrijoje sužlugo kino finansavimo sistema ir populiarusis režisierius Gyorgy Palfis negavo pinigų naujam filmui, jis nusprendė pasirinkti kitokį kelią. Gyorgy Palfis nieko nefilmavo, o atrinko penkis šimtus garsiausių ir mėgstamiausių filmų – nuo „Įsikūnijimo“ iki „Ozo šalies burtininko“ – ištraukų ir jas permontavo.

Nors Gyorgy Palfis perkėlė visą medžiagą į naują filmą, jame išlieka tradicinis santykių modelis – vaikinas sutinka merginą. Režisierius apibūdino savo darbą kaip „tikrą filmą apie tikrą vyrą ir moterį“. Naujos poros formuojamos iš garsiausių aktorių. Rita Hayworth, Liza Minelli, Marlene Dietrich gundo, Alainas Delonas apsikeičia žvilgsniais su Marilyn Monroe, o Jackie Chanas skuba gelbėti į bėdą patekusią Jeanne Moreau. „Galutinį montažą“ galima pavadinti filmu-koliažu, filmu-galvosūkiu, filmu-viktorina.

PIETA (rež. Kim Ki-Duk)
11:15 Forum Cinemas Vingis (Didžioji salė)

Norėdamas perteikti šiandienio žmogaus kančių ir žiaurumo gelmes, režisierius Kim Ki-dukas tam pasirenka Mikelandželo šedevrą „Pieta“. Jo 18-asis filmas triumfavo 2012 m. Venecijos kino festivalyje su tauriausiu „Auksinio liūto“ apdovanojimu.

Šaltakraujis skolų išieškotojas Lee Kang-do buvo našlaitis ir niekada nežinojo, ką reiškia užuojauta, meilė ar prieraišumas. Jis gyvena ir dirba skurdžiame gamyklų rajone – toli nuo Seulo dangoraižių. Šios bendruomenės gyventojai – visuomenės paribys. Tačiau tai netrukdo Lee Kang-do juos dar labiau apiplėšti. Vieną dieną pasirodo paslaptinga moteris, kuri teigia, jog yra šio vyro motina. Iš pradžių jis ją atstumia, tačiau palaipsniui įsileidžia į savo gyvenimą ir meta darbą, kad kuo daugiau laiko galėtų praleisti su atrasta mama. Kai moteris pagrobiama, sūnus ima sekti nusikaltėlio pėdomis. Jam teks aplankyti visus, kuriuos praeityje užgavo, be to, sužinos, kad pati motina turi tamsių paslapčių.

PABAISOS IŠ LAUKINIŲ PIETŲ (Beasts of the Southern Wild, rež. Behn Zeitlin)
11:45 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 5)

2012 m. Sandanso kino festivalyje filmas apdovanotas Didžiuoju žiuri prizu, Kanuose – „Auksine kamera“ už geriausią debiutą ir nominuotas keturiems „Oskarams“: už geriausią filmą, režisūrą, scenarijų ir pagrindinės aktorės vaidybą.
Veiksmas nukelia į Misisipės upės deltoje esantį žemės lopinėlį, vadinamą „Vonia“. Čia beveik laukinėmis sąlygomis gyvena šešiametė su savo tėčiu, kurį kamuoja paslaptinga liga. Neseniai praūžusi audra juos nubloškė į baisų skurdą. Ir tai ne pabaiga – artėja dar didesnis uraganas, dėl kurio šis žemės lopinėlis gali išnykti apskritai. O ką jau kalbėti apie mergaitę vis persekiojančias didžiules pabaisas...

JUODA, BALTA, SEKSAS (Black, White & Sex, rež. John Winter)
19:00 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 12)

Tuščioje kino studijoje režisierius su keliais operatoriais ruošiasi intymiam ir atviram pokalbiui su prostitute. Jis nori kurti filmą apie laisvo elgesio merginą, todėl viliasi gauti kuo daugiau informacijos iš aktyvių seniausios profesijos atstovių bei pasirinkti tinkamiausią gundančio vaidmens atlikėją. Smalsus vyras užduoda iš anksto parengtus klausimus aštuonioms aktorėms, vaidinančioms tą pačią moterį – iškalbingąją prostitutę Endžę. Prieš kameras atsistoja skirtingo amžiaus, skirtingos išvaizdos, skirtingai apsirengusios moterys, kurioms tenka vaidinti vienodas situacijas su identišku tekstu. Tačiau kiekviena jų skirtingais pokalbio momentais tiesiogine ir perkeltine prasme priverčia apsinuoginti klausimus joms užduodantį vyrą.

ŠVIESUS PRISILIETIMAS (Touch of the Light, rež. Chang Jung-Chi)
21:00 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 12)

Debiutinę dramą „Šviesus prisilietimas“ prodiusavo Azijos kino meistras Wongas Kar-Wai, o filmavo jo ištikimiausio operatoriaus Christopherio Doyle'o sūnus Dylanas. Šis filmas pelnė Tarptautinio Taipėjaus kino festivalio publikos simpatijų prizą, tapo pelningiausiu Taivano filmu ir buvo rodomas tokiuose tarptautiniuose festivaliuose kaip Busano, Tokijo, Dubajaus; juo atidarytas Tarptautinis Marakešo kino festivalis.

Huangas gimė aklas. Jo šeima tokiam išbandymui buvo nepasiruošusi. Bet jis jautė begalinę mamos meilę, kuri padėjo tapti smalsiu ir talentingu žmogumi. Huangas įrašinėja garsus, kurie padeda jam matyti geriau už bet kurį regintį žmogų. Vaikinas mokosi girdėti tamsos pasaulyje. Grojimas pianinu atskleidžia viltį, užsispyrimą ir gyvenimo aistrą. Jis trokšta pažinti tikrąjį gyvenimą ir studijuoti, todėl savarankiškai išvyksta į sostinę. Čia Huangas susipažįsta su gražia, bet nelaiminga gėrimų pardavėja. Ji svajoja tapti profesionalia šokėja, tačiau vargingai gyvenanti šeima neturi pinigų dukros studijoms. Pamačiusi, kaip atkakliai savo tikslo siekia aklas pianistas, grakšti mergina irgi ryžtasi siekti svajonės, nepaisydama jokių kliūčių.

Filmas paremtas tikrais įvykiais, kuriuos patyrė aklas pianistas Huangas Yu-Siangas. Jis pats ir atliko pagrindinį vaidmenį.

STOKERIAI (Stoker, rež. Park Chan-wook)
21:30 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 11)

Režisierius Park Chan-wookas sukūrė pirmąjį filmą anglų kalba pagal TV serialo „Kalėjimo bėgliai“ pagrindinio aktoriaus Wentwortho Millerio scenarijų. 

Emociškai nestabili Evelina Stoker (Nicole Kidman) ir jos nedraugiška dukra Indija (Mia Wasikowska) gedi mįslingomis aplinkybėmis avarijoje žuvusio vyro ir tėvo Ričardo. Laidotuvių dieną į jų duris netikėtai pasibeldžia jo brolis Čarlis, kurio šeima niekuomet nepažinojo. Nekviestas atvykėlis dar labiau išbalansuoja dviejų moterų emocijas. Netrukus Indija išsiaiškina, kad paslaptingasis dėdė turi slaptų ketinimų. Bet mergina, užuot ėmusi pykti, įsimyli žavingąjį Čarlį, kuris kaip du vandens lašai panašus į jos tėvą Ričardą.

Filmo pavadinimas referuoja į „Drakulos“ autorių ir rašytoją Bramą Stokerį, nors siužete nėra nė menkiausios užuominos apie vampyrus. Tai seksualinė-psichologinė drama apie žmogžudystę, išdavystę ir gražuolį oportunistą, kurio taikinyje atsiduria motina ir dukra.

LAISVĖS TANGO (Tango Libre, rež. Frederic Fonteyne)
22:00 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 9)

JC dirba kalėjimo prižiūrėtoju. Jis – paprastas žmogus, o jo gyvenimas – pilkas. Vienintelis malonumas – kartą per savaitę vykstantys tango užsiėmimai. Vieną dieną jis susipažįsta su naujoke Elis. Kitą dieną visai netikėtai jis išvysta ją kalėjime. Moteris atėjo aplankyti dviejų kalinių: vienas jų yra jos vyras, kitas – meilužis… Kalėjimo taisyklės draudžia bendrauti su kalinių artimaisiais. Tačiau ši laisva moteris skleidžia keistą trauką ir JC nepaklūsta iki tol stropiai vykdytoms taisyklėms. „Laisvės tango“ – paskutinė Frédérico Fonteyne’o trilogijos apie moteris ir meilę dalis.

MOKYTOJAS (The Master, rež.Paul Thomas Anderson)
21:45 kino teatras Pasaka

Po Antrojo pasaulinio karo Amerika išgyveno psichologinę krizę. Buvęs kareivis Fredis Kvelas – seksualiai nepasotinamas ir elgiasi tartum gyvulys: jis nesugeba išlaikyti darbo ar suvilioti moters. Vieną naktį jam pavyksta įšokti į prišvartuotą laivą ir pasislėpti. Plaukdamas laivu vyriškis sužino, jog šis priklauso Lankasteriui Dodui – charizmatiškam naujos religijos pradininkui. Kartu su žmona Dodas tyrinėja savo subjektų pasąmonę, priversdamas juos atskleisti užslėptas silpnąsias vietas. Intelektualusis laivo savininkas ir jo sulaukėjęs keleivis atrodo visiškos priešingybės, tačiau sugeba artimai susidraugauti. Abu jie susisaisto stipriais ryšiais, tačiau ateina laikas, kai mokinys pradeda abejoti savo mokytoju.

Kovo 24 d., sekmadienis:

MANO APELSINMEDIS (My Sweet Orange Tree, rež. Marcos Bernstein)
19:00 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 12)

Aštuonerių metų Zeze ir jo varginga šeima gyvena Brazilijos kaime. Jis – sumanus, gabus vaikas ir tikras pasakojimų meistras. Tačiau šeimai jis vis pridaro bėdų! Labiausiai Zeze patinka krėsti išdaigas. Jam niekada nepritrūksta fantazijos. Berniuko priebėga – apelsinmedis, kuriam jis gali patikėti savo negandas, džiaugsmus ir slaptas išdaigas. Tai jaudinantis pasakojimas apie meilę ir draugystę.

SUGAR MAN (Searching for Sugar Man, rež. Malik Bendjelloul)
21:00 Forum Cinemas Vingis (Salė Nr. 12)

„Oskaro“ premija ir JAV režisierių gildijos prizu apdovanotas dokumentinis filmas 2012 m. Sandanso kino festivalyje užsitikrino publikos simpatijų prizą. 

Aštuntojo dešimtmečio folkroko muzikantui Rodriguezui nepavyko prasimušti į plačiuosius muzikos vandenis. Nepaisant gerų kritikų atsiliepimų, jis greit buvo pamirštas, liko tik ore sklandančios legendos apie baisią savižudybę scenoje. Tačiau kažkokiu būdu nelegali jo albumo kopija atsidūrė Pietų Afrikoje, kur sistemą kritikuojantys jo tekstai paveikė protestuojančio jaunimo judėjimą ir Rodriguezas per naktį tapo žvaigžde. Po kelių dešimtmečių, kai Pietų Afrikoje išleidžiamas antrasis jo albumas, du muzikanto gerbėjai nusprendžia išsiaiškinti, kas nutiko paslaptingajam muzikantui. Iš pradžių jiems tenka nusivilti, nes visi galai veda į vandenį, tačiau galiausiai jiems pavyksta aptikti prodiuserį Mike‘ą Theodore‘ą. Šis jiems papasakoja istoriją, kuri visiškai pakeis paieškų kryptį. Galiausiai ne kas kitas, o muzikanto gerbėjai atskleis neįtikėtinų faktų apie viltį, įkvėpimą, pasisekimą, politiką ir pačios muzikos galią.

APSIMETĖLIS (The Imposter, rež. Bart Layton)
21:45 kino teatras Skalvija

Teksaso valstijoje trylikametis Nicholas Barclay'us išeina iš namų ir dingsta kaip į vandenį. Po trejų su puse metų sielvarto ir nežinios apimtą amerikiečių šeimą pasiekia stulbinanti naujiena: policija surado berniuką gyvą kažkur toli Ispanijos provincijoje. Jis paaiškina, kad ištvėrė nežmoniškus kankinimus ir pabėgo nuo mįslingų pagrobėjų. Ekstazės apimta berniuko šeima nutaria tuoj pat jį parsiskraidinti, nepaisydama neįtikėtinų ir sveiku protu nesuvokiamų aplinkybių. Bet dar keistesni dalykai prasideda, kai Nicholas kartu su vyresniąja seserimi grįžta į Teksasą. Šeimos nariai, giminaičiai ir ypač mama šiltai priima vaikiną, kuris teigia esantis Nicholas. Tačiau jo išvaizda kelia įtarimą. Juk mėlynakis blondinas sūnus grįžo tamsesnės odos spalvos, tamsesnių akių ir pakitusiu balso tembru. Kas turėjo įvykti, kad Nicholas taip neatpažįstamai pasikeistų ir netgi pradėtų kalbėti su ryškiu akcentu? Bet kodėl tuomet šeima nepastebi akivaizdžių skirtumų? Jeigu į Teksasą atskraidintas žmogus tikrai nėra dingęs be žinios Barclay'ų šeimos vaikas, tai kas jis toks? Ir kas iš tiesų nutiko Nicholasui?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)