Litvakais vadinami žydai, kilę iš buvusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teritorijos, apėmusios dabartinę Lietuvą, Baltarusiją, Latviją ir dalį šiaurės Ukrainos bei šiaurės rytų Lenkijos.

Naujajame įspūdingo dydžio albume pateikiamas įvadas į žydų istoriją ir kultūrą, pradedant nuo senovės ir žydų atsiradimo Lietuvoje prieš septynis šimtmečius.

Autorius apžvelgia tradicinę rabinistinę žydų aškenazių kultūrą, Lietuvai būdingas rabinistines ir kabalistines (mistines) tradicijas, taip pat chasidų ir mitnagedų konfliktą.

Leidinyje pasakojama apie įvairius modernius XIX a. ir XX a. judėjimus (jidišizmą, hebrajizmą, socializmą) bei žydų meną. Profesorius D. Katzas taip pat aprašo litvakų gyvenimą tarpukario respublikose, emigracijos centruose Amerikoje ir Izraelyje, taip pat šių dienų aktualijas visame pasaulyje, įtraukdamas ir pasakojimus apie holokaustą išgyvenusius žydus Rytų Europoje, kuriuos lanko ir iš kurių ima interviu daugiau negu dešimt metų, rengdamas jidiš kalbos ir kultūros ekspedicijas. Pirmą kartą leidinyje apie Lietuvos žydus taip išsamiai ir kompetentingai aptariamas tiek religinis, tiek pasaulietinis žydų gyvenimas.

Išskirtinumo šiam veikalui suteikia tai, kad skyriuje apie žymiausią Lietuvos žydų mokslininką Vilniaus Gaoną (1720-1797) pateikiamas sensacingas dviejų Gaono sūnų tuoj po tėvo mirties parašytos biografijos vertimas. Daugelyje darbų apie Vilniaus Gaoną įvairūs jo gyvenimo aspektai taip ir nebuvo paminėti. Taip pat skaitytojai ras dar niekur nepublikuotų vertimų iš hebrajų, aramėjų ir jidiš kalbomis parašytų svarbiausių darbų apie Vilniaus Gaoną.

400 puslapių albumas iliustruotas 325 retomis fotografijomis, kurias surinko pats autorius. Daugelis jų spausdinama pirmą kartą. Taip pat skaitytojai ras 26 schemas ir žemėlapius, kuriuos specialiai šiam leidiniui sukūrė dr. Giedrė Beconytė, dirbanti Vilniaus universiteto Kartografijos centre.

Leidinio autorius D. Katzas yra Vilniaus universiteto jidiš kalbos, literatūros ir kultūros profesorius, Vilniaus jidiš instituto akademinis direktorius. Gimė Niujorke, augo Lietuvos žydų kultūros atmosferoje. Baigęs jidiš kalbotyros studijas Kolumbijos universitete (JAV) ir apsigynęs daktaro disertaciją Londono universitete, profesorius D. Katzas įsteigė jidiš studijų programą ir jai vadovavo Oksfordo universitete. Šiuo metu profesorius gyvena Vilniuje, vadovauja akademinei programai Vilniaus jidiš institute, vykdo mokslinius tyrimus, rengia ekspedicijas pas paskutiniuosius Rytų Europos litvakus.

D. Katzas yra daugybės straipsnių apie jidiš kalbos istoriją, knygų apie jidiš kalbą bei kultūrą jidiš ir anglų kalbomis autorius. Jis taip pat išleido tris jidiš grožinės literatūros leidinius. Profesorius yra apdovanotas prestižine Gugenheimo premija ir Itsiko Mangerio prizu už jidiš literatūrą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją