Kroatija


Per gražiąją pavasario šventę pas kroatą eiti į svečius be dovanų - tiesiog nepadoru! Būtina atsinešti bent jau dekoratyvinių kiaušinių. Nusipirkti jų galima bet kurioje parduotuvėje, ir pačių įvairiausių: paauksuotų, pasidabruotų, medinių, marmurinių, vaškinių, stiklinių. Aišku, ir valgomų - cukruotų, šokoladinių, su siurprizais.

Namų šeimininkė apsidžiaugs, jeigu nepagailėsite pinigų ir padovanosite velykinį papuošalą - ant sidabrinės arba auksinės grandinėlės kabantį mažytį kiaušinuką, išgražintą emaliu, perlamutru, brangakmeniais.

Makedonija

Makedonietės šeimininkės būtų maloniai nustebintos iš svetimšalio gavusios gražų molinį indą margučiams susidėti. Ir būtinai pasiteirautų, iš kur svečias žinąs apie jų tautos paprotį kasmet pirkti naują krepšelį arba dekoratyvinę lėkštę velykiniams margučiams. Papasakokite, kad esate girdėję ir apie kitą makedoniečių tradiciją - nunešti pašventintus kiaušinius į vynuogyną ir ten juos sudeginti, kad Dievas apsaugotų vynuoges nuo krušos, ir kad jos šiemet itin gerai užderėtų.

Kipras

Lankydamiesi Kipre pastebėsite, kad graikai Velykų išvakarėse sukrauna gražų lauktuvių krepšelį savo draugams turkams. Į jį įdeda kepaliuką duonos ir 10-15 margučių. Negavę tokios tradicinės dovanos turkai jaustųsi įžeisti: politika lieka politika, o kaimynams dera sugyventi draugiškai. Turkai paprastai pasistengia atsilyginti lauknešėlį atgabenusiam vaikui įberdami jam į saują smulkių monetų.

Per pavasario šventes Kipre kepama speciali duona vaikams, kuri ir puošiama vaikiškai - grįždami į Lietuvą būtinai parvežkite tokios duonelės lauktuvių.

Italija

Šioje šalyje per Velykas būsite pavaišinti neįprastos formos saldžia duona. Kepaliukuose, primenančiuose kiškį, viščiuką arba lėlę, būtinai bus įkeptas kiaušinis.

Kepant duonelę dalyvauja visa gausi italų šeimyna, taigi nepagailėkite pagyrų jos skoniui. Iškepta duona tradiciškai nešama pašventinti į bažnyčią, o ryte dovanojama draugams ir giminėms.

Vokietija

Vokiečiai šventai įsitikinę, kad spalvingas Velykų medelis padės sulaukti gausesnio derliaus. Jeigu Vokietijoje apsilankysite šventės išvakarėse, galite draugams pasisiūlyti padėti tokį medelį papuošti. Tai gana kruopštus ir atsakingas darbas. Kiaušinių turinį reikia prieš tai pro skylutę išvarvinti į dubenį, o į margą lukštą įpilti vandens. Tryniai ir baltymai bus panaudoti puriam velykiniam pyragui kepti.

Vokietijoje 1500 metais pirmąkart buvo paminėtas ir kitas Velykų simbolis - kiškis. Daugelyje šios šalies vietų tuomet buvo tikima, kad naktį prieš Velykas kiškis atneša ir padovanoja žmonėms gražiausių margučių krepšelį. Iš Vokietijos šis simbolis nukeliavo ir į Ameriką. O apskritai šis Velykų simbolis susijęs su derlingumu ir gamtos atgaivinimu pavasarį, su pagonių švente Eastre. Anglosaksai garbino deivę Easter jai aukodami žemišką dovaną - triušį. Kiškis buvo laikomas vaisingumo simboliu dar prieš krikščionybę.

Slovakija

Eidami pas slovaką velykinių pusryčių neškitės kokių nors skanėstų. Geriausia, žinoma, lietuviškų: čia labai gerbiamos tradicijos. Patys slovakai būtinai pasistengs, kad jūs paragautumėte jų tradicinių velykų patiekalų - kiaušininio sūrio, pyrago ir duonos. Jeigu Velykų rytą tektų nueiti į bažnyčią, išvystumėte, kokio didumo pintinės su valgiais atnešamos šventinti. Vėliau visi šie krepšiai, palaiminti parapijos kunigo, atsiduria ant šventinio stalo.

Anglija

Būtinai paragaukite per Velykas kepamų kryžiumi, simbolizuojančiu aukos nukryžiavimą, puoštų bandelių. Britai tiki, kad jos apsaugo namus nuo blogio. Anksčiau, po Didžiojo penktadienio jas pasikabindavo savo namuose kaip amuletą. Šiuo metu daug kur šis paprotys išnykęs, tačiau bandelės būtinai kepamos.

Tiesa, sunkoka tikėtis, kad per didžiąsias šventes anglas svetimtautį pasikviestų į savo namus. Juk Anglijoje šventai laikomasi principo: "Mano namai - mano tvirtovė". Nusiminti neverta - per šventes ir gatvėse įdomu, o gardžių išganingųjų bandelių galima įsigyti bet kurioje konditerijos parduotuvėje.

Austrija

Būtinai apsilankykite kokioje nors austrų bažnyčioje Didįjį šeštadienį. Galėsite pasigrožėti reginiu, kaip priešais bažnyčią suliepsnoja milžiniškas laužas, į kurį tvarkingieji austrai ima mesti senus sutrūnijusius kryžius ir vainikus nuo kapinių. Jeigu jų nesama, į laužą sumetamos devynių rūšių medžių malkos.

Jeigu turite draugų Austrijos kaime, galite tikėtis, kad jie jus pakvies šventinę naktį pajodinėti po laukus, po jauną žolę paganyti arklius. Šviežia žolyte bus išpuoštas ir velykinis stalas, už kurio drauge visi susėsite pusryčių.

Olandija

Čia per Velykas gamtos galioms sužadinti populiaru gryname ore rengti vaidinimus, statyti gėlėmis ir kitais augalais išpuoštus stulpus, deginti laužus. Šventiniame šurmulyje ir turistams labai smagu.

JAV

Ten, kur šilta, Velykų simboliu laikoma baltoji lelija, pražystanti kaip tik tuo metu. Dėl savo žiedlapių baltumo ir subtilumo dar ankstyvojoje krikščionybėje būdavo sutapatinama su apsivalymu, atgimimu. Kiekvienai šeimininkei būtų malonu gauti dovanų gražų baltosios lelijos žiedą.

Graikija

Padovanokite savo bičiuliams gerą dešimtį gražiausiomis spalvomis išmargintų velykinių margučių - jie juos pašventins ir laikys ištisus metus. Graikai įsitikinę, kad tokie kiaušiniai dovanoja meilę, apsaugo namus nuo gaisrų, o žmones ir gyvulius - nuo įvairių ligų.

Bulgarija

Daugelyje bulgarų šeimų kiaušiniai išpaišomi įvairiausiais raštais, peizažais, paveikslėliais, ant jų užrašomi įvairūs posakiai. Kartais ant įvairiaspalvių kiaušinių dar priklijuojami papuošalai iš auksinės ir sidabrinės folijos.

Drauge su bičiuliais bulgarais eidami į cerkvę klausytis Evangelijos skaitymų neškitės tik vieną kiaušinį - būtinai raudoną.

Meksika

Nuo Verbų sekmadienio iki Velykų Meksikoje švenčiama Semana Santa, o nuo Velykų iki Atvelykio - Pascua. Daugelyje bendruomenių vaidinama visa Pasija (Didžioji savaitė), pradedant paskutiniąja vakariene, Kristaus išdavimu, teismu, 12 Kryžiaus stočių, nukryžiavimu ir pagaliau prisikėlimu. Jeigu tik pasitaikytų galimybė, pasistenkite dalyvauti šiame bažnytiniame renginyje, kuriam ruošiamasi ištisus metus - išties įspūdinga!