Festivalio pasididžiavimu tapusi konkursinė programa, sudaryta per metus „Kino pavasario“ komandai aplankius daugiau nei 20 garsiausių pasaulio festivalių. 12 juostų, atrinktų iš daugiau nei 80 filmų, kurtų 9 šalyse, pretenduoja į konkursinės festivalio programos „Nauja Europa – nauji vardai“ nugalėtojo titulą.

„Norėjau padėkoti žiuri už mielą bei gražų bendradarbiavimą ir kad sutiko atvykti pas mus, nes visi žiuri nariai yra garbūs bei pripažinti kino meistrai Europoje ir pasaulyje. Linkiu gerų emocijų žiūrint filmus, gerų emocijų bendradarbiaujant su kitais kolegomis žiuri ir gerų emocijų atrandant Vilniaus miestą. Gerų darbų ir lauksim Jūsų rezultatų. Ačiū!“ – atidarymo metu žiuri dėkojo festivalio direktorė Vida Ramaškienė.

12-ą įspūdingų Rytų ir Centrinės Europos bei Balkanų regiono kino debiutų ar antrųjų režisierių darbų programą vertins ir geriausią kino juostą rinks specialiai į „Kino pavasarį“ atvykusi pripažinta tarptautinė žiuri: palestiniečių aktorius Ali Sulimanas, pažįstamas iš tokių filmų, kaip „Šių dienų rojus“, „Karalystė“, „Citrinmedis“ bei šių metų festivalio filmų „Išpuolis“ ir „Alyvmedis“; rumunų aktorė Ada Condeescu, Berlyno kino festivalyje apdovanota kaip viena perspektyviausių Europos aktorių; turkų režisierė Yeşim Ustaoğlu, tarptautinį pripažinimą pelniusi juostomis „Kelionė į saulę“, „Pandoros skrynia“, „Kino pavasaryje“ šiuo metu rodomas jos filmas „Skaistykla“; profesionalus kino kritikas ir kino festivalių programų kuratorius iš Italijos Giovanni Ottone bei garsus Kroatijos aktorius Leonas Lučevas, tarptautinei publikai žinomas iš filmų „Įkaltis“ ir „Kaip mano saloje prasidėjo karas“ bei šuo metu festivalyje rodomo „Pasekmės“.

„Esu sujaudintas ir pamalonintas, būdamas čia, šiame puikiame mieste, pilname istorijos. Manau, kad mus sieja jūros - Baltijos, Viduržemio ir Juodoji. Taigi, čia susirinko žiuri nuo skirtingų jūrų tam, kad pamatytų gerą kiną,“ – salę gerai nuteikė vienas konkursinės programos žiuri narių Giovanni Ottone.

Nuo šiandien ši kino profesionalų žiuri kartu su festivalio žiūrovais stebės konkursinės progamos filmus, rinks nugalėtoją ir skirs du papildomus specialiuosius prizus. 18-ojo „Kino pavasario“ konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ nugalėtojas bus paskelbtas festivalio uždarymo ceremonijos metu.

Kartu su pagrindine „Kino pavasario“ konkursine programa prasidėjo ir trumpametražių filmų „Trumpas konkursas“, kuriame pagrindinį prizą pretenduoja laimėti 25 trumpametražiai filmai iš Bulgarijos, Čekijos, Estijos, Juodkalnijos, Kosovo Respublikos, Kroatijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Serbijos, Slovėnijos, Ukrainos, Vengrijos ir Lietuvos. Juos įvertinti ir paskelbti nugalėtoją festivalis pakvietė kroatų kino režisierių ir muzikantą Danilo Šerbedžija, britų kino žurnalistą bei kino programų kuratorių Laurence Boyce ir lietuvių kilmės amerikiečių aktorę bei kino kūrėją Ooną Mekas, „Lietuviai svetur“ programoje pristatančią ir savo trumpametražį filmą „Miegantis vyras“ (The Sleepy Man).

Šventišką konkursinės programos atidarymo vakarą vainikavo lankomiausias praėjusių metų, o kartu ir visų laikų Rumunijos filmas „Apie sraiges ir žmones“ (Of Snails and Men), pasakojantis apie mažo Rumunijos miestelio pagrindinio pajamų šaltinio – vienintelės gamyklos bankrotą. Išradingame ir linksmai chaotiškame režisieriaus Tudor Giurgiu filme vaizduojamas turtingas prancūzų investuotojas, norintis nupirkti ir paversti šią gamyklą sraigių ferma, bei miestelio žmonių pastangos ją vėl susigrąžinti.

18-ojo „Kino pavasario“ konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ bei „Trumpo konkurso“ nugalėtojai bus iškilmingai paskelbti ir apdovanoti kovo 28 dieną, festivalio „Kino pavasaris“ uždarymo ceremonijos metu.

Atidarymo akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją