„Alyvmedis“ – naujausias garsaus izraeliečio kino kūrėjo Erano Rikliso darbas, kurį prodiusavo „Oskaro“ ir BAFTA apdovanojimo už filmą „Karaliaus kalba“ savininkas Garethas Unwinas bei Frederickas A. Ritzenbergas. Juostos premjera vyko pernai Toronto kino festivalyje, kur pelnė publikos simpatijų prizą.

Režisierius E.Riklis garsėja tuo, kad nebijo, būdamas izraeliečiu, imtis Palestinos ir Izraelio konflikto temos, jos nagrinėjimo ir savotiško pateikimo. Jis sugeba tai padaryti itin patrtaukliai, nepriverčiant žiūrovo stoti į kurią nors stovyklą, o atvirkščiai – pamatyti ten tiesiog žmones, kurie gyvena karo sąlygomis, įvelti ne savo noru į amžiną kovą.
E.Riklis kalbėdamas apie rimtus dalykus sugeba juos pagardinti humoru, visuomet nutaikytu į tuos, kurie už tas problemas yra atsakingi. „Alyvmedis“ – kol kas geriausias E.Rikliso darbas, apie problemas ir paradoksus Artimuosiuose rytuose, palieka žiūrovui keistą, nenuslopinamą optimizmo jausmą.

„Alyvmedis“ gali būti pavadintas kelio filmu, juosta apie karą ar apie draugus. Norėjau, kad jis būtų rimtas, bet netrūktų ir gero humoro, kad būtų realistiškas, bet su fantastikos elementais, nufilmuotas autentiškoje vietoje, bet kartu ir universalus. Tikiu, kad galutinis rezultatas atspindi mano požiūrį į trapius, pesimistinius ir tik labai retai optimistinius Artimųjų Rytų konfliktus,“ - sako juostos režisierius E.Riklis.

Pagrindinius vaidmenis juostoje atlieka pavergiantis įtaigia vaidyba paauglys Abdallah El Akal ir amerikiečių aktorius Stephenas Dorffas, išgyvenantis karjeros renesansą po vaidmens Sofios Coppola filme „Somewhere“. Šiame filme vaidina ir garsus palestiniečių aktorius Ali Sulimanas – šių metų „Kino pavasario“ konkursinės programos „Nauja Europa – nauji vardai“ žiuri narys.

Filme pasakojama istorija, nukelianti į laiką, prieš 1982 m. karą tarp Libano ir Izraelio, kai daugybė palestiniečių šeimų gyveno Beirute, tačiau nuolat sulaukdavo vietinių gyventojų neapykantos išpuolių. Laikinose stovyklose įsikūręs jauni vyrai ir berniukai iš Palestinos neįsivaizdavo karo realybės, bet vieną dieną prie pat jų durų iš dangaus nukrito numušto Izraelio karinių pajėgų lėktuvo pilotas Yonis.

Per Izraelio kariuomenės ataką žuvusio tėčio netekęs ir gyventi su ginklu jau įpratęs dvylikametis Fahedas kartu su būreliu berniukų ir spanieliu Čerčiliu apsiima saugoti į nelaisvę pakliuvusį pilotą. Tačiau Fahedas svajoja sugrįžti į gimtąjį kaimą ir persodinti ten mažą alyvmedį. Tai brangiausias ir vienintelis iš mirusio tėčio paveldėtas palikimas. Savo ruožtu Yonis supranta, kad jo dienos bus suskaičiuotos, jei nepavyks pabėgti. Izraelio pilotas pasiūlo palestiniečiui berniukui netikėtą sandėrį: jei Fahedas atrakins duris ir padės pasprukti iš miesto, Yonis padės paslapčia pereiti valstybės sieną ir bent trumpam sugrįžti į apleistus namus. Filmas „Alyvmedis“ pasakoja įtraukiančią ir jaudinančią šių dviejų skirtingų likimų žmonių kelionę bei jų jausmų virsmą – nuo neapykantos priešui iki rūpinimusi šalia esančiu žmogumi, nepaisant jo tautybės.

Filmo „Alyvmedis“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją