„Kaip nebūtų keista, šis karštas oras atkeliavo iš Pietų“, – jau laidos pradžioje į klausimą, iš kur atkeliavo toks karštas oras, atsakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Izolda Marcinonienė.

Pasiteiravus, koks laukia jau paskutinysis šios vasaros savaitgalis, sinoptikė tikino, kad jis buvo labai gražus, šiltas ir saulėtas, o pokyčių, nors ir nelabai žymių, sulauksime tik pirmadienio dieną.

„Paskutinis vasaros savaitgalis bus labai gražus. Penktadienį atsisveikinsime su tokiais vasariškais lietumis, šeštadienį slėgis pradės kilti ir Azoro anticiklonas prasislinks per visą Europą. Jis susijungs su ties Rusija esančiu ciklonu ir šeštadienį tikrai bus gražūs orai, bus mažai debesuota. Žinoma, nebus taip karšta kaip sekmadienį, bet tikrai bus labai šilta. Šeštadienį oras kais iki 26 laipsnių, o sekmadienis bus labai karštas ir be lietaus. Naktį galime sulaukti rūko, naktį bus tarp 12-17 laipsnių šilumos. Sekmadienį sulauksime 25-30 laipsnių, tikrai pakaitins mus karštis. Pirmadienį laukiame pasikeitimų“, – sakė I.Marcinonienė.

Sinoptikė taip pat pasidžiaugė, kad dar tikrai nevėlu ir maudytis Lietuvos tvenkiniuose ir jūroje, kuri yra itin šilta.

„Malonu pranešti, kad Baltijos jūra yra šilta. Jeigu prieš kelias savaites sakėme, kad temperatūra siekia 16-18 laipsnių, tai jau dabar galime drąsiai pasakyti, kad 20-23 laipsniai. Kuršių mariose 23, Nemune 21 laipsnis, Neryje 19, o šaltajame Merkyje 17 laipsnių. Galime pasakyti, kad tikrai vasara tęsiasi“, – sakė sinoptikė.

Ji taip pat atsakė, kokia laukia rugsėjo pradžia. Anot sinoptikės, pirmoji rugsėjo pusė bus itin graži ir šilta.

„Norėčiau pakalbėti apie rugsėjo pirmąją dieną. Pasižiūrėjau į duomenis ir 1992 metais bei 2015 metais buvo labai šiltos rugsėjo 1-osios. Karščiausia buvo 2015 metais, buvo pasiekti rekordai, Druskininkuose buvo 35 laipsniai. Mokiniams turbūt nebuvo labai smagu“, – apie rugsėjo pirmosios dienos rekordus kalbėjo sinoptikė. „Rugsėjo 2-oji bus gana graži diena. Sakyčiau, kad tik vakariniuose rajonuose bus apie 24-23 laipsniai, bet Rytiniuose rajonuose bus 28-30 laipsnių, lietaus nenumatoma, nebent tik vakare, gali priartėti debesų juosta, nors nėra ji labai plati. Jau kelerius metus, o gal net ir dešimtmečius, pastebime, kad vasara pasislinko rudens link.

Rugsėjo pirmoji savaitė dar dažnai būna labai šilta, oras būna labai gražus. Rudeniu padvelkia tik paskutinėmis rugsėjo dienomis. Kalbant apie kitą savaitę, tai tik antradienis ir ketvirtadienis bus lietingesni. Pirmadienį lietus prasidės tik vakare. Naktis iš antradienio į trečiadienį pragiedrės, nes bus truputį šaltesnis oras, temperatūra sieks 7-12 laipsnių. Trečiadienio dieną sulauksime mažai lietaus, lis nebent Aukštaitijoje. Nuo trečiadienio vėl oras šiltės, nors karščių turbūt jau nebebus, bet tikrai šiltų orų dar sulauksime rugsėjį. Penktadienis bus problematiškas, bet visos likusios dienos – gražios.“

Kalbėdama apie jau beveik pasibaigusią vasarą, sinoptikė pabrėžė, kad vėsesnis buvo tik vienas mėnesis – liepa, o kiti mėnesiai buvo šiltesni nei įprasta.

„Ši vasara buvo daugiau nei pusantro laipsnio šiltesnė negu jai priklausytų. Turėjome ekstremaliai šiltą birželio mėnesį, kuris pasiekė visus rekordus, liepos mėnesis buvo vėsesnis, ji buvo vėsesnė nei jai priklausytų, o štai rugpjūtis buvo truputį šiltesnis nei įprasta šiam mėnesiui“, – kalbėjo sinoptikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)