Kaip skelbiama tarnybos internetiniame puslapyje, rytoj šiaurinėje šalies pusėje bus mažai debesuota, o pietinėje – giedra, termometrų stulpeliai kils iki 33 laipsnių karščio.

„Lietaus tikimybė nedidelė. Vėjas rytų, pietryčių, 4–9 m/s. Žemiausia temperatūra 15–19 laipsnių. Dieną nepastoviai debesuota. Lietaus tikimybė maža. Vėjas pietryčių, pietų, 5–10 m/s. Aukščiausia temperatūra 28–33 laipsniai“, – prognozuoja sinoptikai.

Tarnybos duomenimis, trečiadienį bus dar karsčiau, kepins pragariškas 35 laipsnių karštis, kai kur palis, griaudės perkūnija.

„Birželio 12-os dieną vietomis, daugiausia šiaurės rytinėje Lietuvos pusėje, trumpas lietus su perkūnija. Temperatūra naktį 17–22, dieną 30–35 laipsniai“, – praneša sinoptikai.

DELFI primena gydytojų rekomendacijas, kaip elgtis per karščius, kad neprisišauktumėte nelaimės ar sveikatos sutrikimų:

„Karščių metu svarbu dengti galvą šviesiais kvėpuojančiais galvos dangalais, kūno ar veido vietas, kurių pridengti neįmanoma, teptis kremais nuo saulės ir taip išvengti nudegimų. Labai svarbu vartoti daug skysčių – visą dieną ir po truputį, nelaukiant, kol pradės kamuoti troškulys“, – pagrindines saugumo taisykles yra vardijusi Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos pirmininkė Toma Kundrotė.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad vasarą gausiau prakaituojantys žmonės netenka ir elektrolitų – kalio, magnio, natrio. Šios druskos svarbios gerai raumenų, tarp jų ir širdies, veiklai palaikyti, todėl geriant reikėtų nepamiršti ir mineralais prisotinto vandens.

„Taip pat svarbu pažymėti, kad karšti orai daugumą žmonių pritraukia ir prie vandens telkinių, todėl rekomenduočiau prie vandens elgtis atsargiai – į šaltą vandenį nenerti, pirmiau apsipratinti kūną. Reiktų nevartoti ir alkoholinių gėrimų, nepalikti vaikų be priežiūros net ir trumpam laikui. Taip išvengsite skaudžių nelaimių, kurių vis dar pasitaiko kiekvieną vasarą“, – rekomendavo T. Kundrotė.

Ryte, kol dar yra vėsiau ir aplinkos oro temperatūra nebūna labai pakilusi, rekomenduojama atverti langus ir gerai išvėdinti patalpas. Šylant orui, pravartu uždaryti langus, užtraukti užuolaidas arba žaliuzes. Langus geriau uždengti šviesios spalvos užuolaidomis, ritininėmis užuolaidomis ar medžiaga su aliuminio paviršiumi, kuri atspindėtų saulės spindulius.

Karščių metu patalpose reikėtų naudoti kuo mažiau elektrinių įrenginių, dirbtinės šviesos, nes tai sukuria papildomai šilumos. Svarbu patalpose palaikyti ne tik optimalią oro temperatūrą, bet ir tinkamą oro drėgmę – 35–65 proc. šiltuoju metų laikotarpiu. Drėgmę patalpose palaikyti padeda dažnesnis drėgnas patalpų valymas, dulkių šluostymas, oro drėkintuvai. Normalizuoti oro drėgmę taip pat padeda kambariniai augalai.

Būnant lauke, patartina riboti buvimo saulėkaitoje laiką, vengti tiesioginių saulės spindulių, dažniau būti medžių pavėsyje, po skėčiais ar kita priedanga, dėvėti saulės akinius su UVA ir UVB filtru. Taip pat rekomenduojama naudoti apsauginius kremus nuo saulės su kuo didesniu apsaugos faktoriaus skaičiumi, ne mažiau 15 SPF, lūpas tepti balzamu su SPF.

Sergant širdies-kraujagyslių sistemos ligomis, rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę. Pravartu pasitarti su savo šeimos gydytoju dėl nuolat vartojamų vaistų dozės koregavimo. Esant gausiam prakaitavimui ir raumenų mėšlungiui (traukuliams), kūno temperatūrai pakilus virš 40 laipsnių, esant karštai ir šlapiai odai, radus sumišusį ar be sąmonės žmogų – skubiai kreiptis medicinos pagalbos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)