Kelionių organizatoriaus „West Express“ Viešbučių produktų vystymo vadovas Karolis Utopas sako, kad kainų pokyčio pajūryje galima tikėtis jau nuo rugsėjo 1 dienos: „Kainos turėtų mažėti apie 20 - 30 procentų. Padaugės laisvų kambarių, todėl galime tikėtis ir mažesnių kainų. Rugpjūtį kainos vidurkis 3-4 žvaigždučių Lietuvos pajūrio viešbutyje yra apie 90 Eur, rugsėjį – arčiau 70 Eur. Be abejo, viešbučiai kainas keičia ne tik pagal sezoniškumą, bet ir pagal faktinį užimtumą, kurį gali lemti ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, suplanuoti renginiai, konferencijos ir panašiai. Taigi, nereikia nustebti net jei ir ne paties sezono metu viešbučio kaina išliks aukšta - tai gali būti dėl didelio viešbučio užimtumo“.

Jeigu piko metu nakvynė standartiniame kambaryje 5 žvaigždučių viešbutyje Palangoje atsiėjo nuo 180 Eur, o neužsisakiusiems kambario anksčiau - ir po 240 Eur, tai rugsėjo vidury skirtinguose tokio paties įvertinimo viešbučiuose vienos nakvynės kaina svyruoja nuo 96 iki 155 Eur.

Ketvirtadienį booking.com rodo, kad rugsėjį savaitės poilsis šeimai Palangoje esančiuose apartamentuose kainuoja nuo 173 Eur. Jeigu norėtumėte apsistoti Palangos centre, kainos prasideda nuo 385 Eur. Jeigu norite pro langus matyti jūrą – savaitės apartamentų kaina pakyla iki 1036 Eur. Keturvietis poilsio namelis savaitei Šventojoje rugsėjį kainuoja nuo 203 Eur.

Nidoje vieną šios vasaros savaitgalį – sezono piko metu, booking.com svetainė siūlė vos vieną apgyvendinimo variantą - vieno miegamojo studiją keturiems asmenims dviem naktims, kainuojančią 1435 Eur, visos kitos apgyvendinimo įstaigos buvo užimtos. Artėjančio rugsėjo vidury pigiausiai savaitės šeimos poilsis kainuos apsistojus viešbutyje-laive. Kaina - 275 Eur. Jei norite miegoti ne ant vandens, o ant žemės, kainos prasideda nuo 280 Eur už kukliai įrengtą kambarį keturiems. Vieno miegamojo apartamentai su vaizdu į marias ir kopas kainuoja 350 Eur. Norintiems rudens vakarus leisti palydint saulę - 200 metrų nuo jūros įsikūrusių apartamentų kaina savaitei - 396 Eur.

Palangiškiai nori, kad sezonas tęstųsi visus metus

Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė sako, kad Palanga jau seniai nėra įprastas vasaros kurortas: „Turistinis sezonas nesibaigia arba prasideda nesibaigęs. Kaip ir visuose kurortuose, taip ir Palangoje, yra tam tikri turistinio sezono tipai – aktyvusis ir, jeigu galima taip pavadinti, lėtasis. Mes, palangiškiai, labai norime, kad aktyvusis sezonas tęstųsi kuo ilgiau. Šiemet, analizuodami orų prognozes, labai tikimės, kad aktyvusis sezonas tęsis iki spalio pabaigos. Tačiau galiu drąsiai sakyti, kad rudens ir žiemos laikotarpiu sulaukiame tikrai nemažai Palangos kurortą besirenkančių svečių atsipalaidavimui ir jėgų atstatymui“.

Pasak R. Kmitienės, rugsėjo mėnesį apgyvendinimo paslaugų kainų svyravimai labai priklauso nuo turistų srautų, oro sąlygų. Kiek ir kada keisti kainas, sprendžia patys verslininkai. Pagal vyraujančias tendencijas kainos paprastai tampa tokios, kokios buvo balandžio – gegužės mėnesiais. Žinoma, labai priklauso nuo to, kokią apgyvendinimo paslaugas teikiančią įmonę renkasi atvykę svečiai.

„Kiek šį rugsėjo mėnesį poilsiautojų turėsime, galėsiu pasakyti, kai turėsime skaičius, bet palyginimui galiu remtis ankstesnių metų duomenimis - tikrai nemažai poilsiautojų renkasi poilsį Palangoje būtent rugsėjo mėnesį. Kodėl? Todėl, kad jūra būna jau gerai įšilusi, orai taip pat dar labai gražūs. Kaip vieną iš pagrindinių veiksnių daugelis mūsų svečių įvardina, kad būtent rugsėjo – spalio mėnesiais Palanga tampa nepaprasta, stebuklinga ir labai graži. Jeigu šiais rugsėjo ar net spalio mėnesiais orai bus tokie gražūs, tai labai tikimės sulaukti daug svečių, kuriems esame pasiruošę pasiūlyti įvairių renginių bei pramogų“, - kviečia atvykti R. Kmitienė.

Nidoje rudenį gausu išskirtinių renginių

Rugsėjo mėnesį Nidoje pastebimas akivaizdus apgyvendinimo paslaugų kainų mažėjimas. Didesnio kainų kritimo galima tikėtis nuo rugsėjo vidurio. „Nakvynės viešbučiuose kainos vidutiniškai sumažėja apie 20 proc. Apgyvendinimo įstaigos Neringoje taiko skirtingą kainodarą: vieni rugsėjo mėnesį jau taiko žiemos sezono kainas, kiti rugsėjį traktuoja kaip vasaros sezono tąsą ir kainos yra atitinkamai tarpinės: žemesnės nei vasarą, bet aukštesnės nei žiemą. Iš Nidos turizmo informacijos centro specialistų atsitiktine tvarka atrinktų apgyvendinimo įstaigų kainoraščių stebima tokia tendencija: kainos ne sezono metu sumažėja nuo 20 iki 50 procentų“, - sako Nidos kultūros ir turizmo centro direktorė Edita Lubickaitė.

Nida, pasak E. Lubickaitės, yra vasaros kurortas, taigi sezonas baigiasi kartu su kalendorine vasara. Tačiau rugsėjis kurorte paprastai lepina ne tik maloniu oru, sušilusia Baltijos jūra, bet ir išskirtiniais renginiais: dailininkų, fotografų plenerais, sporto ir kitokiais renginiais. „Pajūris turi išskirtinę vertę rudenį – įšilusi Baltijos jūra taip greitai neatvėsta, o tai švelnina rudeninį klimatą pajūryje. Todėl Neringa rudenį gana populiari ir lankoma. Tiesa, mažėja šeimų su mokyklinio amžiaus vaikais, daugėja kitokio tipo turistų - sportininkų, menininkų, keliautojų ir kitokių grupių, atvykstančių ilgesniam poilsiui“, - sako centro direktorė.

Nuomininkams - svarbiausias oras, tada klientų netrūksta

Nidoje dvejus apartamentus nuomojanti Jūratė sako, kad pas ją sezonas baigiasi spalį, o subjurus orams net ir rugsėjo mėnesį. Kuomet rugsėjis šiltas – klientų, sako, turinti visada. „Jeigu vasaromis pas mane ilsisi šeimos, tai rudenį savaitės darbo dienomis atvyksta vyresnio amžiaus žmonės, norintys ramaus poilsio, o jaunimas ir šeimos su vaikais rezervuojasi savaitgalius. Jei geri orai, dažnai atvyksta ketvirtadieniais, o išvyksta pirmadieniais“, - sako Jūratė. Rugsėjo pradžioje kainas Jūratė šiek tiek pradeda leisti, vėliau – nuolaidos tik didėja. Jeigu vasarą nakvynė kainuoja nuo 70 Eur, tai rugsėjį tie patys apartamentai kainuoja 55 Eur. Spalį – jau 40 Eur.

Apartamentus Palangoje nuomojantis Rimantas sako, kad rugsėjis – puikus metas poilsiui, o jis pats turi nuolatinių klientų, atvykstančių atostogauti būtent rugsėjį. „Yra dvi šeimos, turinčios mažų vaikų, kurios nuolat pas mane ilsisi ankstyvą rudenį. Rezervuojasi iš anksto, nes žino, kad esant geram orui, vietų gali nelikti. Kadangi vaikai – ne mokyklinio amžiaus, jiems ilsėtis rugsėjį yra ir daugiau privalumų – mažiau žmonių, mažesnės kainos, nereikia stovėti eilėse parduotuvėse ar ieškoti, kur ramiai pavalgyti kavinėse. O jei dar oras geras ir yra renginių, kad būtų kur nueiti, tai atostogos tokiu metu – pačios geriausios. Pas mane nakvynės kaina vasarą prasideda nuo 60 Eur už naktį, rugsėjį – nuo 50 Eur, vėliau kainą dar nuleidžiu. Nuolatiniams klientams ir užsisakantiems daugiau naktų nei tris, taikau 15-20 proc. nuolaidą“, - pasakoja Rimantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)