Dalyvauti vištų varžybose užsiregistravo 11 vištų ir poros gaidžių šeimininkai. O kas neatsivežė savo naminio paukščio, galėjo už 10 eurų išsinuomoti vištą iš renginio organizatorių.

Varžybų tvarka nesikeičia jau keletą metų: dviem vielos tinklo tuneliais tarpusavyje lenktyniaujančios vištos turi kuo greičiau nubėgti iš vieno narvo į kitą. O vištos šeimininkas gali ją visaip raginti, kad bėgimas nevirstų lėtu pasivaikščiojimu. Būta atvejų, kad po starto višta visai nenori bėgti iš narvo arba trasos viduryje apsikuka ir grįžta atgal. Atkrintamųjų varžybų principu išaiškėjo pusfinalio, o paskui ir finalo dalyviai.

Varžybų nugalėtoja M. Puniškytė gavo 300 eurų piniginį prizą, įsteigtą restorano „777“. Nuo pernai prizas patrigubėjo. Modestos išsinuomota višta Vėtra 10 metrų ilgio trasą įveikė per 5,13 sekundžių. Antroje vietoje likusios vištos Pasienietės šeimininkas lazdijietis Tomas Savukas gavo kuponą dviejų asmenų nakvynei kaimo turizmo sodyboje „Vitrūna“. Trečią vietą užėmusi višta Šakira savo jaunajai trenerei pelnė kuponą keturių asmenų pasiplaukiojimui „Kubo“ baidarėmis Baltosios Ančios upe. Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro prizais apdovanoti ir abiejų lenktyniavusių gaidžių šeimininkai.

„Senokai girdėjau, kad yra tokios vištų varžybos. O šį savaitgalį kaip tik grįžau į tėviškę ir pagalvojau, kad reikėtų pamėginti sudalyvauti. Žinot kaip būna – naujoko sėkmė. Vištą teko išsinuomoti, nes mano tėvai jų neaugina, tik anksčiau jas vis dar laiko“, – pasakojo varžybų nugalėtoja M. Puniškytė.

Paklausta, ar višta yra jos mėgstamas paukštis, Modesta sakė labiau mėgstant tai, ką jos deda – kiaušinius. O jeigu vištų lenktynės vyks ir kitąmet, pažadėjo pasistengti į jas sugrįžti ir pasivaržyti su kitais dalyviais.

Pirmą kartą vištų lenktynės sumanytos rengti Ukmergės rajono Pabaisko miestelyje, bet ten jos netapo tradicinėmis, o lazdijiečiai šį sumanymą pavertė „Pasienio fiestos“ dalimi, be kurios dabar jau niekas neįsivaizduoja šios šventės.

Šiemet „Pasienio fiesta“ buvo skirta poeto Sigito Gedos 80-osioms gimimo metinėms. Visas veiklas į bendrą reginių pynę sujungė pirmajam Lazdijų rajono garbės piliečiui S. Gedai ir jo kūrybai skirta tema, cituojant paties poeto kūrybos žodžius: „Danguje ir žemėj, vandeny”.

Ryškiausiu šventės akcentu tapo penktadienio pavakarę surengta daugiau kaip 1500 lazdijiečių ir rajono svečių eisena nuo Lazdijų kultūros centro iki šventės renginių scenos miesto parke. Pirmose eisenos gretose žygiavo Lazdijų kultūros centro meno saviveiklos kolektyvai, Lenkijos Elko kultūros centro Mozūrijos dainų ir šokių kolektyvas „ELK“, Latvijos Jaunjelgavo kultūros centro jaunimo šokių kolektyvas „Kodolinš“. Toliau sekė Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narius, savivaldybės administracijos, rajono savivaldybės įstaigų, organizacijų, ugdymo įstaigų, nevyriausybinių organizacijų kolonos.

Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Dalius Mockevičius prizą už originaliausią eisenos meninę idėją įteikė Lazdijų meno mokyklai. Už geriausiai atskleistą eisenos temą apdovanota Žagarių kaimo bendruomenė, o prizą už originaliausią prisistatymą pelnė Lazdijų rajono savivaldybės priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba. Nuotaikingiausios eisenos prizą pelnė krepšinio klubas „Lions“, o ryškiausia eisenos komanda pripažintas jaunimo teatras „Kaukutis“. Už „skambų ir efektingą sveikinimą miestui“ prizas atiteko Lazdijų Motiejaus Gustaičio gimnazijos komandai.
„Pasienio fiestos“ scenoje penktadienį žiūrovai išvydo ir išgirdo meninę programą S. Gedos kūrinių motyvais „Giesmė apie žmogų ir paukštį“, kurioje pasirodė apie 100 dalyvių, o koncertą užbaigė dainininkas Vaidas Baumila. Šeštadienio vakarą lazdijiečiams koncertavo grupės „Man-go“ ir „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)