Rimvydai, šis kruizas iš nuotraukų atrodo išties įspūdingas. Ar užtenka savaitės ir ar nepavargstama, kai norisi pamatyti kuo daugiau? Kada spėti pailsėti?

Bet kuriame kruize tikrai galima pailsėti, jei visą veiklą susiplanuoji protingai ir pasilieki laiko miegui, nors jo ir sunku rasti, kadangi veiklos ir pačiame laive apstu. Populiariausi kruizai būtent ir trunka savaitę, tad tiek laiko tikrai pakaks pamatyti, pailsėti ir papramogauti. Na, ir viskas priklauso nuo maršruto. Jei norite aktyviai atostogauti, rinkitės tuos kruizus, kurie kasdien švartuojasi vis naujame krante. Man asmeniškai patinka kitas variantas, kuomet laivas plaukia ilgesnius atstumus ir dieną ar dvi dienas praleidžia jūroje. Būtent šiomis dienomis ilsiuosi, snūduriuoju, einu prie baseino, į sūkurinę vonią ar SPA centrą masažui. Tai laikas, kuris tavęs niekaip neįpareigoja – ką veiksi planuojiesi pats.

Kaip išsirinkti siūlomas ekskursijas sausumoje, nes jos visos atrodo įdomios?

Kiekviename lankytiname taške yra daugybė ekskursijų, iš kurių galima rinktis, todėl būtina atlikti namų darbus renkantis, ką norėtumėte pamatyti viename ar kitame mieste. Dažniausiai laivas krante būna apie 10–12 valandų, tačiau laivo privalumas toks, jog uostai dažnu atveju būna pačiame miesto centre, tad susitaupo nemažai laiko vykstant iki lankytinų objektų. Šiame savaitės trukmės Norvegijos fjordų kruize net trys sustojimai buvo suplanuoti pačiuose fjorduose. Išnagrinėjau visas galimas ekskursijas ir tiesiog ramiai apmąsčiau, ko tądien galiu norėti: pasiplaukioti įspūdingu Geirangerio fjordu, kopti į kalną palei krioklį ar pamatyti ledyną, kurio niekad nesu matęs?

Norvegijos kruizas

Ekskursijas rekomenduoju užsakyti iš anksto, tačiau noriu pabrėžti, kad jų įsigyti nėra būtina – galima išlipti iš laivo ir savarankiškai patiems susipažinti su vieta, į kurią atplaukėte. Pavyzdžiui, sustojus Olesiundo mieste Norvegijoje, internete radome nemokamą lankytinų vietų žemėlapį ir maršrutą, kaip patogiausiai būtų pažinti šį miestą. Pasivaikščiojimas buvo turiningas, buvome nuo nieko nepriklausomi, neskubėdami pamatėme tai, ką norėjome. Flam miesto sustojime taip pat ekskursijos nebuvo būtinos, kadangi vos už 100 metrų nuo uosto įsikūrusi geležinkelio stotis. Nuo čia net keliolika kartų per dieną į kalnus pajuda traukinys, pripažintas įspūdingiausiu pasaulyje maršrutu! Todėl iš anksto Norvegijos traukinių oficialioje svetainėje įsigijome bilietą ir leidomės į šią kelionę.

Taigi, svarbiausia pasinagrinėti visą pasiūlą (tiek įsigyjant ekskursiją, tiek pažindinantis savarankiškai) iki kelionės pradžios, kad jos metu galėtumėte tik mėgautis.

Kalbant apie patį laivą: kaip suspėti aplankyti įdomiausias vietas ir renginius jame?

Neskubėkite – tai pagrindinis mano patarimas atostogų laive metu. Veiklos čia tikrai daug, tačiau nesiverskite per galvą visko pamatyti per pirmąją dieną. Kruizo metu bus dienų, kuomet rasite apsčiai laiko susipažinti su 20 aukštų laivu gigantu, talpinančiu daugiau nei 6 tūkstančius keleivių. Pirmąją dieną skirkite bagažo išsipakavimui, ekskursijų ar kitų pramogų rezervavimui, susipažinimui su laivo programėle išmaniuosiuose telefonuose bei pačia navigacija po laivą. Vėliau kasdien į savo kajutę gausite kruizo laikraštuką – jis ir yra raktas į visų renginių planavimą. Čia surašyti barų, restoranų darbo laikai, užsiėmimų valandos bei adresai (denis ir lokacija laive, pavyzdžiui: 7 denis priekyje, 15 denio galas ir panašiai), šou pasirodymų laikai ir specialios akcijos, pasiūlymai bei paskutinė galimybė įsigyti ekskursijas, kuriose dar liko laisvų vietų. Aš pats keliaudamas kiekvieną vakarą prieš miegą pasiimu laikraštuką ir susidėlioju kitos dienos veiklą, viską pasižymiu išmaniojoje programėlėje savo telefone.

Kokių renginių galima tikėtis?

Kiekvieną vakarą laive organizuojami teatro šou pasirodymai. Tai muzikantų, dainininkų ir šokėjų sukurtas pasirodymas, kiekvieną vakarą atliekamas 2–3 kartus. Kadangi laive yra trigubai daugiau keleivių, nei talpina teatras, pasirodymai yra kartojami kelis kartus per vakarą. Papildomai tuo pačiu metu bent keliuose baruose groja gyva muzika, dainuoja atlikėjai arba vyksta vakarėlis su didžėjais.

Tam tikruose naujausiuose laivuose vyksta ekskliuzyviniai modernaus cirko pasirodymai, į kuriuos patenkama už papildomą mokestį – simboliškai apie 10–15 eurų, o į kainą įskaičiuojamas ir kokteilis, tačiau iš esmės visi pasirodymai yra nemokami.

Keliaujantiems su vaikais verta žinoti, jog, pavyzdžiui, šiame Norvegijos kruize jauniesiems keliautojams skirtas visas denis pramogų: žaidimų aparatai, vaikų-paauglių klubas, animacija vaikams, boulingas, simuliatoriai ar 4D kinas, taip pat ant laivo viršutinio denio – laipynės, vandens parkas.

Norvegijos kruizas

Klasikiniai klausimai: ar jautėtės saugus, ar supo laive ir ar keliavo vien senjorai?

Laive jaučiuosi itin saugiai. Net per didelę audrą bangavimas buvo vos juntamas, o tiems, kas jaučiasi nemaloniai ar bijo, jog gali supykinti, laivo registratūroje dalinamos veiksmingos tabletės, kurias pakanka vartoti kartą kas 6–8 valandas. Nepamirškite, kad laivas nuolat neplaukia, jis kasdien bent pusę paros praleidžia krante.

Pamirškime mitą, jog į kruizus keliauja tik senjorai. Taip, jiems tokios kelionės yra itin patogios ir nevarginančios, taip pat žmonėms su negalia tai puikus variantas norint pamatyti, papramogauti ir jaustis patogiai bei visavertiškai, kadangi laive absoliučiai viskas pritaikyta žmonėms, judantiems ratukų pagalba. Tačiau dabar, ypač vasarą, yra itin daug keliaujančio jaunimo bei šeimų su vaikais. Ir jų nuolat daugėja – teigiama, kad 4 iš 5 keliautojų, vieną kartą išbandę kruizus, čia sugrįš darkart.

Be to, šeimoms taikomos specialios akcijos ir praktiškai visuomet vaikai iki 12 metų kruiziniais laivais keliauja nemokamai, moka tik uosto mokesčius. Norvegijos fjordų kruize sutikau ir nemažai lietuvių, kurie pripažino, jog tai – patogiausias būdas pažinti nuostabią Norvegijos gamtą. Lietuvių skaičius laivuose labai priklauso nuo to, kaip patogu pasiekti miestą, kuriame vyksta įlaipinimas į laivą. Šiuo atveju tai Kopenhaga, kurią labai lengva pasiekti iš Lietuvos – net kelis kartus per dieną vykdomi tiesioginiai skrydžiai.

Kiek realiai su keliomis išvykomis krante kainuoja savaitės poilsis?

Kelionių kainos su skrydžiu, pilnu maitinimu ir apgyvendinimu kajutėje siekia apie 600–700 eurų. Akcijų metu lietuviai spėja pačiupti keliones ir už 500 eurų. Tačiau nepamirškime, kad ir laive norisi papramogauti ir paišlaidauti, ir ekskursiją pačiam suplanuoti ar įsigyti. Todėl manau, kad 900–1000 eurų tokiai pramogai asmeniui tikrai pakaktų. Žinoma, jei rinksitės aukštesnės kategorijos kajutę ar įskaičiuotus neribotus alkoholinius gėrimus, kelionės kaina gali dar išaugti. Keliaujant šeimai, kadangi vaikai dažniausiai už kruizą mokėti neturi, atostogoms du suaugusieji ir du vaikai, skirčiau iki 3000 eurų.

Kokią kajutę rekomenduotumėte pasirinkti ir į ką rekomenduotumėte labiausiai atkreipti dėmesį ją renkantis?

Pigiausia gyventi vidinėje kajutėje. Tai tikrai patogi kajutė – lyg mažas viešbučio kambarys su dvigule lova, dušu, tualetu, sofa ar foteliu bei staliuku, spinta. Tačiau geriausia kruizo patirtis atsiskleidžia ryte nubudus ir atsidengus užuolaidą stebint, kurioje vietoje šiuo metu esame, kur plaukiame ar švartuojamės. Populiariausia yra kajutė su balkonu, o norintiems pataupyti pakaks ir kajutės su langu. Jeigu kruizo kompanija leidžia pasirinkti kajutės lokaciją, rekomenduoju apsistoti laivo viduryje – tokiu atveju visos veiklos bus netoli. Juk laivo ilgis – virš 300 metrų!

Norvegijos kruizas

Esate ne kartą keliavęs kruiziniais laivais, kuo skiriasi laivai ir būtent ši kelionė?

Kruiziniu laivu esu plaukęs jau 12 kartų. Tikrai nepameluosiu pasakęs, jog kelionė Norvegijos fjordais buvo pati įspūdingiausia. Draugai stebėjosi, kad ji nurungė Azijos kruizą ir kelionę laivu po Karibus. Iš tiesų, nepaisant to, jog orai nelepino (liepos viduryje temperatūra siekė 12–14 laipsnių), Norvegijos vaizdai mane pakerėjo ir likau netgi labai sužavėtas!

Pats laivas „MSC Grandiosa" irgi labai įspūdingas – modernus, 2019 metais pastatytas (ir kurį laiką dėl pandemijos neplaukiojęs), vienas iš didžiausių pasaulyje laivų. Daugybė pramogų vaikams ir suaugusiesiems, pritaikytas veiklai tiek geru, tiek prastu oru. Laivo viduje yra daugiau nei 100 metrų ilgio promenada su LED ekranu, kur, esant blogam orui, vyksta smagūs vakarėliai. Mano kolegės, vykusios į 4 dienų kruizą prisipažino, jog nespėjo apeiti viso laivo ir veiklų!

Kokie patarimai, norintiems leistis į kruizą ir dar neprisiruošiantiems?

Į pirmąją kelionę kruizu leiskitės sezono metu – ne šaltuoju periodu. Vėliau galėsite plaukti bet kuriuo metu, kruizai populiarūs ir žiemą. Antras patarimas būtų užsisakyti kajutę su balkonu ar bent jau su langu. Patirsite didelį malonumą ryte grožėdamiesi miestų, gamtos panoramomis, o vakarais – beribe jūra. Trečias – pirmą kartą patikėkite savo atostogas profesionalams – kelionių ekspertui. Jis suteiks visą informaciją apie tai, kaip vyksta kruizinės kelionės, kaip reikėtų pasiruošti, ką pasiimti (nuo aprangos iki smulkmenų) bei atsakys į visus klausimus. O jų prieš pirmą kelionę kils tikrai daug!

Ketvirtas patarimas – kraunantis lagaminą nepamiršti, kad jūroje visuomet vėsiau, nei krante, o keliaujant į Norvegiją orai labai permainingi, net geriausiu sezono metu pasitaiko labai daug lietaus. Kruizo biliete bus nurodyta apranga, kurią reikės vilkėti teminių vakarų metu, pavyzdžiui, šventinis Gala vakaras, baltas vakarėlis ar 80-ųjų naktis. Apranga nėra privaloma, bet itin rekomenduojama, kad jaustumėtės gerai. Ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus patarimas – jei nesijaučiate saugiai dėl savo pasirinkimo, pirmam kartui pasirinkite trumpesnę kelionę laivu. Pavyzdžiui, kruizą primenantį pramoginį laivą Talinas–Stokholmas–Talinas arba 3 naktų mini kruizą Viduržemio jūroje. Tai padės suprasti, ar kruizai jums tinka, ar tęsite keliones jais. O aš juos tikrai tęsiu, nes be kruizų jau nebegaliu gyventi. Nuoširdžiai linkiu ir jums patirti tokias emocijas keliaujant!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)