aA
Kokios šiuo metu Lietuvos soduose ir daržuose augančios daržovės ir vaisiai yra naudingiausi? Kiek uogų, vaisių ir daržovių reiktų suvalgyti norint įsisavinti reikiamą naudingų medžiagų kiekį? Į šiuos ir kitus klausimus atsakė gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Salotos
© Asmeninis albumas

Specialistė iš pradžių sakė, kad reiktų atkreipti dėmesį į sezoniškumą: valgyti tas daržoves, vaisius ir uogas, kurie auga šiuo metu ir šioje vietoje.

Ką valgyti?

„Daržovėms, vaisiams, uogoms, kuo arčiau užaugintoms, turėtų būti skiriama pirmenybė. Tokiu atveju bus mažiau panaudota cheminių priedų, reikalingų saugojimui nuo įvairių kenkėjų, ilgesniam išlaikymui“, – pasakojo E. Cikanavičiūtė.

Gydytojos dietologės teigimu, visos daržovės yra reikalingos ir kuo juos įvairesnės, tuo geriau. „Kuo daržovės įvairesnės, tuo didesnė tikimybė, kad gausime visą reikiamą bagažą vitaminų, mineralų, antioksidantų, – pasakojo specialistė. – Kokia nors viena daržovė neturi pranašumo prieš kitas daržoves. Jos tiesiog visos turi būti valgomos. Patarčiau daržoves, vaisius, uogas valgyti kuo dažniau ir kuo įvairesnes.“

Vaisių ir daržovių paslaptis: kiek iš tiesų jų turime suvalgyti?
© Shutterstock

Kiek valgyti?

Gydytoja dietologė tvirtina, kad suaugę kasdien suvalgo nepakankamai daržovių, vaisių, uogų. „Retas kuris per dieną suvalgo reikiamą kiekį daržovių, o tie, kurie mėgsta vaisius ar uogas, vasarą ir rudenį dažnai padaugina“, – pasakojo E. Cikanavičiūtė.

Gydytojų dietologų rekomenduojama norma per dieną – 400 g daržovių ir 200–300 g vaisių arba uogų.

Pasak E. Cikanavičiūtės, daržovių galima suvalgyti ir daugiau, bet energijos poreikis taip pat priklausys ir nuo bendro kalorijų poreikio. „Žmogaus, kurio energijos poreikis yra 1 500 kcal, ir žmogaus, kuriam reikia 2 500 kcal, daržovių ir vaisių poreikis bus skirtingas“, – pasakojo gydytoja dietologė.

Jei žmogus, kuriam reikia nedidelio kiekio kalorijų, suvalgys daug daržovių, suvartotas kalorijų kiekis nebus daug viršytas, tačiau žymiai padidės maisto tūris. „Padidinti savo skrandžio tūrį net ir daržovėmis nėra tikslinga. Vieną kartą tai bus daržovės, o kitą norėsis suvalgyti ko nors daugiau. Taip galime persivalgyti ir priaugti svorio, – aiškino gydytoja dietologė. – Daržovių galima suvalgyti didesnį kiekį nei 400 g, bet norint, kad porcijos nebūtų per didelės, daržoves reikėtų valgyti visą dieną – nuo pusryčių iki vakarienės.“

Vaisių ir daržovių paslaptis: kiek iš tiesų jų turime suvalgyti?
© Adobe Stock

Kaip paskatinti vaikus?

Per mažai kasdien daržovių, vaisų ir uogų suvalgančių suaugusiųjų pavyzdžiu seka vaikai.

„Negaliu vienareikšmiškai pasakyti, kad vaikai valgo mažiau vaisių, daržovių, uogų. Viskas priklauso nuo šeimos valgymo įpročių. Jei šeimoje nėra įpročio reguliariai suvalgyti reikiamo kiekio daržovių, vaisių, uogų, vaikai patys neims valgyti“, – tvirtino E. Cikanavičiūtė.

Pasak gydytojos dietologės, vaikus pratinti valgyti daržovės, vaisius, uogas reikėtų pradėti nuo ugdymo – kartu balkone, darže ar sode stebėti augimą ir vėliau džiaugtis rezultatu. „Kai vaikai supranta, iš kur atsirado vaisius ar daržovė, jiems labiau norisi jų valgyti. Būtent taip būtų galima juos skatinti pamėgti daržoves ar vaisius", - sakė specialistė.

Šviežia ar ne?

Šviežiose daržovėse, vaisiuose ir uogose išlieka daugiau maistingų medžiagų, tačiau yra tokių, kurių savybės labiau atsiskleidžia, kai yra termiškai apdorojamos. E. Cikanavičiūtė pataria maistą ruošti įvairiai.

„Kai kalbame apie vasaros daržoves, labiau esame linkę valgyti šviežias daržoves – agurkus, salotas, pomidorus. 2/3 šiltojo sezono daržovių turėtų būti šviežios. 1/3 gali būti termiškai apdorotos, šaldytos. Šaltuoju metų laiku labiau valgome kopūstus, burokėlius, morkas, cukinijas, moliūgus, baklažanus, ropes, ridikus, tad didžioji dalis – 2/3 jų bus apdorota termiškai, 1/3 – šviežios“, – informacija dalinosi gydytoja dietologė.

Vaisių ir daržovių paslaptis: kiek iš tiesų jų turime suvalgyti?
© Adobe Stock

Ką auginti?

Gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė ragina žmonės eksperimentuoti darže ir virtuvėje.

„Pastebiu, jog daržuose atsiranda ne tik burokai, kopūstai ir morkos, bet taip pat ir saldžiosios ar aštriosios paprikos, žolelės, ankštinės daržovės, šparaginių pupelių ne viena rūšis, baklažanai, cukinijos, moliūgai, ropės, ridikai. Kuo daugiau eksperimentuosite tiek darže, tiek virtuvėje, bus sveikiau ir įdomiau“, – patarė specialistė.

Norint maiste sumažinti druskos kiekį, patartina darže, šiltnamyje, balkone ar ant palangės pasisėti prieskoninių žolelių. Jų, žinoma, galima įsigyti ir iš ūkininkų ar prekybos centruose.

„Kitais prieskoniais paskaninus maistą sumažėja druskos poreikis. Kai žmonės nenaudoja kitų prieskonių, išgauti gerą skonį jie stengiasi su druska, tad taip jos suvartojame per daug. Skaninkite maistą įvairiausiomis žolelėmis, egzotiškais prieskoniais, jei mėgstate – aštriais", - sakė specialistė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Savaitgalio oras patiks ne visiems: graži bus tik viena diena (9)

Orai Lietuvoje bent jau pirmąją rudens savaitę dar tikrai neprivers susigūžti, priešingai –...

Pasodino daržą pačiame miesto centre: džiaugiasi pirmuoju derliumi (8)

Sodininkystė ir daržininkystė lietuviams ypač mėgstami užsiėmimai, dažniausiai tradicinėse...

Turime kuo didžiuotis: vaizdai nuo Lietuvos apžvalgos bokštų užburia savo grožiu (47)

Technologijų amžiuje vis dažniau atsigręžiame į gamtą, laisvomis valandomis skubame ištrūkti...

Palangos verslininkai dar tikisi uždirbti: šiuo metu kurorte karaliauja vasarą specialiai jį aplenkusieji (27)

Nors šiemet vasara ilgai lepino karštais orais, o pamėgusieji užsienio kurortų kaitrą galėjo ja...

Lietuvos padangėje – nemalonumai: orai nudžiugins vienintelę savaitės dieną (39)

Kai anksti ryte pėdinant į darbą jau norisi apsivilkti striukę, o dienos metu jaukiau jaučiamės...

Top naujienos

DELFI Diena. Mikologas apie tai, ar visi grybai yra valgomi ir kaip yra rengiamasi Šventojo Tėvo vizitui (1)

Į miškus toliau plūsta grybautojai, tačiau medikai šiemet jau neišgelbėjo kelių grybų...

Mėnesį dirbau kasininku, dabar tai sapnuoju tik košmaruose (187)

Išaušo rytas, ir pirmieji lankytojai užplūdo kuklią didelio prekybos tinklo parduotuvę netoli...

Žemaitaitis kirto Paksui atgal: išgirdę jo kalbas, įsižeidė visi partijos nariai (12)

Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkui Remigijui Žemaitaičiui europarlamentaro Rolando Pakso...

Vytautas Landsbergis. Šis tas nauja dėl „Generolo Vėtros“ (96)

Vokiečių žurnale „Der Spiegel“ 1984 m. Nr. 17 paskelbto straipsnio apie Plungės ir apskritai...

Papiktino ir nustebino: užsukus į parduotuvę buvo parodytos durys (12)

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi kauniečiai, kurie mandagiai arba ne taip gražiai buvo...

Žiniasklaida: Theresai May – Merkel „pažeminimas“ atsukusi nugarą nuėjo pasisveikinti su Grybauskaite (99)

Dvi galingiausios Europos Sąjungos valstybės narės – Vokietija ir Prancūzija –...

JAV gyvenanti Seulo olimpiados herojė: ryškiausias prisiminimas – krepšininkų akibrokštas sovietams (17)

Seulo olimpinei vicečempionei ir Lietuvos rekordininkei 62 metų Laimutei Baikauskaitei trys...

DELFI skaitytojams – išskirtinė galimybė pasižvalgyti po maldos namus, kuriuose lankysis popiežius (4)

Lietuvai besiruošiant istoriniam įvykiui – popiežiaus Pranciškaus vizitui, DELFI savo...

Įvertinkite patys, kaip Labanoro giria keitėsi nuo 1984 m. iki šių dienų: viską parodo palydovinės nuotraukos (174)

Literatūroje Labanoro giria apibūdinama kaip antras pagal plotą miškų masyvas Lietuvoje. Girios...

6 minutės, po kurių medikai niekuo negali padėti: žingsniai, galintys išgelbėti gyvybę (1)

Medikai visada akcentuoja, kokia yra svarbi pirmoji pagalba, tačiau tikrai ne kiekvienas žino,...