aA
Kokios šiuo metu Lietuvos soduose ir daržuose augančios daržovės ir vaisiai yra naudingiausi? Kiek uogų, vaisių ir daržovių reiktų suvalgyti norint įsisavinti reikiamą naudingų medžiagų kiekį? Į šiuos ir kitus klausimus atsakė gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.
Salotos
© Asmeninis albumas

Specialistė iš pradžių sakė, kad reiktų atkreipti dėmesį į sezoniškumą: valgyti tas daržoves, vaisius ir uogas, kurie auga šiuo metu ir šioje vietoje.

Ką valgyti?

„Daržovėms, vaisiams, uogoms, kuo arčiau užaugintoms, turėtų būti skiriama pirmenybė. Tokiu atveju bus mažiau panaudota cheminių priedų, reikalingų saugojimui nuo įvairių kenkėjų, ilgesniam išlaikymui“, – pasakojo E. Cikanavičiūtė.

Gydytojos dietologės teigimu, visos daržovės yra reikalingos ir kuo juos įvairesnės, tuo geriau. „Kuo daržovės įvairesnės, tuo didesnė tikimybė, kad gausime visą reikiamą bagažą vitaminų, mineralų, antioksidantų, – pasakojo specialistė. – Kokia nors viena daržovė neturi pranašumo prieš kitas daržoves. Jos tiesiog visos turi būti valgomos. Patarčiau daržoves, vaisius, uogas valgyti kuo dažniau ir kuo įvairesnes.“

Vaisių ir daržovių paslaptis: kiek iš tiesų jų turime suvalgyti?
© Shutterstock

Kiek valgyti?

Gydytoja dietologė tvirtina, kad suaugę kasdien suvalgo nepakankamai daržovių, vaisių, uogų. „Retas kuris per dieną suvalgo reikiamą kiekį daržovių, o tie, kurie mėgsta vaisius ar uogas, vasarą ir rudenį dažnai padaugina“, – pasakojo E. Cikanavičiūtė.

Gydytojų dietologų rekomenduojama norma per dieną – 400 g daržovių ir 200–300 g vaisių arba uogų.

Pasak E. Cikanavičiūtės, daržovių galima suvalgyti ir daugiau, bet energijos poreikis taip pat priklausys ir nuo bendro kalorijų poreikio. „Žmogaus, kurio energijos poreikis yra 1 500 kcal, ir žmogaus, kuriam reikia 2 500 kcal, daržovių ir vaisių poreikis bus skirtingas“, – pasakojo gydytoja dietologė.

Jei žmogus, kuriam reikia nedidelio kiekio kalorijų, suvalgys daug daržovių, suvartotas kalorijų kiekis nebus daug viršytas, tačiau žymiai padidės maisto tūris. „Padidinti savo skrandžio tūrį net ir daržovėmis nėra tikslinga. Vieną kartą tai bus daržovės, o kitą norėsis suvalgyti ko nors daugiau. Taip galime persivalgyti ir priaugti svorio, – aiškino gydytoja dietologė. – Daržovių galima suvalgyti didesnį kiekį nei 400 g, bet norint, kad porcijos nebūtų per didelės, daržoves reikėtų valgyti visą dieną – nuo pusryčių iki vakarienės.“

Vaisių ir daržovių paslaptis: kiek iš tiesų jų turime suvalgyti?
© Adobe Stock

Kaip paskatinti vaikus?

Per mažai kasdien daržovių, vaisų ir uogų suvalgančių suaugusiųjų pavyzdžiu seka vaikai.

„Negaliu vienareikšmiškai pasakyti, kad vaikai valgo mažiau vaisių, daržovių, uogų. Viskas priklauso nuo šeimos valgymo įpročių. Jei šeimoje nėra įpročio reguliariai suvalgyti reikiamo kiekio daržovių, vaisių, uogų, vaikai patys neims valgyti“, – tvirtino E. Cikanavičiūtė.

Pasak gydytojos dietologės, vaikus pratinti valgyti daržovės, vaisius, uogas reikėtų pradėti nuo ugdymo – kartu balkone, darže ar sode stebėti augimą ir vėliau džiaugtis rezultatu. „Kai vaikai supranta, iš kur atsirado vaisius ar daržovė, jiems labiau norisi jų valgyti. Būtent taip būtų galima juos skatinti pamėgti daržoves ar vaisius", - sakė specialistė.

Šviežia ar ne?

Šviežiose daržovėse, vaisiuose ir uogose išlieka daugiau maistingų medžiagų, tačiau yra tokių, kurių savybės labiau atsiskleidžia, kai yra termiškai apdorojamos. E. Cikanavičiūtė pataria maistą ruošti įvairiai.

„Kai kalbame apie vasaros daržoves, labiau esame linkę valgyti šviežias daržoves – agurkus, salotas, pomidorus. 2/3 šiltojo sezono daržovių turėtų būti šviežios. 1/3 gali būti termiškai apdorotos, šaldytos. Šaltuoju metų laiku labiau valgome kopūstus, burokėlius, morkas, cukinijas, moliūgus, baklažanus, ropes, ridikus, tad didžioji dalis – 2/3 jų bus apdorota termiškai, 1/3 – šviežios“, – informacija dalinosi gydytoja dietologė.

Vaisių ir daržovių paslaptis: kiek iš tiesų jų turime suvalgyti?
© Adobe Stock

Ką auginti?

Gydytoja dietologė E. Cikanavičiūtė ragina žmonės eksperimentuoti darže ir virtuvėje.

„Pastebiu, jog daržuose atsiranda ne tik burokai, kopūstai ir morkos, bet taip pat ir saldžiosios ar aštriosios paprikos, žolelės, ankštinės daržovės, šparaginių pupelių ne viena rūšis, baklažanai, cukinijos, moliūgai, ropės, ridikai. Kuo daugiau eksperimentuosite tiek darže, tiek virtuvėje, bus sveikiau ir įdomiau“, – patarė specialistė.

Norint maiste sumažinti druskos kiekį, patartina darže, šiltnamyje, balkone ar ant palangės pasisėti prieskoninių žolelių. Jų, žinoma, galima įsigyti ir iš ūkininkų ar prekybos centruose.

„Kitais prieskoniais paskaninus maistą sumažėja druskos poreikis. Kai žmonės nenaudoja kitų prieskonių, išgauti gerą skonį jie stengiasi su druska, tad taip jos suvartojame per daug. Skaninkite maistą įvairiausiomis žolelėmis, egzotiškais prieskoniais, jei mėgstate – aštriais", - sakė specialistė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Savaitgalio oras patiks ne visiems: graži bus tik viena diena (9)

Orai Lietuvoje bent jau pirmąją rudens savaitę dar tikrai neprivers susigūžti, priešingai –...

Pasodino daržą pačiame miesto centre: džiaugiasi pirmuoju derliumi (8)

Sodininkystė ir daržininkystė lietuviams ypač mėgstami užsiėmimai, dažniausiai tradicinėse...

Turime kuo didžiuotis: vaizdai nuo Lietuvos apžvalgos bokštų užburia savo grožiu (47)

Technologijų amžiuje vis dažniau atsigręžiame į gamtą, laisvomis valandomis skubame ištrūkti...

Palangos verslininkai dar tikisi uždirbti: šiuo metu kurorte karaliauja vasarą specialiai jį aplenkusieji (26)

Nors šiemet vasara ilgai lepino karštais orais, o pamėgusieji užsienio kurortų kaitrą galėjo ja...

Lietuvos padangėje – nemalonumai: orai nudžiugins vienintelę savaitės dieną (28)

Kai anksti ryte pėdinant į darbą jau norisi apsivilkti striukę, o dienos metu jaukiau jaučiamės...

Top naujienos

Patį Sabą apstumdydavęs krepšinio vilkas „Žalgirį“ įvertino iš CSKA pozicijų specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos

Maskvos CSKA treniruočių metu Darrylą Middletoną nesunku supainioti su keliasdešimčia metų...

Tarptautiniame kontrabandos tinkle įsipainiojo lietuviai: genialus planas apeiti Rusijos sankcijas (240)

Šeštame aukšte esančiame bute Sankt Peterburgo Lenino prospekte Nastia Loškina ant virtuvės...

Gyventojai prezidentei už darbą surašė pažymius: kokia Grybauskaitė liks atmintyje? (811)

Per beveik dešimt metų prezidentės Dalios Grybauskaitės populiarumo kreivė nukrito daugiau negu...

Sinoptikai perspėja: sulauksime plikledžio ir sniego (5)

Artimiausiomis dienomis didesnių orų permainų nesulauksime, dienomis spustelės kelių laipsnių...

Lustų rinka smigo žemyn: 400 mlrd. dolerių vertės pramonės klestėjimas eina į pabaigą (58)

Nuostoliai lustų gamintojų rinkoje praėjusią savaitę tęsiasi, ypač po to, kai JAV...

Profesorius Stukas apie visų giriamą kokosų aliejų: nežinant kaip vartoti, gresia susirgti baisiomis ligomis (37)

Vilniaus universiteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad Lietuvos gyventojai suvartoja per mažai...

Lietuvę nustebino civilizuotos šalies ypatumai: moterys čia ir šiandien priverstos rinktis – arba karjera, arba vaikai

Japonija yra viena iš daugiausiai mitais apipintų šalių. Daugelis mano, kad vaikai čia...

Įvardijo dažniausias klaidas rūšiuojant: kodėl servetėlių negalima mesti į popieriaus konteinerį? (32)

Lietuvoje per metus kiekvienas žmogus galėtų išrūšiuoti apie 60,5 kg pakuočių atliekų ....

Rusai apsidžiaugė per anksti: Interpolo vadovu išrinktas Pietų Korėjos atstovas (170)

Tarptautinės policijos organizacijos vadovu trečiadienį išrinktas Pietų Korėjos atstovas Kim...

Kubilius krizės tyrime: gyvenome laisvo kritimo be parašiuto sąlygomis (139)

Konservatorius Andrius Kubilius prisimena, kad jam pradėjus vadovauti Vyriausybei, Lietuva gyveno...