Panašu, jog dėl šįmet sulėtėjusio turizmo ir atšauktų skrydžių į egzotiškas šalis, dauguma Lietuvos gyventojų rinksis šalies kurortus ar dar neatrastus kampelius. Tiesa, gyventojai į dar neištyrinėtas vietas ėmė plūsti ir karantino metu.

„Dar pavasarį buvo pastebėtas aktyvesnis gyventojų apsilankymas gamtoje – karantino sukaustyti žmonės ieškojo atgaivos ir sveikatinimo galimybių“, – teigia Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) atstovė Diana Rakauskaitė.

„Dauguma saugomose teritorijose esančių lankytinų objektų yra pritaikyti neįgaliesiems, taip pat lankytojų centruose galima dalyvauti edukacinėse ir gamtinėse ekskursijose“, – priduria VSTT atstovė.

Nacionalinių parkų Lietuvoje TOP 5

1. Aukštaitijos nacionalinis parkas

Lietuvos parkai

Tai yra seniausias Lietuvoje nacionalinis parkas, įkurtas 1974-aisiais rytų Lietuvoje. Pagal užimamą plotą parkas yra antras šalyje. Aukštaitijos nacionaliniame parke galima aplankyti tris objektus: Ladakalnį, Ginučių malūną ir Bitininkystės muziejų.

Ladakalnis – kone 200 metrų virš jūros lygio stūksantis kalnas, nuo kurio žvelgiant matosi 6 ežerai. Šio lankomo objekto pavadinimas, manoma, susijęs su baltų gyvybės deive Lada, kuriai buvo aukojamos aukos. Tame pačiame parke lankytojai gali pamatyti ir Ginučių malūną – vienintelį malūną parke, išsaugojusį autentišką įrangą. Veikęs nuo XIX amžiaus, dabar šis pastatas yra valstybės saugomas paminklas. Aukštaitijos nacionalinio parko Bitininkystės muziejus sužavės kiekvieną lankytoją nauja ekspozicija, kurioje galima pamatyti visą bitės gyvenimą.


2. Dzūkijos nacionalinis parkas

Lietuvos parkai

Pačiuose Lietuvos pietuose įkurtas Dzūkijos nacionalinis parkas – didžiausia saugoma teritorija Lietuvoje. Šis parkas sergi turtingiausias Dainavos teritorijas. Užsukę į Dzūkijos nacionalinį parką, pro akis nepraleiskite Merkinės apžvalgos bokšto – mat jis įsirangęs parko pušyne. Užkopę į apžvalgos bokštą, išvysite Merkinės miestelį, jame esančią Švč. Mergelės dangun ėmimo bažnyčią. Nevalia nepastebėti ir „Bobos daržo“ šaltinio – gražiausio Dzūkijos upelio Skroblaus ištakų.
Du Dzūkijos nacionalinio parko piliakalniai – Merkinės ir Liškiavos – yra naujai tvarkomi ir, tikėtina, lankytojus kvies jau kitąmet.

3. Kuršių nerijos nacionalinis parkas

Kuršių nerijos nacionalinis parkas

Iš šonų skalaujamas Kuršių marių ir Baltijos jūros, Lietuvos vakaruose lankytojų laukia Kuršių nerijos nacionalinis parkas. Jis įkurtas 1991-aisiais, siekiant išsaugoti itin vertingą Lietuvos pajūrio kraštovaizdžio kompleksą.

Parke Jūsų dėmesį prikaustys Vecekrugo kopa, kuri aukščiausia Kuršių nerijoje. Nuo jos atsiveriantis kraštovaizdis – užburiantis. Lietuviškąjį gamtos grožį įkūnija ir Naglių gamtinis rezervatas. Čia išvysite įspūdingas smėlio daubas ir išgraužas, į Raudonąją knygą įtrauktus augalus.

4. Žemaitijos nacionalinis parkas

Platelių ežeras

Gausus miškų, retųjų augalų ir gyvūnų – toks yra Žemaitijos nacionalinis parkas. Čia telkšo Platelių ežeras, dar žinomas kaip didžiausias ir giliausias Žemaitijoje. Aplink ežerą driekiasi 24 kilometrų dviračių takas – puiki proga čiupti savo dvirates transporto priemones ir grožėtis Žemaitijos kraštovaizdžiais. Dviračio neatsivežusiems – pėsčiųjų Paplatelės pažintinis takas, kuriuo einant galima žavėtis kalvotais miškais, medinėmis skulptūromis.

5. Trakų istorinis nacionalinis parkas

Giedrius Akelis_daugkartinim naudojimui_Trakai

Sukluskite – tai vienintelis istorinis parkas visoje Europoje. Parkas įkurtas 1992-aisiais, norint išsaugoti Lietuvos istorinį valstybingumo centrą. Iš tolo matoma Užutrakio dvaro sodyba – pamėgtas lankytojų objektas, kuris tarytum pasakoja Tiškevičių giminės istoriją. Trakų istoriniame nacionaliniame parke būtina aplankyti ir Varnikų botaninį-zoologinį draustinį.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovė Diana Rakauskaitė siūlo ir regioninius parkus.

Regioninių parkų TOP 10


1. Varnių regioninis parkas

Šatrijos kalnas

Čia puikuojasi Šatrijos kalnas, ant kurio, pasak legendos, rinkosi visos Žemaitijos raganos.

2. Anykščių regioninis parkas

Medžių lajų takas

Galimybė pasivaikščioti medžių lajų viršūnėmis ir nuo jų pažvelgti į Anykščių šilelį. Tai – pramoga, kurios metu Lietuvos gamtą pamėgsite iš naujo.


3. Kauno marių regioninis parkas

Kadagių slėnis

Į šiam parkui priklausantį Kadagių slėnį lankytojai spiečiasi nuolatos – keliaujančiųjų akį traukia savaiminės kilmės paprastaisiais kadagiais apaugęs Kauno marių šlaitas. Pažintinis pėsčiųjų takas driekiasi 1,3 kilometro, o 2016-aisiais šis slėnio takas pripažintas gražiausiu Lietuvoje.

4. Tytuvėnų regioninis parkas

Tytuvėnų vienuolyno ansamblis

Gyvoji akmenų enciklopedija – taip galima pavadinti Akmenų rūžos pažintinį kelią: mat pastarasis nusėtas įdomiais akmenimis, taip pat žengiant šiuo keliu galima sužinoti, kokius akmenis mūsų kraštui padovanojo ledynas.

5. Panemunių regioninis parkas

Seredžiaus piliakalnis

Piliakalnio teritorija – istorinių radinių vieta: atliktų tyrinėjimų metu čia rasta Romos imperatoriaus Marko Aurelijaus moneta, susilydę žalvario fragmentai, pasaginės segės.

6. Vištyčio regioninis parkas

Vištyčio regioninis parkas

Jame pristatoma „Kalvotosios Suvalkijos“ ekspozicija. Čia būtina pamatyti Vištyčio ežerą, dar vadinamą Lietuvos Baikalu, ir didįjį Vištyčio akmenį.

7. Sirvėtos regioninis parkas

Pažintinis takas Sirvetos regioniniame parke

Lankytojai kviečiami į neįprastą pasivaikščiojimą mitologiniu taku, kurį lydi 17 skulptūrų, įkūnijančių senąsias lietuvių dievybes ir mitologines būtybes. Tiesa, Sirvėtos regioniniame parke įrengtas ir naujas pažintinis takas, vedantis į Kačėniškės piliakalnį.

8. Biržų regioninis parkas

Kirkilų apžvalgos bokštas

Užlipę į Biržų apžvalgos bokštą, aiktelėsite – amą atims atsiveriantis Kirkilų ežerėlių vaizdinys.

9. Ventos regioninis parkas

Ventos regioninis parkas

Lankytojai kviečiami paganyti akis po ekspoziciją, nukeliančią į dinozaurų laikus.

10. Krekenavos regioninis parkas

Krekenavos regioninis parkas

Šiame parke slypi tikra gamtos vertybė – Nevėžio senslėnis su raiškiais upės vingiais, senvagėmis. Šalia parko lankytojų centro – apžvalgos bokštas ir Pojūčių takas Nevėžio upės kraštovaizdžiu gėrėtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)