Gatvėmis it filmuose apie mafiją lėtai rieda automobiliai, stabteli prie kiekvieno namo ir pajuda toliau. Jei prieisite prie bet kurio namo sujudimo priežastį iškart atskleis viena, kreivai ranka užrašyta lentelė – vietų nėra. Šiandien iš anksto neužsiregistravus rasti kambarį ar butą nuomai beveik neįmanoma.

Eleonorai 72. Garbaus amžiaus senjorė turi namą Smilčių gatvėje. Jos namą – kaip ir visus aplinkinius – puošia tie patys du žodžiai, kurių taip nenori išvysti iš toliau atvykę turistai.

„Negelbėja tas lapelis, žinokit. Visą dieną šniūrais žmonės vis vien kiša galvas, klausia, o gal turiu kokį kampelį, gal meluoju. Telefoną turiu ir laidinį ir anūko mobilų, tai netyla ir jie. Bet pakeliu kiekvieną, atsakau, kad negaliu padėti – gaila man jų, gaila“, - bulves skusdama porina senolė.

Moters teigimu, paskutinį kambarį ji už 18 eurų išnuomojo dar šį rytą. Jos kaimynė to paties dizaino namą užpildė vakar vakare.

Kastyčio gatvėje patalpas nuomojantis Antanas taip pat jau iš tolo moja, kad neitume į kiemą – juk ant vartų parašyta, kad vietų nėra. Senyvo amžiaus vyriškis sakė jau pavargęs nuo įkyrių nosį vis įkišančių praeivių, tad lapelį su užrašu „vietų nėra“ pakabinęs ir ant visų namo langų.

„Tai kuo aš jiems padėsiu? Negi jie nežino, kad iš anksto reikia. Be to, visi mano klientai yra ilgamečiai – važiuoja čia tie, kuriems anksčiau patiko, kam tą vietą keisti? Jei į Palangą atvažiavai pirmą kartą, tai gali būti sunku, o šią savaitę tai gal ir palapinėje teks miegoti“, - sukrizena pašnekovas.

Paklaustas, ar dėl žmonių antplūdžio neketinantis keisti kainų, Antanas purto galvą.

„Jei tu pakelsi, kaimynas nuleis ir liksi nieko nepešęs. Dabar svarbu tik visą rugpjūtį užpildyti, nes liepa skaudi kišenei buvo, savaitėmis tušti kambariai buvo laikomi“, - sako vyras. Pasak jo, kadangi namo vieta išties geroje vietoje, o kambariai tvarkingi, tai rugpjūtį likusios vos kelios laisvos vietos.

Tačiau tai nesumažina Eglės optimizmo, kuri tuo metu su keturiais vaikais privažiuoja prie Antano namo.

„Dar tik dešimt minučių teieškau, mačiau tuos užrašus, tačiau negąsdina jie manęs. Kasmet, žinokit, taip būna, bet tik kantrybės reikia visus užkaborius apvažiuoti. Ne pirmus metus čia atostogauju, visad tas pats“, - sako moteris, už vizitą su šeima pasiryžusi sumokėti iki 100 eurų.
Vilties visgi yra. Senesni Palangos gyventojai pažįsta vieni kitus, tad jei jų namai jau prigužėję, keliautojams jie pasiūlo apsilankyti pas gimines, draugus bei pažįstamus kitose miesto dalyse.
„Prie plento dar yra vietos tikrai, tik kad ten mažiau gražu nei čia. Negi man gaila duoti numerį, juk kažkur miegoti visi šitie žmonės turės“, - sako kita pašnekovė Jadvyga. Jos Maironio gatvėje esantis ūkinis pastatas, padalintas į mažus kambarėlius, užpildytas jau vakar vakare.
„Daugiau poromis atvyksta. Tie, kas su šeimomis, pasirūpino butu iš anksto, o čia dabar įsimylėjėliai, jaunimas dairosi arba tie, kam nepavyko atostogų suplanuoti iš anksto“, - priduria ji.

Išgraibstyta visa savaitė

Tai, kad neplanuotas vizitas į Palangą gali baigtis liūdnai, patvirtino ir Palangos turizmo informacijos centro vyr. specialistė turizmui Alma Slaboševičienė.

„Šiandien yra pirmoji diena šią vasarą, kai visiškai viskas užimta ir neapsakomai sunku rasti laisvų vietų. Ką tik atvažiavo žmonės iš Šventosios, kurie į Lietuvą atvyko net iš Maskvos – jiems nepatiko apgyvendinimas, kurį buvo užsisakę ir dabar man visiškai atsitiktinai pavyko miesto centre rasti butą. Sakė, kad iš Šventoji pilna žmonių, vietų nėra arba jos neatitinka žmonių keliamų reikalavimų ir vilčių“, - sakė A. Slaboševičienė.

Specialistė pažymėjo, kad šiandien situacija yra tikrai sudėtinga – skambinama jau ne tik viešbučiams, tačiau ir privačiam sektoriui.

„Visi sako tą patį – kambariai išnuomoti iki sekmadienio, kol numatyti tikrai geri orai“, - sako centro atstovė.

Į Palangą sugužėjo daug lietuvių, o svečių yra iš visur, tačiau daugiausiai iš Baltarusijos, Latvijos bei Estijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)