Į pažintinę vienos dienos kelionę pasikvietėme draugus iš Italijos, kurie į Lietuvą atvyko vasaros atostogų. Tad sekmadienį ryte visa kompanija susitikome Ventės rage, kur ir pradėjome savo dieną.

Savaitgalis Pamario krašte
Savaitgalis Pamario krašte

Taigi, kas įdomaus šią vasarą Ventės rage ir Pamario krašte? Čia dar nuo praėjusių metų yra įsikūręs restoranas „Ventragis“, iš kurio terasos atsiveria vaizdas į Kuršių marias. Jame galite paragauti žuvies ir jūros gėrybių patiekalų, taip pat žuvienės ir kt.

Savaitgalis Pamario krašte

Pavyzdžiui, šamo kepsnys čia kainuoja 16,90 Eur, keptas kalmaras – 14,90, šaltibarščiai – 5,50 Eur, taurė putojančio itališko vynuogių gėrimo – 6 Eur. Patiekalų porcijos didelės, estetiškai patiektos lėkštėje. Ir nors kaina gali pasirodyti nemaža, ją sudaro ir nuostabus Ventės rago vaizdas iš terasos ar pro restorano langus bei nepriekaištingas restorano personalo aptarnavimo lygis.

Numalšinus alkį galima pasigėrėti kelione laiveliu į Nidą – laivelis „Ventragis“ pirmą kartą iš Ventės rago į kitapus marių esančią Nidą pradėjo kursuoti rugpjūčio 12 dieną.

Savaitgalis Pamario krašte

Tiesa, mums juo persikleti nepavyko, nes, kaip paaiškino kapitonas, tuo metu iškilo techninių nesklandumų dėl laivo variklio, todėl kelionę teko atidėti kitam kartui. Tačiau, jei techniniai nesklandumai neužpuola, suaugusiam žmogui persikelti į Nidą kainuoja 10 eurų, vaikui – 5 eurai (į vieną pusę). Laivelio tvarkaraštyje skelbiama, kad jis kursuoja 2 arba 3 kartus per dieną.

Ventės rage taip pat galima susipažinti su viena didžiausių ir svarbiausių Europoje paukščių migracijos vietovių ir žiedavimo stočių.

Savaitgalis Pamario krašte
Savaitgalis Pamario krašte

Čia ekskursijas veda jau daugelį metų Ventės ornitologinėje stotyje dirbantys ornitologai. Taip pat galima užkilti į Ventės rago švyturį ir pasigrožėti apylinkėmis iš aukščiau.

Iš Ventės rago pasukome Kintų link, kur stabtelėjome išgerti kavos ir suvalgyti desertų. Pačiame Kintų miestelio centre yra įsikūrusi jauki kepyklėlė „Smagurinė-Bäckerei“. Vietoje yra kepami pyragai, bandelės, sausainiai ir kiti įvairūs gardumynai.

Savaitgalis Pamario krašte

Kavos puodelis desertinėje kainuoja 1,70–1,80 Eur, sausainiai ar pyragai – sveriami ir kainuoja apie 10–12 Eur už kilogramą. Beje, kepyklėlėje galite įsigyti „gliumzinio“ pyrago. Ar žinote, kas yra „gliumzė“?

Savaitgalis Pamario krašte

Kaip mums paaiškino kepyklėlės pardavėja, „gliumzė“ – tai Mažosios Lietuvos krašto žodis, kuris reiškia „varškę“.

Tonusą Kintuose pakėlę puikia kava, patraukėmę ieškoti rūkytos žuvies. Pavažiavus keletą kilometrų nuo Kintų, atvykome į Mockius. Čia pat palei kelią link Priekulės yra įsikūrusi žuvies rūkykla ir parduotuvė „Gintarinis pelekas“. Nors buvo savaitgalis ir jau po darbo valandų, radome šeimininkus ir galėjome įsigyti rūkytos žuvies. Mums pasiūlė šviežutėlio rūkyto karšio su visais ikrais (5–7 eurai už vieną žuvį, priklausomai nuo dydžio). Ir nedidelių unguriukų – jų kilogramas kainuoja 30 eurų, o vienas unguriukas – apie 2–3 eurus.

Iš Mockių – į Drevernos uostą. Pakeliui stabtelėjome Svencelės levandų ūkyje – čia galima ne tik įsigyti pačių levandų, bet ir palepinti save įvairiais natūraliais grožio ir kosmetikos produktais.

Savaitgalis Pamario krašte

Savaitgalis Pamario krašte

Pavyzdžiui, levandų arba erškėčių hidrolatu. 100 ml tokio natūralaus, vietoje gaminamo hidrolato kainuoja 6 eurus. Įsigijus kosmetikos – ką tik skintų levandų puokštė – dovanų. Be to, galima įsiamžinti ir nuostabioje fotosesijoje.

Iš levandų ūkio, jau vakarėjant, patraukėme į Dreverną. Uoste yra įsikūręs didžiulis ir itin poilsiautojų pamėgtas restoranas. Automobilių stovėjimo aikštelė čia – mokama, kainuoja 3 eurus (dienai).

Savaitgalis Pamario krašte

Drevernos uosto restorane galima užsisakyti įvairiausių patiekalų, pavyzdžiui, šaltibarščiai čia kainuoja 4,5 Eur, žuvienė – 5 eurai, alaus bokalas – 4–5 eurai. Be to, mėgautis patiekalais galima pačioje prieplaukoje, o čia pat – ir vandenyje tyvuliuojančios jachtos.

Savaitgalis Pamario krašte

Drevernoje verta aplankyti apžvalgos bokštą, nuo kurio atsiveria stulbinantys apylinkių – Kuršių marių ir Kuršių nerijos – vaizdai. Šalia jo – įrengti mediniai vasaros atostogų nameliai ir kempingas, pilnutėlis turistų.

Savaitgalis Pamario krašte
Savaitgalis Pamario krašte

Tokį namelį galima ir išsinuomoti – registratūroje pasiteiravome, kiek toks namelis kainuotų nakčiai, pavyzdžiui, keturių asmenų šeimai? Viena naktis (darbo dienomis, rugpjūčio mėnesį) – apie 190 eurų keturiems asmenims. Su draugais pakalbėjome, kad beveik 200 eurų už naktį – nemažai, tačiau aplinka čia iš tiesų ypatinga ir nepakartojama. Be to, nors kaina iš pradžių nustebina, reikia suprasti, kad rugpjūtis – populiariausias atostogų mėnuo, poilsiautojų čia daugybė, o namelių poreikis Drevernos kempinge – didžiulis, tad ir kaina – tokia, kokia yra.

Pamaryje, apankę gražiausias vietoves, radę žuvies, įvairiausių skanumynų, pasigrožėję nuostabia gamta, patraukėme namo – geriausių įspūdžių iš Pamario krašto – į valias.

Po kelių dienų mūsų draugai Indrė ir Manuel, atvykę iš Italijos į Lietuvą paatostogauti, sugrįžo į tas pačias vietas – taip patiko, kad Pamario kraštą norėjo aplanktyti dar kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)