Su tuo susidūrė ir vilnietis Marius. Persikraustęs į naują 8 aukštame esantį butą, jis patyrė tiesioginę balandžių priespaudą – vaikiną jie persekiojo net kelias savaites.

„Balkonas neįstiklintas, todėl į jį pradėjo skraidyti balandžiai. Šlykštu. Jie dergia, lenda visur, paskui reikia viską plauti. Iš pradžių tik pavaikydavau juos ir tiek, tačiau po to, kai savaitę nebuvau namuose, pamačiau, kad tarp mano daiktų jie pradėjo sukti lizdą, o kiek buvo išmatų! Vėl viską išploviau, išmečiau jų suneštas šakeles ir šiukšles, kurias jie turbūt ketino panaudoti lizdui krauti, tačiau balandžių vis tiek atsirasdavo“, - pasakojo vaikinas.

Neapsikentęs nepageidaujamos šių paukščių kaimynystės jis kardinaliai pertvarkė balkoną – perdėliojo daiktus taip, kad jiems nebūtų vietos, kurioje galėtų kurti lizdą. Dabar jis džiaugiasi balandžių nesulaukiantis jau dvi savaites.

Pastebimas balandžių populiacijos mažėjimas

Tai, kad balandžiai – žinoma ir rimta daugiabučių gyventojų problema patvirtina ir ornitologas Vytautas Jusys.

„Jeigu jau balkone lankosi balandžiai, tai ženklas balkono savininkui, kad ši vieta – pilna nereikalingų daiktų. Teko skaityti, kad gyventojai apkaltino balandžius jų balkone sukėlus netvarką, nors aiškiai matyti, kad pats balkonas buvo nevalytas dar nuo tarybinių laikų. Jeigu žmogus nesitvarko, balkone pilna angų, kuriose galima pasislėpti paukščiams, jie ten ir suka lizdus“, - aiškino ornitologas.

Norintiems atsikratyti balandžių jis patarė balkonus apdengti tinkleliais – tai pigiausias ir paprasčiausias, nors ir nelabai estetiškas būdas. Galintiems apsaugai skirti daugiau pinigų jis siūlė įsigyti vanago iškamšą.

„Kai kas bando balandžius baidyti blizgančiais daiktais ar tepti turėklus aliejumi, bet nemanau, kad tai yra veiksminga. Juk paskui ir pačiam nemalonu prie tokių turėklų liestis. Negaliu sakyti, kad paprasčiausiai reikėtų palaukti, kol jie susuks lizdus ir juos išmesti, tačiau ir taip daryti galima. Žinoma, tik tol, kol ten nėra kiaušinių – už tai bus baudžiama“, - mokė V. Jusys.

Tiesa, jis pastebėjo, kad pastaruoju metu balandžių labai sumažėjo. Pasak ornitologo, jų neliko nei trečdalio tokio kiekio, kuris buvo prieš 20-30 metų.

Problemų kelia ir kregždutės

V. Jusio teigimu, ne ką mažiau pagalbos prašymų ir skundų jis sulaukia ir dėl kregždučių. Jos lizdus neretai kuria virš langų, tad dažniausiai visos išmatos keliauja tiesiai ant jų.

„Su kregždutėmis kur kas paprasčiau. Joms tereikia sukurti nepalankias sąlygas perėjimui. Padaryti, kad jų išsirinktoje vietoje kampas nebūtų status arba apačioje lizdo prikalti lentelę. Tuomet visos išmatos keliaus ant jos. Kregždutės per metus padaro tiek, kiek mes per vieną kartą – tai tikrai nėra labai baisu“, - patikino ornitologas.
Vytautas Jusys

Pasak jo, kregždučių lizdus reikėtų išardyti prieš žiemą, joms jau išskridus. Šiuo metu – jų perėjimo laikas, tad lizdų jokiu būdu negalima liesti.

Siūlo balkone įkurdinti iškamšą

Lietuvos ornitologų asociacijos narys Gintaras Riauba pasakojo, kad pagrindinis faktorius, kurio vengia visi paukščiai – trikdymas.

„Artimos žmogaus kaimynystės nei vienas paukštis netoleruoja. Jie įvertina, kad ta vieta ar konkretus balkonas yra ramus, neintensyviai lankomas. Jeigu patalpa yra valoma ir tvarkoma, karvelis joje tikrai neįsikurs“, - patikino ornitologas.

G. Riauba patikino, kad bene geriausias kovos su karveliais būdas – iškamšos balkone įkurdinimas. Pavyzdžiui, iš kartono galima iškirpti plėšraus paukščio siluetą.

„Tačiau šie paukščiai pripranta ir greitai atpažįsta, kad tai yra dirbtinis reikalas, nekeliantis pavojus, bet kartais tai suveikia. Teoriškai, karveliai nešioja ir ligas, kuriomis žmonės gali apsikrėsti, tačiau dažnai tokio artimo kontakto su jais apleistų balkonų savininkai neturi“, - nesibaiminti patarė ornitologas.

Pasak jo, dažnai žmonės paukščius prie savo namų prisivilioja žiemos metu tose vietose darydami lesyklas, tad jie tą vietą įsimina ir dažniausiai kažkur netoliese bando susikurti lizdą, nors toje vietoje maisto jiems ir nebėra padedama.

G. Riauba patikino, kad išmesti lizdų jis nerekomenduoja. Netgi teisiškai yra apibrėžta, kad jokių paukščių lizdų naikinti negalima – veisimosi sezono metu jie yra apsaugoti. Problemų kelia tai, kad karveliai, kaip sakė ornitologas, veisiasi visus metus, tad nuolatos kelia problemas.

„Tačiau jeigu matyti, kad lizde yra kiaušiniai ar jaunikliai, reikia leisti paukščiui juos išauginti. Geriausia tokiu atveju tiesiog apsišarvuoti kantrybe“, - patikino ornitologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)