Šiandien Lietuvoje UVI jau pasieks 6–7 (aukštas), o rytojaus dieną pietiniuose rajonuose, prognozuojama, pakils iki net iki 7–8 (labai aukštas UVI).

Anot LHMT, dėl tokio indekso būtina ypatinga apsauga nuo saulės: vidurdienį, bent tarp 11 ir 15 val., rekomenduojama likti patalpose arba bent būti šešėlyje. Taip pat pravartu pasitepti kremu nuo saulės, dėvėti marškinėlius, skrybėlę ir tamsintus akinius su UVA/UVB filtru.

UVI birželio 16 - 17 dienomis

Ilgalaikis UV spinduliuotės poveikis žmogui gali sukelti ūminius ir chroniškus odos, akių ir imuninės sistemos pakenkimus. Labiausiai žinomas ūmus per ilgo buvimo saulėje poveikis - apdegimas. Per ilgą laiką UV skatina degeneracinius ląstelių, audinio skaidulų ir kraujagyslių pakitimus bei ankstyvą odos senėjimą. UV taip pat gali būti akių uždegiminių procesų, pvz. akies ragenos uždegimo priežastis.

Ilgalaikiai saulės vonių efektai jungia dvi dideles visuomenės sveikatos problemas – odos vėžį ir kataraktą: kasmet pasaulyje konstatuojama milijonai nemelanominio ir melanominio odos vėžio atvejų. Jeigu pirmasis gali būti chirurgiškai pašalinamas ir retai būna mirtinas, tai piktybinė melanoma šviesiaodžiams žmonėms dažnai yra mirtina. Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos įvertinimą daugiau kaip 20% kataraktos atvejų gali būti dėl UV poveikio, ypač valstybėse arti pusiaujo.

Pasak LHMT, augantis žmonių aktyvumas lauke ir pasikeitusi deginimosi kokybė yra per ilgo buvimo saulėje priežastis. Daugeliui žmonių atrodo, kad intensyvus įdegis yra normalu. Deja, ne tik vaikai ar jaunuoliai, bet ir tėvai supranta įdegimą kaip patrauklumo ir geros sveikatos simbolį. Turime žinoti apie galimą UV pavojų sveikatai ir siekti gyvenimo būdo pokyčių, kurie sustabdytų dabartinį odos vėžio atvejų didėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)