Žolelių nauda šlapimo sistemai, skrandžiui ir kvėpavimo takams

Rugpjūtis – mėnuo, kai žolelių rinkėjai dar gali skinti dirvinį asiūklį. Ši vaistažolė randama smėlingose, lengvo priemolio dirvose, pakelėse, miškuose.

Dirvinis asiūklis žmogui naudingas, nes padeda įveikti šlapimo sistemos organų ligas: šlapimo pūslės ir šlapimo takų uždegimus, šlapimo nelaikymą, inkstų uždegimą. Nuoviras naudojamas nuo plaukų slinkimo, išoriškai tinka žaizdoms gydyti. Nuoviras padeda ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis.

Vaistažolės ir uogos

Rugpjūtį dar galima rinkti ir plačialapį gyslotį. Pastarieji mėgsta įsitaisyti pievose, pakelėse, daržuose, pagrioviuose, takuose ir ten, kur žmogus vaikščioja.

Plačialapis gyslotis žolininkų vertinamas dėl savybių gydyti skrandžio ir žarnyno bėdas, viršutinių kvėpavimo takų infekcijas. Gysločių lapai slopina uždegimus, gydo žaizdas.

Iš medetkų – ir senovinis tepalas žvynelinei gydyti

„Dabar medetkų žydėjimo laikas“, – pasakojimą apie vaistines žoleles, kurių galima rasti rugpjūčio mėnesį, pradeda žoliautoja Giedrė Bružienė.

„Medetkos – vasaros akių džiaugsmas. Šios žolelės turi daug priešuždegiminių medžiagų, gydo odos ligas, išbėrimus, dezinfekuoja burną, dantenas. Iš medetkų galima daryti kompresus akims“, – medetkų panaudojimo galimybėmis dalijasi žoliautoja.

Vaistažolės ir uogos

Giedrė išduoda ir vieno senoviško medetkų tepalo gamybos formulę. „Kiaulių taukuose keletą valandų pakaitinti medetkas, bet neužvirti. Per naktį palikti atvėsti, ryte vėl pakaitinti ir nukošti. Turėsite paprastą senovišką medetkų tepalą, kuris tiks viskam: žvynelinei, išbėrimui, visiems išsausėjimams, kulnų įskilimams, netgi hemorojui“, – pasakoja moteris.

Žolelių žinovė dalijasi ir dar vienu patarimu: „Iš medetkų taip pat verdama arbata, kuri nepasižymi intensyviu skoniu. Prieš verdant arbatą, medetkas geriau maišyti su vaistinėmis ramunėmis, mėtomis.“

Tiesa, medetkų laukinėje gamtoje nerasime – jas reikia užauginti.

Bitkrėslių nuoviras – natūralus dezinfekantas

Žoliautoja Giedrė patikina, kad šiuo metu laukai yra pilni ir kitų vaistinių žolelių – bitkrėslių.

„Šių žolelių reikėtų prisirinkti daug ir džiovinti surištas į šluoteles“, – teigia pašnekovė. Mat atėjus pavasariui iš šių sudžiovintų žolelių galima išvirti stiprų nuovirą, kuris atliks kelias funkcijas.

„Pirmiausia galėsite purkšti vaismedžius: obelis, slyvas. Bitkrėslių nuoviras užtikrina, kad vaismedžiai neturėtų kirminų“, – vieną iš vaistažolės panaudojimo būdų išduoda moteris.

Specialistė priduria, kad bitkrėslių nuoviru galima plauti grindis, dezinfekuoti rankas, netgi išpurkšti šunis ir kates – jie išsilaižys kailį ir bus apsaugoti nuo parazitų.

Vaistažolės ir uogos

Ar žmogus gali naudoti šį nuovirą? „Tik nedidelį kiekį. Šis nuoviras lėtina širdies darbą, dezinfekuoja, tačiau šviežūs bitkrėslių lapeliai puikiai tinka mėsos patiekalams gardinti“, – sako G. Bružienė.

Žoliautoja prideda, kad šiuo metu galima rinkti ir apynius. „Šias žoleles galima dėti į pagalvę, kad skaniai kvepėtų, ramintų ir migdytų. Taip pat galima virti apynių arbatą, tik svarbu nepadauginti – ilgiau vartojant kils alaus efektas: moterys ims vyriškėti, o vyrai – moteriškėti“, – šypsosi žoliautoja.

Anot pašnekovės, šiuo metu žydi ir kraujažolės. Ši vaistažolė didina kraujo krešumą, stabdo kraujavimą, ramina, jų jauni lapeliai gali būti puikus prieskonis, ypač ant sumuštinių.

Vaistažolės ir uogos

Į pintinę galima dėti ne tik vaistažoles

„Dabar – ir uogų metas“, – teigia G. Bružienė. Pašnekovė sako, kad dabar prasideda gervuogių laikotarpis, miškuose dar galima rasti vieną kitą laukinę avietę. Pastarųjų specialistė rekomenduoja prisikirpti su stiebeliais ir lapais bei pasilikti žiemai – mat jos puikiai tinka peršalus ar pakilus temperatūrai.

Šiuo metu galima rasti bruknių: „Rekomenduoju rinkti ne tik uogas, bet ir jų lapelius – jie puikiai tinka šlapimo takams.“

Rudens gėrybės

Štai pačioje rudens pradžioje renkamų miško gėrybių pintinę gali papildyti šie gamtos vitaminai: gudobelių, šermukšnių, aronijų, šeivamedžių uogos.

Gydomosiomis savybėmis pasižymi gudobelės lapai, žiedai bei vaisiai. Gudobelių gydomosios savybės žinomos nuo seno, tačiau prieš šių uogų arbatos naudojimą medicininiais tikslais privalote pasitarti su savo gydytoju.

Žolelės skynimas: nedarykite klaidos

„Negalima rinkti žolelių, kai jos yra šlapios: po lietaus arba su rasa. Jei prisirinksite šlapių žolelių, bus sudėtinga jas išdžiovinti, išbluks, įsimes pelėsis“, – sako žoliautoja.

Anot G. Bružienės, vaistažoles geriausia rinkti vidurdienį, saulėtą dieną.

Ar yra vietų, kuriose geriausia rinti žoleles? „Reikia rasti tokias vietas, kad šalia nebūtų tręšiamo lauko, mašinų kelių ir kur nevaikščioja žmogus, geriausia – atokios vietos, pakalnės, šlaitai“, – vaistažolių augimo vietas išduoda moteris.

„Jei augalas lengvai lūžta, galima skinti ir rankomis, bet dažniausiai tenka darbuotis peiliuku ar žirklėmis. Negalima surinkti visų žolelių, kurias radote: iš vienos paimkite ne daugiau nei penktadalį“, – rekomenduoja žoliautoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)