Dzūkai: gamtos nesupaisysi

Dzūkijos nacionalinio parko Gamtos skyriaus vedėjas Mindaugas Lapelė patvirtino, kad iš tiesų pirmosiomis uogomis dzūkai jau spėjo pasimėgauti. Vis dėlto, kadangi miškuose labai sausa, nežinia, ar uogų šiemet bus gausu.

„Bent jau mūsų krašte – totali sausra. Šiemet uogienojai sėkmingai išvengė šalnų, labai gražiai žydėjo mėlynės, ir spanguolės neblogai, ir žemuogės, bet nepaprastai sausa. Dabar jau pradeda žmonės šnekėti, kad gal mėlynių daug ir nebus, ir žemuogės, nors jau prasidėjo, jos yra ne tiek prisirpusios, kiek iškepusios. Jos nei sultingos, nei ką“, - pasakojo M. Lapelė.

Vis dėlto gamtininkas pripažino, kad vietiniai iš to nedaro jokios tragedijos: jei ir nebus uogų, tikrai neprapuls.
Kiek vaikščiojom, prisirpusių žemuogių neradom, - sakė pašnekovė. - Šiemet uogienojai nenušalo, tai labai gerai. Į miškus šaltis neįlindo, matosi, kad bus ir mėlynių, ir tų pačių žemuogių.
M. Jankauskienė

„Taip jau yra gamtoje – vienais metais būna geriau, kitais blogiau. Ir grybų visi laukia - nesulaukia. Nemėgstu prognozuoti, nes visos prognozės yra spekuliacija. Čia kaip Mikė Pūkuotukas sakydavo: bičių nesupaisysi. Taip yra ir su grybų, uogų derliais. Jie kartais elgiasi labai keistai. Grybų derliaus išvis gali kelis metus nebūti, o paskui šoktelt“, - sakė M. Lapelė.

Jo teigimu, kadangi uogų sezonas dar tik prasideda, vilties prarasti nereikėtų. Jeigu tik palis stipriau, uogų tikrai bus gausiau. Praėjusius metus prisimindamas pašnekovas teigė, kad žemuogių derlius nebuvo stebuklingai didelis, tačiau nuliūdino grybų stoka.

„Pernai metais ir grybų buvo mažai, dzūkai liko nuskriausti. Žemaičiai rinko krepšiais. Ir apskritai kalbama, kad daugėja tokių sausų periodų, o pas mus išskirtinai sausa. Sąlygos kaip ir būtų geros, bet lietaus nėra, todėl grybai auga ten, kur drėgniau“, - sakė gamtininkas.

Aukštaičiai: bus daug mėlynių

Savo ruožtu Aukštaitijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotojas Tautgirdas Masiulis GRYNAS.lt taip pat patvirtino, kad ir Aukštaitijoje pirmosios žemuogės jau pasirodė. Jis prognozavo ganėtinai gausų uogų derlių.

„Derlius turėtų šiais metais būti neblogas, nes pavasarį šalnų nebuvo. Mėlynių bus šiemet labai daug, jos pavasarį pražydėjo be šalnų“, - teigė pašnekovas.

Šiuo metu mėlynių uogoms dar anksti, o štai žemuogių saulėtose vietovėse jau randama.

„Kai kur saulėtose vietose pradeda nokti, kitur uogos dar žalios, o yra vietų, kur jos dar tik žydi“, - pasakojo pašnekovas.

Paklaustas apie grybus, T. Masiulis pripažino, kad jau buvo pasirodžiusių paberžių, apie voveraites dar nesigirdėjo. „Buvo ir pas mus sausa, tai gal grybų dygimas buvo apstojęs, gal po lietaus prasidės“, - sakė pašnekovas.

Žemaičiai: pas mus uogos vėluoja

Kol dzūkai ir aukštaičiai jau gali paragauti pirmųjų žemuogių, žemaičiams tenka rymoti prie uogienojų ir laukti. Žemaitijos nacionalinio parko Gamtos skyriaus vedėja Marija Jankauskienė GRYNAS.lt teigė, kad pavasaris Žemaitijoje vėlavo, todėl ir dabar dar nė raudonieji dobilai nežydi.

„Kiek vaikščiojom, prisirpusių žemuogių neradom, - sakė pašnekovė. - Šiemet uogienojai nenušalo, tai labai gerai. Į miškus šaltis neįlindo, matosi, kad bus ir mėlynių, ir tų pačių žemuogių“.
Pernai metais ir grybų buvo mažai, dzūkai liko nuskriausti. Žemaičiai rinko krepšiais. Ir apskritai kalbama, kad daugėja tokių sausų periodų, o pas mus išskirtinai sausa. Sąlygos kaip ir būtų geros, bet lietaus nėra, todėl grybai auga ten, kur drėgniau.
M. Lapelė

Žemaitijoje trūksta saulėtų dienų, todėl vėluoja ir kiti gamtos ciklai – dar tebežydi našlaitės, kurios įprastai tokiu metu jau būna seniai peržydėjusios. „Šiemet šiluma santūri“, - šypteli pašnekovė.

Paklausta apie grybus, M. Jankauskienė teigė šiemet radusi tik keletą voveraičių, tačiau daugiau grybautojų pasidžiaugimų, kad rado grybų negirdėti. „Labai drėgmės trūko, tačiau keletą dienų pas mus lijo, tai žiūrėjome, kad žemė jau per kastuvą įmirkusi“, - sakė gamtininkė.

Anot jos, sunku pasakyti, ar šiemet bus uogingi ir grybingi metai, tačiau vylėsi, kad šių miško gėrybių visiems užteks.