Pusamžis vyras su tik su trumpikėmis viduryje miesto? Iš Lietuvos gludumų atvykęs jaunuolis su „išeiginiais treningais“ ir maža per petį permesta „tašyte“ papuošta vardiniu užrašu? Nelygiomis plytelėmis ant neįtikėtino aukščio kulniukų kaukšinti mergina, kurios sijonas primena diržą, o dirbtinis įdegis užgožia viską aplinkui? Būtent tai kas dieną stebi nuolatiniai Palangos gyventojai ir turistai.

Iš kurorto lankytojų stiliaus nevengia pasišaipyti ne tik jie, bet ir apžvalgininkai. Štai tinklaraštininkas ir žurnalistas Andrius Užkalnis dar prieš metus juokėsi iš poilsiautojų.

Anot jo, J. Basanavičiaus gatvėje susirenka „visos fyfos juodais plaukais ir nuolatinio pasišlykštėjimo kupina veido išraiška, apygirčiai marozėliai spyruokliuojančiom eisenom, diedai dideliais pilvais, aptemptais pigioms maikėmis, ir niauktais snukiais, su savo išplerusiom beigi nepatenkintom bobelėm ir negražiai aprengtais vaikais. Jau išlindo ir biblinės baidyklės: Kauno ir provincijų pagyvenusios bobos, išsipešiojusios antakius ir užsibraukusios juos juodu flomasteriu maždaug per delno aukštį nuo viršutinio voko. Jos atrodo kaip pabėgusios iš lėlių teatro. Labai baisaus, makabriško lėlių teatro. Plastinei operacijai pinigų nėra, todėl akių vokai užkritę praktiškai iki skruostikaulių, saulėje žybčioja auksiniai dantys, ir, žinoma, iš po sintetinių marškinių smirdi prakaitas, atsivežtas iš nuolatinės gyvenamosios vietos. Jų dvoko jūra nenuplauna, nes jos į jūrą nelenda – vartosi pliaže prie kopų savo nuskalbtais apatiniais“.

Ir, pasak jo, jokių pokyčių kol kas nematyti.

Lietuva – provinciali ir kaimietiška?

Palanga panaši bus ir šiemet. Tie patys žmonės atvyks ir vėl. Tai ne problema, tai tiesiog paveikslas ir patirtis. Tai mūsų žmonės su tokiais pat pasais ir asmens kodais, kaip mes visi. Tai Lietuvos dalis. Žmonės dabinasi taip, kaip jiems diktuoja aplinka. Jie pradės geriau atrodyti, kai aplink bus daugiau grožio. Tai lėtas procesas. Mus daugelį metų programavo vargo estetika, ir ji nublanks tik tada, kai žmonės pasidarys turtingesni ir daugiau matys pasaulio, ir ne tik Rytų Londone ar Airijos fermose. Žmonės bijo ryškių spalvų. Tai bendras šiauriečių bruožas. Mes nenorime švytėti, ir tai mus paverčia kartais pilkomis mumijomis“, - įsitikinęs A. Užkalnis.

Metai iš metų žeriantis kritiką Lietuvos pajūriui jis tikina nesantis nusiteikęs prieš šį regioną – „Indijoje, Afrikoje, Rusijoje esu matęs daug baisiau“, tačiau negalintys nepapasakoti apie tai, ką mato.
Andrius Užkalnis

„Lietuvos kurortai yra tokie, kokia yra Lietuva: provinciali, kaimietiška, tik neseniai išbridusi iš Sovietų Sąjungos. Kurorte tai ryškiai matyti“, - konstatavo žurnalistas.

Nors atostogos būtent tas metas, kuomet daugelis žmonių atsipalaiduoja ir jam galėtų paprieštarauti teigdami, kad – mano atostogos, kaip noriu, taip rengiuosi ir prikišdami tolerancijos stoką bei užsienio pavyzdžius, kuomet su stiliumi eksperimentuojama dar drąsiau, A. Užkalnis įsitikinęs, kad žmonės būtent atostogų metu vieni kitus labiausiai stebi.

„Be abejo, kas kaip nori, tas taip ir rengiasi. Laisva šalis. Tačiau aš apie juos kaip noriu, taip ir rašau. Irgi laisva šalis. Tolerancija apima ir laisvę šaipytis, - patikino apžvalgininkas ir patikino greit pokyčių šioje srityje nesitikintis ir nenorintis, - Man bus liūdna ir alkana, jei nebus iš ko šaipytis. Todėl tegu būna kaip būna. O išvaizda tikrai keisis, bet pamažu. Labiausiai norėčiau, kad neliktų tų smalos spalvos plaukų („Vilijampolės juodvarnio“) ant merginų. Paskui ateis laikas ir kitkam.“

Eksperimentuoti reikia jaunystėje, o ne sulaukus garbaus amžiaus

Jam linkęs pritarti ir etiketo specialistas Giedrius Drukteinis. Jis prisipažino vyresnio amžiaus žmonių stiliaus klausimais esantis labai konservatoriškas.

„Visiems pagyvenusiems maištininkams sakau: klausykite, Jūsų maištas yra jau pasmerktas pralaimėjimui. Žinoma, visi išgyvena identiteto paieškos periodą. Aš irgi savo laiku dažiau plaukus, buvau išsiskutęs skiauterę, nešiojau auskarą ir panašiai. Mūsų tėvai ir seneliai buvo hipiai – nešiodavo ilgus plaukus ar gėlių vėrinius, kažkas buvo metalistai ar gotai. Suprantu, kad ieškoti savęs būdinga absoliučiai kiekvienam jaunuoliui, tačiau būtina nepamiršti vieno dalyko – visi mes suaugame, subręstame ir pamatome, kad gyvenimo prioritetai yra kitokie. Ir kuo tu ilgiau liksi jaunuoliu, kuris ieško savęs, tuo tu kvailiau ir juokingiau atrodysi“, - įsitikinęs G. Drukteinis.

Jis neslepia, kad ypač kvailai ir juokingai jam atrodo 50-60 metų vyrai nešiojantys auskarus ir besirengiantys jaunimui skirtais drabužiais bei pagyvenusios damos, kurios bando apsinuoginti ir demonstruoja savo susiraukšlėjusią odą, dar blogiau – jei kartu ir ant jos esančią tatuiruotę.
Giedrius Drukteinis

„Visi pro tai praeina, tačiau kvaila ir beprasmiška bandyti tai susigrąžinti ar tokiais išlikti visą gyvenimą. Penkiasdešimtmetis pankas atrodo graudžiai, o ne kietai. Galų gale yra tam tikri amžiaus atributai ir metų nulemta fiziologija. Pavyzdžiui, pas sulaukusius 40-60 metų vyrus, nori jie to ar ne, atsiranda pilvukas, nuslenka plaukai. Ir jeigu tu ant tokio išsišovusio alaus pilvuko užsitempi labai aptemptus marškinėlius, tai klausimas, ar tai neatrodo komiškai ir nedemonstruoja visiško žmogaus estetikos ir harmonijos nesuvokimo?“, - retoriškai klausė etiketo specialistas.

Pastebi pokyčius į gerąją pusę

Dizainerė Jolanta Rimkutė, nors ir atviravo Palangoje besilankanti labai retai, pastebi, kad dažnas iš poilsiautojų ne tik kad nesilaiko, bet ir nežino elementarios aprangos kodo abėcėlės.

„Nėra ką ir kritikuoti, ką turime, tą turime. Taip, aš kartais atvažiuoju ir praeinu J. Basanavičiaus gatve vien tam, kad pažiūrėčiau į tą egzotiką. Tuo metu aš matau visos Lietuvos veidrodį – kas kaip supranta stilių. Reikia suprasti, kad į Palangą atvažiuoja žmonės iš labai skirtingų Lietuvos kraštų, todėl manęs ten matomas stilius nestebina. Tik, ačiū Dievui, matau, kaip viskas keičiasi į gerąją pusę. Buvo laikas, kai viskas atrodė dar komiškiau“, - prisiminė dizainerė.

Ji pastebi, kad pagaliau merginos pradeda atsisakyti aukštakulnių dienos metu ir renkasi patogesnius laisvalaikio stiliaus drabužius.

„Atvykimas į Palangą tam tikra prasme reiškia ir socialinį statusą – štai, aš galiu čia atvažiuoti, turiu tiek pinigų. Tai nėra pigi vieta. Todėl žmogus ir nuvažiavimu, ir savo apranga stengiasi parodyti, koks jis yra. Visais laikais mes buvo pastebimi ne tik lietuvių, bet ir atvažiavusių dizainerių, kad rengiamės labai puošniai. Ypatingai puoštis mėgsta moterys ir šioje vietoje kalbu ne tik apie drabužius, bet ir apie makiažą bei aksesuarus“, - pastebi J. Rimkutė.
Jolanta Rimkutė

Pasak jos, kritika Palangoje demonstruojamam stiliui galėtų pasibaigti, jei žmonės pradėtų keliauti ir suprastų, kad niekur kitur pasaulyje taip nesielgiama ir nesirengiama.

„Žinoma, jei nuvažiuosime į Rusiją ar Rytus, dar „gražesnių“ atvejų prisižiūrėsime ir prisimokysime. Bet bet kokiu atveju kelionės plečia žmogaus akiratį ir sąmonę. Daugybę stiliaus patarimų galima rasti ir žurnaluose, tam tikruose interneto portaluose. Vasara tam ir yra, kad galėtume pagaliau jaustis patogiai ir, kas labai svarbu lietuviams, gražiai. Vis dėlto vėjas, jūra – turi duoti vasarinės elegancijos, patogumo, laisvumo elementų. Tai yra elementaru“, - kaip išvengti kritikos dėl savo aprangos atostogų metu patarė dizainerė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)