O ar keičiasi patys poilsiautojai? Vietiniai tvirtina, kad atvykstantieji vartoja kur kas mažiau alkoholio ir vis dažniau tiesiog ieško ramybės. Apie ramybės ir gamtos paieškas kurorte kalbėjo ir DELFI kalbinti poilsiautojai. Tiesa, Palangą kur kas geriau vertino čia sutikti užsieniečiai.

Vietiniai džiaugiasi, kad poilsiautojų įpročiai keičiasi

Palanga keičiasi į gerąją pusę, teigė palangiškis Laurynas: „Vis mažiau agresyvių žmonių Basanavičiaus gatvėje, atsiranda gerų vietų, tokių, kuriose galima gerai praleisti laiką“.

Lauryno teigimu, Palangai dar trūksta įdomių vietų, kurios viliotų jaunimą. „Reikia ne nuvalkiotų vietų, o kažko naujo, – tvirtino palangiškis ir pridūrė, kad reikia aktyvių veiklų, o ne tik tokių vietų, kurioje galima paklausyti muzikos ar vartoti alkoholį. – Gali būti toliau nuo Basanavičiaus gatvės, bet turi būti verta to ėjimo.“

Palanga

Palangiškio Andriaus teigimu, reikia kurti tokias vietas, kad kurorte būtų galima puikiai paatostogauti net nenueinant į J. Basanavičiaus gatvę. „Dabar poilsiautojai atvažiuoja ir vaikšto pirmyn-atgal Basanavičiaus gatve“, – teigė palangiškis.

Beje, Palangos valdininkų sprendimą neleisti J. Basanavičiaus gatvėje važinėti dviračiais, jie vertinoitin palankiai. „Praėjusiais metais birželį atrodė, kad buvo daugiau žmonių, bet gal tiesiog taip atrodė todėl, kad Basanavičiaus gatvėje dar buvo galima važinėti dviračiais, dabar uždraudė. Ir gerai, kad uždraudė“, – kalbėjo Andrius.

Kad Palanga keičiasi, tvirtino ir vietiniai verslininkai. Jie taip pat tvirtino, kad poilsiautojai per kelerius metus taip pat labai pasikeitė. „Nebegeria tiek daug“, – rėžė vienas. Jis pabrėžė, kad daug įtakos ramesniam poilsiui turėjo ir nauji vaiko teisių apsaugos įstatymai – poilsiautojai bijo per daug atsipalaiduoti, nebevartoja alkoholio prie mažamečių vaikų. „Anksčiau visos pavėsinės būdavo pilnos, o dabar niekas nenori rizikuoti vaikais. Juk atvažiuos pareigūnai, ras abu tėvus girtus ir viskas. Niekas nenori rizikuoti“, – tvirtino vyras.

Poilsiautojai vis dar pamiršta svarbiausią dalyką

Palangiškis Emilis Dapšauskas DELFI pasakojo, kad džiaugiasi gyvendamas kurorte. Jau metus jis dirba už baro „Šilelyje“.

„Nuėjus į Basanavičiaus gatvę vis dar matosi senų laikų tendencijos: žmonės visko nori greitai, tačiau čia atėję žmonės supranta, ko laukia, – teigė E. Dapšauskas. – Dažnai pastebiu, kad žmonės, kurie atostogauja, nori visko greitai. Taip jie neatostogauja, o yra Vilniuje, kur reikia skubėti, bėgti, šokti iš troleibuso į troleibusą. Čia taip nėra, čia reikia atsipalaiduoti. Apskritai į Palangą neverta važiuoti kelioms dienoms. Jei nori atsipalaiduoti, reikia savaitės, kad pasikeistų ritmas.“

Palanga

Vaikinas pastebėjo, kad per kelerius metus jų klientai taip pat pamažu keičiasi. Paprašius įvardyti, kaip jie keičiasi, pabrėžė vieną – keičiasi poreikiai. Vis dėlto, jo teigimu, visokių poilsiautojų reikia. „Visokių reikia, – tvirtino E. Dapšauskas. – Būna tokių merginų, kurios ateina ir joms labai reikia dėmesio, bet būna tokių, kurios pasako, ko nori ir tiek.“

Šįmet duris užvėrė konfliktais garsėjęs baras „Laukinių Vakarų Salūnas“ J. Basanavičiaus gatvėje. Ar jį mėgę poilsiautojai ras kitą vietą, kur rinktis, o gal konfliktų gerokai sumažės? „Jie ras savo vietą, o jei neras – nusipirks alaus ir kopose gers“, – šyptelėjo E. Dapšauskas.

Emilis Dapšauskas
Dažnai pastebiu, kad žmonės, kurie atostogauja, nori visko greitai. Taip jie neatostogauja, o yra Vilniuje, kur reikia skubėti, bėgti, šokti iš troleibuso į troleibusą. Čia taip nėra, čia reikia atsipalaiduoti.

O kodėl Palanga tampa vis patrauklesniu kurortu? „Ji prasiplėtė“, – tvirtina vaikinas, pridurdamas, kad pastaruoju metu atsidarė nemažai naujų vietų kiek atokiau nuo J. Basanavičiaus gatvės. Jo teigimu, Palanga – prisitaikantis prie poilsiautojų poreikių miestas, tačiau pridūrė, kad pigesnio poilsio nei Kuršių Nerijoje nereiktų tikėtis.

Besikeičiančia Palanga džiaugėsi ir kitame bare dirbantis barmenas-padavėjas. Jo teigimu, vasara kurorte jam ir darbas, ir poilsis. „Gyvenu Šiauliuose, ten veiksmo nelabai yra, vasarą ypač“, – kalbėjo Vismantas, pirmą vasarą dirbantis Palangoje.

Kartu su juo dirbanti mergina tvirtino, kad kurortas kasmet gražėja, o paklausta apie klientus tvirtino, kad „visokių yra, bet visokių ir reikia“.

Palanga

Užsieniečiai giria, lietuviai peikia

„Gamta, klimatas, daugybė pramogų vaikams, – Palangos privalumus vardijo Aleksandras iš Rusijos. – Turime keturis vaikus, todėl mums labai svarbu atostogauti ten, kur jie turėtų, ką veikti.“

Aleksandras DELFI teigė, kad į Palangą su šeima atvyksta jau dvyliktus metus. Penkerius iš jų nebeieško viešbučio, kur apsistoti – tiesiog nusipirko čia namą. O kaip Aleksandras atrado Lietuvą? „Pirmą kartą atvažiavau būdamas paauglys, prieš maždaug keturiasdešimt metų, kai dar buvo Sovietų sąjunga, – pasakojo Aleksandras. – Palanga man kaip Jūrmala, ten taip pat esu buvęs daugybę kartų.“

O ar svečiams iš Rusijos brangu atostogauti Palangoje? „Viskas priklauso nuo poreikių. Jei norisi viešbučių ir restoranų – tada brangu, bet man atrodo, kad čia galima labai įvairiai atostogauti“, – pasakojo poilsiautojas.

Palanga

Beje, poilsiautojas Rusijos tvirtino, kad atostogauja ne tik Lietuvoje – žiemą keliauja į Balį, poilsiauja ir Sočyje, tačiau vasaros metu jų šeimai patinka Palangoje dėl vieno dalyko: „Oras labai geras, mums labai patinka. Mums nepatinka alinantis karštis, koks dabar būtų Italijoje ar Ispanijoje. Dabar ten beveik 40 laipsnių, tokiu oru nepailsėsi, per karšta, o čia, Lietuvoje – labai geras oras. Jei temperatūra yra 20 laipsnių ar kiek daugiau – puikiausias oras poilsiui“.

Ar svečiai mato Palangos pokyčius? „Taip, Palanga net labai keičiasi. Kasmet vis geriau ir geriau“, – tvirtino Aleksandras.

Aleksandras iš Rusijos
Oras labai geras, mums labai patinka. Mums nepatinka alinantis karštis, koks dabar būtų Italijoje ar Ispanijoje. Dabar ten beveik 40 laipsnių, tokiu oru nepailsėsi, per karšta, o čia, Lietuvoje – labai geras oras. Jei temperatūra yra 20 laipsnių ar kiek daugiau – puikiausias oras poilsiui

Pora iš Vilniaus DELFI pasakojo, kad į kurortą grįžo po dešimties metų pertraukos. Vos dviem dienoms į Palangą atvykusi pora tvirtino, kad užsienyje pigiau, todėl pastaraisiais metais ir rinkosi svečias šalis. „Ir garantuotas oras“, – vėjuotą ir lietingą dieną pasakojo J. Basanavičiaus gatvėje sutikti poilsiautojai.

„Kai užsakinėjome viešbutį, prognozėse buvo numatyta, kad temperatūra bus virš 30 laipsnių, – tvirtino pora. – Bet nieko baisaus, pabūsime tik dvi dienas.“

Kad Palangoje brangu, tvirtino ir kitas sutiktas poilsiautojas Egidijus. „Nedažnai atvažiuojame, nes čia labai brangu. Ispanijoje pailsėti pigiau nei Palangoje, – įsitikinęs Egidijus. – Ir purvina čia. Purvinas vanduo. Ir smirdi. Kartą vanduo buvo pilnas vabalų, kitą kartą – dumblių, todėl čia nesimaudau.“

Palanga

Ir nors vyras tvirtino, kad Palangoje jam patinka, teigė, kad čia mato nemažai minusų. „Vakare čia nebūname, nes turime mažą vaiką, bet vakare čia turbūt daugiau veiksmo būna: ir susimuša, ir apsivemia“, – apie J. Basanavičiaus gatvę kalbėjo Egidijus.

Beje, nors kai kurie lietuviai negaili kritikos Baltijos jūrai ir prastam orui, užsieniečiai į tai žvelgia kitomis akimis. Norvegas Andrius, į Palangą su šeima užsukęs kelioms dienoms, DELFI teigė, kad jį labiausiai sužavėjo švarus paplūdimys. „Vanduo šiek tiek šaltas, bet paplūdimys puikus“, – teigė svečias iš Norvegijos.

Ar norvegams atostogauti Lietuvoje brangu? „Brangoka, bet mums tokios kainos priimtinos, – teigė Andrius ir pridūrė, kad nesiskundžia ir oru, nors norvegų šeimos viešnagės metu Palangoje buvo labai vėjuota, o vakarais prapliupdavo lietus. – Mes iš Norvegijos, toks oras pas mus įprastas vasarą.“

Draugų trijulė, atvykusį į Palangą pailsėti, tvirtino, kad labiausiai jiems čia patinka jūra ir tai, kad kurorte jaunimas gali rasti nemažai vietų papramogauti. „Šventojoje galima ramiai pailsėti, o Palangoje yra daugiau veiklų, smagiau, – teigė Reda.

Palanga

Jų teigimu, pagrindinis dalykas, kuris keičiasi Palangoje – kasmet kyla kainos. „Kainos maistui kyla. Apgyvendinimas tikrai nėra brangus, – teigė Evelina. – Mes esame apsistoję už 400 metrų nuo jūros ir mokame už vieną asmenį po 6 eurus už parą.“

Trijulė pasakojo, kad nakvynę iki 10 eurų asmeniui už parą rasti nėra sunku, o bendri tualetai, kuriais reikia dalytis su kaimynais, nepatogumų nekelia.

„Tai geriausias lietuviškas kurortas, – kodėl pasirinko Palangą įvardijo klaipėdietis Laimonas. – Man viskas čia gerai, neturiu nusiskundimų. Oras galėtų būti šiltesnis, bet viskas gerai ir taip.“

Šventojoje atostogaujantys Eglė ir Andrius nepraleido progos nors trumpam aplankyti Palangą. Kas juos čia taip traukia? „Nostalgija, primena vaikystę. Gintaro muziejus, tiltas, – teigė pora. – Įspūdis geras. Ir parkas, ir tiltas gerai atrodo.“

Vis dėlto, vakare jie žadėjo grįžti į Šventąją. „Nes ten daugiau ramybės“, – sutartinai atsakė Eglė ir Andrius.

Palanga:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)