Prieš vykstant ilsėtis į pajūrį „Tiesa“ rekomenduoja pasidomėti, kas laukia paplūdimyje. Gerai nepažįstant vietos, kurioje ketinama maudytis, galima ne tik užsikrėsti nuo nešvaraus vandens, bet ir gauti baudą už maudymąsi neleistinoje vietoje.

Jungtinėje Karalystėje priskaičiuojama keli milijonai paplūdimių, tačiau toli gražu ne visuose galima maudytis. Šiemet Aplinkosaugos agentūra į maudymuisi tinkamų paplūdimių sąrašus, kur vanduo švariausias, įtraukė 56 šalies paplūdimius, kiti 112 paplūdimių apdovanoti už švariausią pakrantę. Likusiųjų vanduo bei aplinka neatitinka aukščiausių standartų. 

Caerfai paplūdimys
Ištyrus Jungtinės Karalystės vandens telkinių kokybę paaiškėjo, kad maudytis dėl užteršto vandens draudžiama Staitheso paplūdimyje, tačiau prie jo būti žmonėms vis dar leidžiama. Keletas kitų paplūdimių buvo uždaryti. Pavyzdžiui, netoli populiaraus kurorto Southend-on-Sea esantis Shoebury Easto paplūdimys laikinai uždarytas dėl vandens užterštumo, nors keletą metų vanduo šioje vietoje buvo švarus. Dėl tų pačių priežasčių aplinkosaugininkai rekomenduoja nesiartinti ir prie Newhaveno, Teignmouth Holcombe‘o ir Caerfai pakrančių.

„Tiesos“ kalbinta Dovilė teigė nesijaudinanti dėl panašių įspėjimų apie vandens kokybę, mat ji į pajūrį važiuoja ne maudytis, o įdegti saulėje. „Girdėjau, kad kai kuriose vietose negalima net įbristi į jūrą, nes užterštas vanduo ar dar kokia bėda. Manau, kad daugelyje vandens telkinių vanduo užterštas, kad ir kaimo ežeruose, kuriuose per amžius maudosi vietiniai. Be to, skaičiau, kad Anglijoje vandens kokybę tikrina kas savaitę, tad jei vieną dieną vanduo yra užterštas, dar nereiškia, kad jis toks bus ir kitą dieną. Aš pati bijau jūros, jaučiuosi nesaugiai vandenyje, tad vykstu tik pasideginti ir visada turiu pirkto vandens, kuriuo apsišlakstau“, – sakė vadybininke dirbanti lietuvė.

Oficialiame Jungtinės Karalystės Aplinkosaugos agentūros tinklalapyje vandens telkinių užterštumą galima pasitikrinti dar prieš išvykstant, mat informacija apie didžiuosius paplūdimius atnaujinama kas savaitę arba dažniau. Kartais įspėjama nesimaudyti dėl praūžusios audros ar buvusio stipraus potvynio, kurie gali pakenkti vandens švarai.

Verta atkreipti dėmesį į rimtus įspėjimus bei pasitikrinti, kokia buvo vandens švara konkrečioje vietoje praėjusiais metais. Aplinkosaugininkai įspėja, kad šalyje esama paplūdimių, kurių vandens kokybė dažnai kinta, tad pataria tose vietose nesimaudyti. Didžiausias pavojus susirgti nuo užteršto vandens kyla: Plymouth Hoe Westo, Bovisando, Gorran Haven Little Perhavero, Ilfracombe Wildersmouth‘o, Minehead Terminuso, Cemaeso, Llanfairfechano, Cleveleyso, Morecambe South‘o, St. Beeso ir Silloth‘o paplūdimiuose. Pagal Europos Sąjungos standartus, kurie Jungtinėje Karalystėje įsigalios kitąmet, daugiau nei 50 populiarių šalies paplūdimių bus uždrausta maudytis. Miestų, kuriems priklauso vandens telkinys, Tarybos bus priverstos pajūryje pastatyti įspėjamuosius ženklus, draudžiančius bristi į vandenį bei nurodančius piniginės baudos dydį pažeidėjams.

Lietuviškos kopos Anglijoje

Anglijos lietuviai dažnai skundžiasi, kad vietiniai paplūdimiai jiems nemieli dėl žvyruotų pakrančių bei didžiulių akmenų, tačiau šalyje gausu smėlėtų pakrančių bei kopų, primenančių Lietuvą. „Tiesos“ kalbinta Orinta teigė kasmet su šeima keliaujanti į Littlehamptono pajūrį. Nors šeima gyvena Londone, o iki mėgstamos vietos automobiliu tenka keliauti kartais net tris valandas, lietuviams šis pajūris atrodo nepakeičiamas. „Kasmet bent kartą per vasarą ten nuvažiuojame. Dažniausiai išsinuomojame kambarį jaukiame vietos viešbutėlyje ir liekame ten visam savaitgaliui. Šis paplūdimys gražus, jame retai sutiksi lietuvį, tačiau aplinka lyg Nidoje. Visada pilna vaikų, kurie gali pažaisti smėlyje, ir pats miestelis dvelkia jūra bei ramybe“, – kalbėjo Orinta.
Paplūdimys Devone

Daugybės keliautojų ir pajūrio mėgėjų geriausiu išrinktas smėlėtas Jungtinės Karalystės paplūdimys Devone, įsikūręs Blackpool Sandse, kasmet sutraukia ramaus poilsio mėgėjus. Smėlio mėgėjai čia gali mėgautis gamtos prieglobsčiu atokioje, pušų apsuptoje įlankoje. Šis vienos šeimos valdomas paplūdimys apdovanotas kaip vienas iš švariausių bei gražiausių šalies pajūrio kampelių. Jame nėra daug parduotuvių bei atrakcionų, tačiau leidžiama kasti duobes smėlyje – tai draudžiama kai kuriuose kituose D. Britanijos paplūdimiuose. Taip pat galima išsinuomoti vandens plaustą ar gardžiai pavalgyti vietos restorane. Aplink esančių pušų kvapas ir užuovėja ypač primena Lietuvą.

Geriausiu Jungtinės Karalystės miesto paplūdimiu pripažintas Bournemouth‘as ypač tinka šeimoms, mėgstančioms ilsėtis aktyviai. Smėlėtoje, už švarą apdovanotoje pakrantėje galima leisti jėgos aitvarus, o vandenyje plaukioti motociklais bei mėgautis kitais vandens atrakcionais. Bournemouth‘e patiks tiems, kuriems nepakanka gulėti po saule. Šis pajūris įkurtas pačioje didelio miesto širdyje, tad, jei jūra pabos, per keliolika minučių galima nukeliauti į miestą.

Bournemouth paplūdimys
Norintiems ne tik pasipliuškenti jūroje, bet ir patiems kepsninėje išsikepti šašlykų ar dešrelių, suteikiama tokia galimybė. Jaunimo mėgstamas smėlėtas Holywello paplūdimys – tam tinkamiausia vieta. Jame leidžiama plaukioti banglente ir atsinešti savo kepsninę. Kepti maistą Holywello pajūryje galima vasarą nuo 18 iki 23 val. vakaro. Norintiems išgerti alkoholinių gėrimų būtina atkreipti dėmesį į ženklus, įspėjančius apie zoną, kurioje esama. Paplūdimys suskirstytas į vietas, kuriose leidžiama ir draudžiama vartoti alkoholį.
Mėgstantiems romantiką ir svajojantiems paplūdimyje pajodinėti tinkamiausi Cleethorpeso bei Skegnesso pajūriai. Tiesa, žirgų čia nuomojama mažai, tačiau bene visi norintys gali pajodinėti ant asilų, kurie vietiniams – sena tradicija. Šie paplūdimiai garsėja ir gausiu paplūdimio sporto rūšių pasirinkimu bei smulkiu auksinės spalvos smėliu. 
Skegnesso paplūdimys

Tylų ir ramų poilsį bei ilgus pasivaikščiojimus smėlėta pakrante, besitęsiančia, kiek akys užmato, siūlo Holkhamo paplūdimys. Šioje vietoje stūkso nuomojami spalvingi nameliai, nuo kurių laiptų nužengiama tiesiai į pajūrį. Holkhamas garsus ne tik įstabiu grožiu ir ramybe – jame filmuojant filmą „Įsimylėjęs Šekspyras“ vaikštinėjo Gwyneth Paltrow. Taip pat sakoma, kad būtent šioje vietoje mėgsta lankytis ir žavėtis lagūnomis karalienė su savo šunimis.

Nemalonios staigmenos

Prieš vykstant į paplūdimį svarbu įsiminti keletą dalykų, kurie akimirksniu gali sugriauti malonaus savaitgalio planus. 

Medūzos. Jungtinės Karalystės paplūdimiuose galima susidurti su medūzomis, kurių prisilietimas paliks skausmingą ir ilgai gyjančią žaizdą. Vaikams kai kurių medūzų nudeginimas gali sukelti ilgalaikių padarinių ir net būti mirtinas. 

Prieš įeinant į paplūdimį būtina atkreipti dėmesį į lenteles, kuriose išvardyti paplūdimyje besiveisiantys ar apsilankantys gyvūnai bei žuvys. Jose apibūdintos pavojingos ir nepavojingos medūzų rūšys ir parodytos jų nuotraukos. Bet kuriuo atveju, vandenyje pastebėjus medūzą rekomenduojama nedelsiant nuo jos atsitraukti ar išlipti iš vandens. Į pakrantę išmestos medūzos jau nebepavojingos, tačiau vandenyje su jomis verčiau nejuokauti. 

Blackpool Sands paplūdimys
Prisilietus medūzai sumažinti skausmą galima keletu būdų. Pirmiausia, prisilietimo vietą reikia nuplauti jūros vandeniu. Po to rekomenduojama žaizdą skalauti actu, stipriu citrinos sulčių arba sodos tirpalu. Šiemet į Didžiosios Britanijos vandenis atplaukė kur kas daugiau medūzų nei įprastai, tad jūrų biologai įspėja prižiūrėti besimaudančius vaikus bei nuolat paplūdimyje turėti stipraus rūgšties tirpalo. Neturint rūgšties skausmas sumažėja vietą apliejus žmogaus šlapimu arba gerai įtrynus paprastais ledais, kurių gausu kiekviename paplūdimyje.

Nudistų paplūdimiai. Jungtinėje Karalystėje priskaičiuojama keliasdešimt nudistų paplūdimių. Kai kurie jų įsikūrę atokiose įlankose ar tolimose pajūrio vietose, tačiau jų esama ir visai greta viešųjų paplūdimių. Nenorintys patekti į nuogų vyrų ir moterų poilsio zoną turėtų atkreipti dėmesį į pajūryje esančius ženklus. Apie šalia esantį nudistų, arba vadinamųjų natūralistų, paplūdimį įspėjama.
Norintieji apsilankyti tokiame pajūryje turėtų įsidėmėti, kad, skirtingai nei Lietuvoje, Jungtinėje Karalystėje nudistų paplūdimiai neskirstomi į vyrų ir moterų. Šioje šalyje maudymosi aprangos nemėgstantys žmonės buriasi į bendruomenes ir lankosi bendruose tam skirtuose paplūdimiuose. Tikslų legalių natūralistų paplūdimių sąrašą galima rasti svetainėje walkingclub.org.uk, joje skelbiami ir didžiosios, ir mažosios nudistų oazės.

Potvyniai ir atoslūgiai. Kai kurių Jungtinės Karalystės paplūdimių lankytojams nerimą kelia potvyniai ir atoslūgiai. Vienose vietose per atoslūgius galima ir toliau maudytis, mat vanduo neatsitraukia nuo pakrantės, o kituose, pavyzdžiui, Southend-On-Sea, atoslūgiai tokie dideli, kad jiems prasidėjus iš gražaus pajūrio netrukus telieka drumzlina pelkė, į kurią įbridus galima ir nebeišsikapanoti. 

Didžiųjų paplūdimių atoslūgių tvarkaraščiai skelbiami internete. Tinklalapyje tidetimes.org.uk skelbiamas visų paplūdimių artimiausios savaitės tvarkaraštis. Vasarą atoslūgiai dažniausiai vyksta vakare – trumpėjant dienoms vanduo nuslūgsta vis anksčiau. Pavyzdžiui, birželį vakarinis atoslūgis prasideda apie 18–19 val., o rugpjūtį vandens paplūdimyje galima neberasti jau nuo 15 val. popiet.