Klaipėdiečiai Vita ir Andrius Aušros pasaulį sutalpino 4 ha plote. Kelyje Klaipėda-Palanga per dvejus metus sukurtame „Babilonų sode“ akį traukia tikslios pasaulio įžymiausių pastatų kopijos, įkurdintos nuostabių augalų apsuptyje. Egipto kampelyje Gizos sfinksas sergi piramides, netoliese stūkso didinga Triumfo arka, primenanti Napoleono Bonaparto pergales ir visai šalia akį traukia jaukus Japonijos kampelis. Romantikai čia ras ir Eifelio bokštą, ir vieną žymiausių bei gražiausių Indijos statinių – Tadžmahalą.

„Nebuvo taip, kad prabudus vieną rytą sugalvojome, kad kuriame parką. Mes patys mėgstame keliauti, pirmąjį miniatiūrų parką aplankėme gal prieš 15 metų. Ta idėja buvo kilusi gal prieš kokius 7-nerius metus, bet ją nutolinome, kadangi tai labai didelės investicijos, tai truputį išgąsdino. Idėja buvo ilgai gvildenta, atradome variantą taip, kaip norime, kad atrodytų. Kai susidėliojome, kaip norime pristatyti lankytojams, ką norime parodyti žmonės. Visa tai statėme apie porą metų.

Taip jau nutiko, kad tuo pat metu prasidėjo ir karantinas, na o dabar kad ir galima keliauti, yra nemažai problemų su skrydžiais, tad kviečiame pakeliauti po pasaulį čia. Neskubant apeiti „Babilono sodus“ truks apie porą valandų. Galima prisėsti ant suoliukų, pasigrožėti. Esame išmokę bėgti, skubėti, o čia kviečiu kaip tik sustoti ir skirti laiko sau, pabūti neskubant“, – pasakoja Vita.

15-kos valstybių eksponatai beveik matyti gyvai pačių teminio miniatiūrų parko kūrėjų. Vita sako, kad neaplankė tik Kinijos, Sidnėjaus, Singapūro ir Japonijos. Per 20 eksponatų kruopščiai atrinkti. Keliauti mėgstanti pora sako, jog norėjo sukurti tokį parką, kad žmogui nereikėtų galvoti – o kas čia per pastatas. Be to, pastatai turi savo istorijas, kurių nereikės toli ieškoti – prie kiekvieno statinio lankytojų lauks paaiškinimai.

Vita ir Andrius Aušros pasakoja, kad tai, kokį sodą išvys lankytojai netrukus – nebus baigtinis variantas. Dar kirba mintys pastatyti ne vieną pastatą, o vieną dėl karo Ukrainoje nuspręsta uždengti juoda plėvele. Pora atvirauja, kad negalėjo apsimesti, kad nieko nevyksta pasaulyje, karas, kuris vyksta visai šalia, ir Rusijos agresija juos sukrėtė, kaip ir daugelį kitų žmonių. Taigi, kelionė prie Maskvos Soboro bent parko lankytojams išbraukta iš pasiūlos sąrašo.

„Mes tuo norime pasakyti, kad nepalaikome karo, juo labiau, kai viskas vyksta šalia mūsų. Kadangi pradėjome prieš dvejus metus, mes rudenį jau buvome pastatę skulptūras, tuomet nebuvo net minčių apie karą. Bet nereaguoti negalime, nes tema jautri“, – dalijasi Vita.

Pora svarsto užsakyti dar ne vieną pastatą ir išnaudoti likusią erdvę kitoms pasaulio įžymybėms, o dabar visą kelionę bus galima apžvelgti į paslaptingųjų Babilono sodų, kurie įkurdinti parko viduryje.

Kitų metų planuose – dar viena nepaprasta pramoga: viešbutis lėktuve.

„Jei būsiu gera, vyras sakė padovanos lėktuvui sparnus ir mane paskraidins“, – juokiasi Vita.

Andrius išduoda, kad apie 40 kvadratinių metrų apartamentuose netrūks ir prabangos, ir smagių staigmenų. Pavyzdžiui, tualetas numatytas lėktuvo kabinoje, iš kurios atsiveria vaizdas į sodą. O pasisėdėjimą čia užbaigia svirties patraukimas – taip bus nuleidžiamas vanduo.

Gausybės idėjų nestokojanti pora kviečia pažinti ne tik pasaulio statinius. Čia pat „Babilono soduose“ įrengta ir tuoktuvių ceremonijos vieta – visai šalia Eifelio bokšto, kur širdies formos gėlių ekspozicija padės sukurti nuostabias nuotraukas.

Teminio parko įkūrėjai pagalvojo ir apie senjorus bei mažuosius. „Bus rengiamos suaugusiųjų, senjorų edukacijos tiek pažintine prasme, tiek augalų pažinimo. Turime atsivežę įvairių augalų, be to, turime norų padaryti prieskonių sodelį, kad lankytojui atėjus būtų įdomu – sužinotų, kokie augalai buvo pas mus populiarūs. Bus pritaikytos edukacijos ir moksleiviams“, – dalijasi pašnekovė.

Andrius skaičiuoja, kad pagal originalius statinius sukurtos miniatiūros gamintos trijose užsienio įmonėse, o štai Vilniaus Gedimino pilies bokštas pagamintas lietuvių rankomis. Teko pagalvoti ir kokias medžiagas rinktis, mat šaltis, karštis, audros – visa tai gadina lauke pastatytas skulptūras.

Apie 200 darbo vietų sukūrusi pora pramogų mylėtojams jau gerai žinoma iš Radailių dinozaurų parko. Taigi, kaip išsaugoti lauke stovinčias skulptūras, anot Andriaus, tikrai nebus naujiena. Be to, ar parke atsiras daugiau takelių, bus sprendžiama pagal lankytojų poreikius.

Norintiems ramiai mėgautis aplinka, sukurtos pavėsinės. Šiais metais parke bus prekiaujama ledais ir kava, kitiems metams planuojamas ne tik viešbutis, bet ir restoranas. Patys mažiausieji, jei parke jiems pasidarys nuobodu, galės sprukti ant batutų. Andrius sako, kad tai – vieta šeimoms, meilei, kur galima atvykti pasipiršti, susituokti ir leisti laiką su vaikais.

Parko lankymas mokamas. Suaugusiems bilieto kaina siekia 15 eurų, už vaikus teks mokėti po 10 eurų. Iki 5 metų mažuosius planuojama leisti be bilieto. Na o vakarėliams ar vestuvėms kainos derinamos jau individualiai. Teminis parkas lankytojams duris atveria jau liepos 5 dieną.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją