Neatsargiai elgiantis galima užsikrėsti

Nors šunys daugeliui yra neatskiriami kompanionai, tačiau keliauti kartu su žmogumi jie gali ne visur. Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė Ela Gurina pabrėžė, kad keturkojai neturėtų būti maudomi ar vedžiojami viešuose paplūdimiuose: „Šunys jokiais būdais neturėtų būti maudomi ten, kur maudosi žmonės. Ten, kur ilsimasi, kur žaidžia vaikai, gyvūnų ne tik negalima maudyti, bet ir vedžiotis“.

Paklausta, kodėl paplūdimiuose galioja tokie griežti draudimai, specialistė kaip vieną iš pagrindinių priežasčių įvardijo ligas ir gyvūnų platinamus parazitus: „Ateina vasara, žmonės su šuniukais keliauja į paplūdimį. Šuniukai lenda iš karto į smėlį, į smėlio dėžes ir ten šlapinasi bei tuštinasi. Tokiu būdu viskas, kas yra žarnynuose ir ant kailiukų, patenka ant žemės, smėlio. Žmonės vaikščioja, vaikai žaidžia smėlyje, tą smėlį kiša į burną ir tokiu būdu užsikrečia“, - aiškino E. Gurina.

Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistė Daiva Veitienė įspėjo, kad pavojus tyko ne tik pakrantėje, bet ir vandenyje: „Iš šuns išsiskyrę toksokarozę sukeliančių parazitų kiaušiniai neužkrečiami. Pirmiau jie turi subręsti aplinkoje. Tam visai tinka paplūdimių smėlis. Tačiau mūsų šuniukai turi ir kitokių parazitų, tokių kaip kaspinuočiai – echinokokai. Augintiniai lauke voliojasi, ant kailio namo mums parneša ir pribarsto parazitų kiaušinių. Šunys neturi rankų, nusituštinę nenusivalo užpakalių. Išmatų likučių su kaspinuočių kiaušinėliais lieka ant kailio ir tą kailį jie puikiai nusiplauna ežere belenktyniaudami kartu su šeimininkais“, - GRYNAS.lt yra sakiusi D. Veitienė.

Parazitologės žodžiais, šunų šeimininkai nepagalvoja, kad be jų tame pačiame vandens telkinyje maudosi daugybė suaugusiųjų ir vaikų, kurie parazitų kiaušinėliais užkrėsto vandens gali gurkštelėti.

„Nustatyta, kad suaugęs žmogus besimaudydamas netyčia praryja apie 15 mililitrų vandens. O ką kalbėti apie šaunuolius, kurie benardydami purškia vandenį it banginiai“, - lygino D. Veitienė.

Paplūdimiuose gyvūnams ne vieta

Vilnietis Tomas teigia, kad šunų maudynės viešajame paplūdimyje gali sukelti daug streso: „Pats auginu auksaspalvį retriverį. Man vestis jį maudyti ten, kur yra kitų žmonių, minčių kažkaip nekyla. Bet yra tekę susidurti su tokiais šeimininkais. Su žmona išleidome vaikus paplaukioti, patys sėdėjome ant kranto. Šalia vaikštinėjęs vyras ne tik kad paleido savo vilkšunį į vandenį, kol ten buvo vaikų, bet dar sumąstė jį su šampūnu nuplauti. Apie jokias linksmybes vandenyje jau nebuvo galima net kalbėti. Teko skubiai traukti vaikus iš vandens – gi nežinom, kokias ligas tas svetimas šuo galėjo nešioti“, - piktinosi vyras.

Kad tokių situacijų būtų kuo mažiau, paprastai vietos, kuriose draudžiama vaikštinėti su šunimis, žymimos specialiais ženklais. Pasak E. Gurinos, kai kurie šeimininkai įspėjimus tiesiog ignoruoja: „Visur iškabos yra, kad šunų į paplūdimius vesti negalima, maudyti negalima. Tačiau žmogus dažnai mano: „Negalima jums, o man tai jau galima“. Atsiranda galvojančių, kad šuniukas švaresnis ir gražesnis negu žmonės“.

Pagal Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos aprašą, žmonėms „draudžiama vesti, neštis, eiti su gyvūnais ar juos su savimi turėti teritorijose, patalpose ir kitose vietose, pažymėtose draudžiamuoju ženklu, išskyrus gyvūnus, kuriuos naudoja pareigūnai, atlikdami jų kompetencijai priskirtas funkcijas, ir šunis vedlius“.

Verta prisiminti, kad kiekviename mieste apribojimai, susiję su šunų maudynėmis, gali šiek tiek skirtis. Dėl šios priežasties specialistai keturkojų savininkams pataria atidžiai susipažinti ir su savo gyvenamos vietos gyvūnų laikymo taisyklėmis.

Vilniaus miesto savivaldybės administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Laperskas teigė, kad reikalavimų nepaisančių žmonių gali laukti baudos: „Jei asmenys nesilaiko aprašo ar taisyklių reikalavimų, jie gali būti patraukti administracinėn atsakomybėn pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 110 straipsnį“, - pasakojo G. Laperskas.

Pažeidėjai gali sulaukti įspėjimo arba baudos. Nelegalus pasivaikščiojimas ar augintinio maudymas paplūdimyje gali atsieiti apie 57 eurus. Jei nusižengta ne pirmą kartą arba buvo pakenkta aplinkiniams, ši suma gali siekti daugiau nei 500 eurų.

Pasak E. Gurinos, norint, kad situacija keistųsi į gerąją pusę, reikia informuoti žmones, nebijoti sudrausminti pažeidėjus: „Reikia reiklumo aplinkinių žmonių. Taip pat reikia, kad tie darbuotojai, kurie dirba paplūdimiuose, nepasididžiuotų prieiti, priminti ir pasakyti, kad tai nėra vieta šunų vedžiojimui ir maudymui. Ir galų gale yra policija, kuri turi bausti. Ypatingai reikėtų, kad taisyklės būtų visiems vienodos“, - teigė specialistė.