1. Marcinkonys – vienas didžiausių Lietuvos kaimų

„Patys Marcinkonys yra senas, dzūkiškas kaimas“, – pasakojimą apie lankytiną Dzūkijos vietą pradeda portalo pamatykLietuvoje.lt atstovas Arvydas Dotas.

Pašnekovas pasakoja, kad Marcinkonyse yra įsikūrę Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių rezervato lankytojų centrai. „Tad nuo šio kaimo rekomenduojama pradėti pažintį su Čepkeliais“, – sako pašnekovas.

Lankytinos vietos Dzūkijoje

Žygiuodami Čepkelių mokomuoju taku, kuris kiek ilgesnis nei pusantro kilometro, lankytojai išvysta Čepkelių raistą, susipažįsta su pelkių ir miško augalais.

Lankytinos vietos Dzūkijoje

Kita aplankyti būtina vieta – Dzūkijos etnografinė sodyba, duris lankytojams atvėrusi dar 1994-aisiais. Šiame tikrą gyvenamąjį namą primenančiame muziejuje sužinosite, kas yra šiliniai dzūkai, kas yra „dziedas“, kuriuo galima pasišviesti. Taip pat išgirsite pasakojimus apie Marcinkonis, dzūkų dainas.

Suaugusiems šią vietą aplankyti kainuos eurą, o moksleiviams, studentams ir senjorams – penkiasdešimt euro centų.

2. Svaiginantys Merkinės horizontai

„Tai yra įspūdinga Dzūkijos vieta, kuri privalo būti lankytinų vietų rekomendacijose“, – taip apie Merkinę atsiliepia pamatykLietuvoje.lt atstovas.

Svajingą Merkinės panoramą galima apžvelgti iš Merkinės apžvalgos bokšto. Pastarasis pastatytas ant aukšto Nemuno kranto, apaugusio pušimis. Tiesa, bokšto linijos – neįprastos: statinys yra apvalių ir vingiuojančių formų. Dairytis galima aikštelėse, kurios įrengtos 15 ir 25 metrų aukštyje.

Lankytinos vietos Dzūkijoje

Netoli Merkinės galima išvysti tikrų tikriausią pasakos motyvą – namelį ant vištos kojelės. Ar atspėtumėte, jog šis namelis priklauso ne kam kitam, o ugniagesiams: čia jie budi ir prižiūri Dzūkijos miškus. Vištos kojelė namelį laiko jau kelis dešimtmečius.

3. Puvočiuose – gerų nuotraukų vietos

„Aukštas, baisokas, iškylantis virš plačių, žaliuojančių Dzūkijos pušynų“, – apie Puvočių apžvalgos bokštą sako A. Dotas.

Lankytinos vietos Dzūkijoje

Šiame bokšte apžvalgos aikštelė yra įrengta 30 metrų aukštyje, todėl besižvalgančiojo akys aprėps žalius miškus ir viliojančius tolius.

Ar esate ėję vadinamuoju beždžionių tiltu? Netoli Puvočių yra kabantis tiltas, leidžiantis iš vieno Merkio kranto pereiti į kitą. A. Doto nuomone, šis tiltas yra netgi fotogeniškas.

4. Musteika kaimelis su keturiomis gatvėmis

Tai yra viena iš labiausiai į Pietus nutolusių Lietuvos gyvenviečių, per kurią teka Musteikos upelis.

Musteikos kaime yra įkurta drevinės bitininkystės ekspozicija. Dar 2006-aisiais kaime buvo įkurtas bitynas, kuriame apsigyveno aplinkinių miškų bitės.

Bitės, bitynas

Apsilankius Musteikos kaimo ekspozicijoje galima išvysti, kaip yra prižiūrimos bitės kelminiuose aviliuose, kaip sutvarkomas medus ir vaškas. Ekspozicijos dalyvis pamatys ir kaip gaminami aviliai.

Tiesa, bityne galima pasimatuoti ne tik bitininko batus – čia vysta ir pynimo savaitė.

Už penkių kilometrų nuo ekspozicijos vingiuoja drevinės bitininkystės takas. Tie, kas nuspręs pasivaikščioti šiuo taku, susipažins su Musteikos kraštui būdingu gamtovaizdžiu, pasisems žinių apie bitininkystę.

5. Mančiagirės gamta ir Ūla, kuri turi akis

Varėnos rajone tekanti Ūla yra pasipuošusi vaizdingu skardžiu – Mančiagirės skardžiu. Skardžio viršuje įrengta apžvalgos aikštelė, nuo kurios atsiveria prikaustantis Ūlos grožis.

Tiesa, Ūla puikiai tinka ir vandens turizmui. Ūla yra vingiuota, gausi kilpomis, veržli. Plaukti Ūla baidarėmis – tikrų tikriausias iššūkis.

Ūlos akies grožis

Nepamirškite aplankyti ir netoli Mančiagirės esančios Ūlos akies – hidrogeologinio gamtos paminklo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)