Vilniuje, einant J. Basanavičiaus gatve, reikėtų dažniau į viršų pakelti galvą: ant vieno pastato stogo įrengtoje terasoje raudonuoja pomidorai. Pasirodo, juos augina pastate įsikūrusio „Lietuvos draudimo“ darbuotojų kolektyvas. Įmonės Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė pasakoja, kad idėja ant stogo auginti daržoves ir prieskonines žoleles gimė patiems darbuotojams. Derlius, anot pašnekovės, neįtikėtinai didelis.

„Medinėse lysvėse veši agurkai, burokėliai, žemuogės, žirniai, bazilikai, špinatai, gražgarstės, pomidorai, mėtos, ramunėlės ir net brokolis. Viską susodino patys įmonės darbuotojai. Daržas buvo pasodintas dar gegužės mėnesį. Darbuotojai patys pasodino savo atsineštus augalų sodinukus ir sėjo sėklas. Visi dirbo drauge: vieni laistė žemę, kiti sodino augalus, mėgavosi karšta popiete bei kolegų draugija, kalbėjo apie ūkio darbus“, – prisimena A. Kazlauskienė.

Darželis ant stogo įmonės darbuotojams yra ne tik garnyras šalia atsineštų pietų, tačiau ir būdas, kaip praleisti laisvą pietų laiką, atsipūsti ir atsipalaiduoti. Pasak A. Kazlauskienės, pasirodo, daržininkystė ramina. Be kita ko, daržoves kolektyvas augina ekologiškais būdais, nenaudoja trąšų.

„Nuo pat gegužės mėnesio kiekvieną dieną į terasos daržiuką darbuotojai užsuka palaistyti savo augalų ar tiesiog trumpam atsipūsti nuo darbų. Čia daržovės ir prieskoninės žolelės auga natūraliai, be jokių trąšų – tik saulė ir vanduo bei darbuotojų meilė. Jau liepos pradžioje darbuotojai džiaugėsi gausiu savo pačių ekologiškai užaugintų daržovių derliumi. Iš jų kolegos gamina salotas pietums ir kartu jomis vaišinasi čia pat, terasoje. Taip gimsta naujos bendrovės tradicijos“, – sako pašnekovė.

Anot A. Kazlauskienės, toks daržas ant stogo suburia kolektyvą, žmonės susipažįsta, bendrauja ir užsiima įdomia, naudinga veikla: „Daržo terasoje norėjo patys darbuotojai, o „Lietuvos draudimas“ darbuotojams suteikė laisvę veikti. Bendrovė parūpino tik būtiniausius dalykus: pastatė medines lysves, jas pripildė žemėmis, įvedė laistymo įrangą. Visą kitą darbą padarė patys žmonės, kurie kartu realizavę savo idėją. Taip, tarp Vilniaus senamiesčio stogų, darbuotojai įrengė inteligentišką daržiuką, kad vasarą galėtų užsiimti sodo darbais bei kartu stebėti, kaip auga derlius. Labai svarbu darbuotojų įsitraukimas ir tai, kaip jie jaučiasi darbe“, – mano A. Kazlauskienė.

Nors derlius ir nėra toks, kaip tradiciniame darže, iniciatyvą sugalvoję darbuotojai džiaugiasi, kad ji pavyko bei siūlo kitoms bendrovėms užsiimti panašia veikla, suburiančia visą kolektyvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)