Prasidedant naujam vasaros sezonui pajūrio kurortai lankytojus turėtų pasitikti atsinaujinę. Kaip LRT RADIJUI teigia Palangos meras Šarūnas Vaitkus, šiemet poilsiautojams turėtų kilti mažiau keblumų, bandant pasistatyti automobilį. Taip pat lankytojų laukia rekonstruota viena iš pagrindinių Šventosios gatvių. Anot Neringos mero, padidėjus įvažiavimo į Neringą mokesčiui, poilsiautojai gali rinktis alternatyvas, pavyzdžiui, palikti automobilį vienoje Klaipėdos stovėjimo aikštelių.

Neringoje skatinamas žaliasis kurortas

Anot Neringos mero D. Jasaičio, pastebėta tendencija, kad pernai atvažiuojančių automobilių skaičius išliko toks pat, kaip 2015 m., nors iki tol kiekvienais metais jis stipriai didėdavo: „Poilsiautojų atvyksta tiek pat, kiek atvykdavo iki 2015 m., kol buvo padidinta rinkliava.“

Meras atkreipia dėmesį – nors rinkliava padidinta net keturis kartus ir už įvažiavimą į Neringą šį sezoną teks sumokėti 20 eurų, toks mokestis taikomas tik automobiliams. Jeigu nuspręsite atvykti viešuoju transportu, laivu, dviračiu, elektromobiliu, rinkliavos mokėti nereikės.

„Skatiname žaliąjį kurortą, kad būtų grynas oras, prie kokio visi esame pripratę. [...] Mokestis taikomas tik automobiliui, nes mūsų, Neringos, priešas yra automobilis, kuris užima vietą, trukdo dviratininkams, pėstiesiems ir, turime sutikti, teršia orą“, – sako D. Jasaitis.

Jis priduria – prieš atvykstant reikėtų atsižvelgti ir į tai, kad Neringoje automobilį pasistatyti galima šiek tiek daugiau nei tūkstantyje vietų, tačiau per dieną čia atvyksta iki 3 tūkst. automobilių. Tiesa, padėtis turėtų gerėti: „Prieš tai buvęs aplinkos ministras pasirašė reglamento pakeitimą. Vieno aukšto stovėjimo aikštelę leista statyti. Šiuo metu pradedame ją projektuoti.“

Vis dėlto D. Jasaitis siūlo – jei turite galimybę, automobilį palikite kitur. Tokiu atveju nereikės mokėti už įvažiavimą į Neringą, nebus teršiamas oras. Mero teigimu, automobilius galima palikti kai kuriose Klaipėdos stovėjimo aikštelėse, Šilutės uoste, iš kurio per mažiau nei dvi valandas taip pat galima pasiekti Nidą keltu.

„Skatiname palikti automobilius, bet, žinoma, dar negalime sakyti, kad visi atvykusieji gali tai padaryti ir atvykti kitu transportu. Atvykti galima nebent traukiniu iš Vilniaus. [...] Turime pripažinti, kad dėl įvairiausių kliūčių kol kas negalime visiems užtikrinti vietų, kuriose būtų galima palikti automobilius“, – neslepia D. Jasaitis.

Neringa

Vis dėlto apsisprendusiems atvykti automobiliais meras primena – Neringoje už stovėjimą mokėti teks tik keliose vietose. Tai paprastai yra aikštelės šalia įvairių įstaigų. Toks mokestis renkamas, kad nebūtų užstatytos vietos darbuotojams, atvykstantiems į savo darbo vietą iš kitų miestų.

„Norėčiau priminti, kad Neringoje nėra ir pagalvės mokesčio, dėl kurio užjaučiu kolegas, nes šis mokestis sunkiai administruojamas. Tačiau pasakysiu taip – ko gero, jeigu atvykstate į Neringą penkioms dienoms dviese automobiliu, sumokėjus įvažiavimo mokestį, tai taip pat išeis žmogui po vieną eurą, nors pagalvės mokesčio ir neturime“, – pastebi D. Jasaitis.

Pagalvės mokestis Palangai – didelė parama

Palangos meras Š. Vaitkus sako, kad įvažiavimo mokesčio Palanga yra atsisakiusi ir, tikėtina, niekada jo neturės, tačiau atvykusieji į šį kurortą privalės susimokėti kitą, jau minėtą, pagalvės mokestį. Už kiekvieną kurorte praleistą parą lankytojas turėtų sumokėti po eurą.

„Yra vienas mokestis, kaip ir visuose Lietuvos kurortuose, už naudojimąsi infrastruktūra, t. y. Palangoje apsistoję turistai už vieną parą moką vieną eurą, vadinamąjį pagalvės mokestį. Tačiau šio mokesčio nemoka vaikai ir jaunuoliai iki 18 metų bei žmonės, atvykę gydymo tikslais“, – atkreipia dėmesį meras.

Jo teigimu, šis mokestis Palangai – didelė parama, nes surinkti pinigai naudojami gerinti infrastruktūrą, tvarkyti miestą bei platinti informaciją apie kurortą.

Š. Vaitkus pripažįsta – vis dėlto Palangoje kai kurių problemų nepavyksta išvengti. Viena jų – automobilių stovėjimas. „Iš tiesų turbūt natūralu, jeigu savaitgalį Palangoje vasaros piko laikotarpiu apsilanko beveik 200 tūkst. turistų per savaitgalį, tai tų problemų neišvengsime, – sako Š. Vaitkus. – Tos problemos yra ir didmiesčiuose, ir kitur. Dedame visas pastangas, kad žmogus, atvykęs į kurortą, turėtų, kur patogiai palikti automobilį.“

Kaip teigia meras, šiemet įgyvendinta vienos krypties Vytauto g. naujovė – dešinėje pusėje, 2 km ruože, nubraižytos stovėjimo vietos. „Praktiškai žmonės dešinėje pusėje gali palikti automobilį. Taip pat sutvarkyta gyventojų kiemų infrastruktūra, atlikta aikštelių prie daugiabučių namų, kurie buvo pastatyti sovietiniais laikais, plėtra. Yra daug naujų stovėjimo vietų. Per ketverius metus atsirado apie 700 papildomų stovėjimo vietų daugiabučių kiemuose“, – nurodo Š. Vaitkus.

Taip pat, priduria meras, nemokamų stovėjimo aikštelių, pritaikytų turistams, yra kitose miesto vietose.

Meras juokiasi – tiek viešųjų tualetų neturi nė vienas kitas miestas

Š. Vaitkaus teigimu, nebegalima tvirtinti, kad Šventoji yra pamiršta ir jai nerodomas valdžios dėmesys: „Pastaraisiais metais Šventajai savivaldybė, valstybė rodo didžiulį dėmesį. Didžiausia šios vasaros naujovė – rekonstruota, iš esmės pasikeitusi viena iš pagrindinių Šventosios gatvių – Jūros gatvė, kur atsirado pasivaikščiojimų alėja. Miestelis tvarkomas“, – sako Š. Vaitkus.

Šių metų rugsėjo mėnesį turėtų būti pradėta naujos centrinės aikštės statyba. Naujojoje aikštėje turėtų būti įrengtos ir lauko scenos.

„Verslininkai, džiugu, per dvejų metų laikotarpį pasitempė – pastatai „vaiduokliai“ įveikti. Ne visi, bet dauguma. Arba jie nugriauti, arba rekonstruojami. Po Aukščiausiojo Teismo sprendimo dėl namelių bendrovės, turėjusios tuos apkiužusius namelius, juos vežasi lauk. Šventoji tikrai gražėja ir gražės. Šventosios vizija yra“, – tikina Š. Vaitkus.

Jo nuomone, miestelio gyvenimas dar labiau suaktyvėtų, jei būtų rekonstruotas Šventosios uostas, nes jis trauktų tiek žvejus, tiek galėtų būti panaudotas kitoms paskirtims.

Paklaustas apie kitą opią kurortų problemą – tualetus – Š. Vaitkus juokiasi – turbūt net sostinėje nėra tiek viešųjų tualetų, kiek Palangoje: „Noriu pabrėžti, Lietuvoje turbūt nėra tokio miesto, kur būtų tiek daug tualetų. Šiuo metu Palangoje ir Šventojoje veikia apie 40 viešųjų tualetų. Jie nemokami, prižiūrimi, tvarkingi. Turbūt Vilniuje yra koks vienas toks tualetas.“

Jis priduria, kad šiemet poilsiautojai taip galės naudotis moderniais tualetais paplūdimiuose, kuriuose taip pat bus galima prisipilti geriamojo vandens.