Sumokėjo du eurus

„Išvykos į pajūrį įspūdžius nustelbė būtent tualetas. Du „fakin“ eurai ir raktas nuo spynos – vienam kartui (!) tavo. Praktiškai grįžęs iš Palangos gali sakyti, kad deginaisi Nicos pliaže. Arba gali pakentėti ir „Lidle“ už tiek nusipirkti bananų – tris kilogramus už vieną pasisiojimą. O jei prie jūros atėjai su šeima, ir jei dar jų sisiojimo grafikas nesutampa, tai gali ir nedidelę gimtadienio iškilmę surengti“, – po apsilankymo Palangos paplūdimyje savo įspūdžiais feisbuke dalijosi M. Budinaitė.

DELFI ji pasakojo, kad su šeima leido laiką atokiau nuo Palangos centro esančiame paplūdimyje, kuris yra netoli „Medūzos“ viešbučio.

„Kai sūnus užsimanė į tualetą, juk nesakysiu jam, kad eik į jūrą arba į kopas, nenoriu taip auklėti savo vaikų. Todėl natūralu, jog pamačiau, kad netoli yra paplūdimio kavinė, o šalia jos – biotualetas. Nuėjau į kavinę paprašyti rakto nuo tualeto. Žinoma, supratau, kad reikės susimokėti, bet kai pasakė, kad 2 eurai ir raktas mano, mane ištiko šokas. Suprantu, kad pasinaudoti tualetu kainuodavo litą, man jau ir du litai atrodytų nenormalu, o čia – 2 eurai. Tokių kainų niekur Europoje nėra“, – piktinosi pašnekovė.

Dar daugiau įspūdžių ji išliejo feisbuke. „Kai kurioms šeimoms tokia kaina reikštų: „ne Vincuk, ledų nebus, nes tėtis darė kakų“. Tada tėtį pati mielai palydėčiau į kopas. Tie du eurai, mano nuomone, yra absoliutus „antiskatinimas“ neteršti gamtos. O paskui svarbiausia rėkti, kokia Baltijos jūra „apmyžta“. Bet užtat tualetai dar ir kokie švarūs. Kaip svečių kambarys/muziejus mano kaime. Svečiams, kurių niekada nebūna. Prisipažinsiu, jei vanduo nebūtų buvęs toks šaltas, būčiau ir pati papildžiusi iki liemens įbridusiųjų gretas. O paskui ir „Lidle“ – eiles prie bananų“ – feisbuke atvirai išklojo M. Budinaitė.

Ji tikino, kad tualetu pasinaudojo sūnus ir ji. „Kai po dar 20 minučių sūnus vėl pasiprašė į tualetą, iškeliavome namo, nes nebekilo ranka dar kartą mokėti tuos du eurus. Aplink tikrai nemačiau alternatyvos – viešojo tualeto, o iki „Medūzos“ viešbučio buvo kokie 500 metrų. Taip, ten restoranas, būtų tekę susimokėti už pasinaudojimą tualetu, bet, tikiu, kad ne du eurus“, – kalbėjo pašnekovė.

„Girdyklos yra nelaimė“

Bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus teigė, kad Palangoje veikia 16 nemokamų viešųjų tualetų. Vienas jų yra prie bažnyčios, o visi kiti prie paplūdimių, tačiau prieškopyje.

„Iš pliažo iki tualeto reikia paeiti keliasdešimt ar šimtą metrų. Visuose informaciniuose stenduose, kurie yra prie įėjimų į paplūdimį, esame pakabinę nuorodas, kur yra tualetai. Nuorodos yra ir ant persirengimo kabinų paplūdimiuose. Jose skelbiama, kur artimiausias tualetas, į kurią pusę eiti. Kalbant apie paplūdimį, kuris yra prie „Medūzos“, ten taip pat yra viešasis tualetas. Jis yra prieškopyje, Kontininkų gatvės tęsinyje. Visiems poilsiautojams patariu būti atidesniems, geriau pasidairyti nuorodų į viešuosius tualetus, kad nereikėtų mokėti už galimybę civilizuotai nusilengvinti“, – aiškino K. Skierus.

Jis pripažino, jog paplūdimiuose veikiančios kavinės, kurių kiekviena turi pasistačiusi ir biotualetą yra Palangos gėda ir bėda. „Aš jas vadinu girdyklomis, nes jos to nusipelno, jos yra mūsų nelaimė. Jokios naudos tos kavinės neduoda, o tik gadina Palangos įvaizdį. Kaip ir šiuo atveju – 2 eurai už pasinaudojimą tualetu. Siaubas kažkoks, terorizmas, nerandu kito žodžio“, – piktinosi K. Skierus.
Jis tikino, jog ne kartą kėlė klausimą, kad visos paplūdimio kavinės, kai joms suteikiamas leidimas veikti, būtų priverstos įsipareigoti į tuos biotualetus žmones įleisti nemokamai arba už nustatytą minimalų mokestį.

„Dabar daro, ką nori, ima, kiek nori. Per sezoną kiekvienos tų kavinių savininkas uždirba keliasdešimt tūkstančių eurų grynojo pelno, tai tikrai nenuskurstų, jei suteiktų žmonėms galimybę tualetu pasinaudoti nemokamai. Apie tai esu kalbėjęs ir posėdžiuose, ir uždaruose pasitarimuose, bet kol kas jokių sprendimų nėra. Reikės kalbėti ir kalbėti, kol kas nors pasikeis, nes taip tikrai teršiamas Palangos vardas“, – tvirtino K. Skierus.

Klientus turi įleisti nemokamai

Palangos miesto tarybos Turizmo, sveikos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkė Sondra Kulikauskienė taip pat pripažino, jog Palangai garbės tikrai neteikia tai, jog poilsiautojai paplūdimiuose už pasinaudojimą tualetu turi sumokėti 2 eurus.

„Kiek žinau, tos kavinės turi gauti leidimą veiklai iš Klaipėdos visuomenės sveikatos centro, o vienas reikalavimų – turėti tualetą. Todėl ir pastatyti tie biotualetai, tikiu, jog klientai įleidžiami nemokamai, o kiti poilsiautojai, jei nori pasinaudoti tualetu, turi susimokėti. Tačiau 2 eurai tikrai yra nenormali kaina. Manau, kad ji turėtų būti 50 centų, na, euras, bet ne daugiau. Verslininkai juk patiria eksploatavimo išlaidų, nes tualetus reikia valyti, be to, mokestis visada padeda palaikyti ir tvarką, bet du eurai tikrai yra per daug. Tokia kaina Palangai garbės tikrai nedaro“, – konstatavo S. Kulikauskienė.

Tačiau ir iš paplūdimio kavinių klientų būta viešų skundų, jog nemokamai pasinaudoti tualetu leidžiama tik tada, jei perkami alkoholiniai gėrimai. „Jei perki tik ledų ar riešutukų, už tualeto raktelį reikia mokėti atskirai“, – feisbuke po M. Budinaitės įrašu dalijosi kiti poilsiautojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (886)