Kasmet vasaros pradžioje Lietuvos pajūrio paplūdimius nukloja grambuolių gaišenos. Prieš kelerius metus jų buvo tiek daug, jog iš pliažų dvokiančią masę reikėjo vežti priekabomis.

„Ir šiemet esame pasirengę tokiems darbams, jei prireiks. Technika parengta, darbuotojų turime. Tačiau kol kas tikrai nėra poreikio taip valyti Palangos paplūdimius, nes tų grambuolių gaišenų tikrai yra, bet ne tiek daug, kad trukdytų. Bet jei vėjas pasisuks, jei ilgiau bus didesnės bangos, gali būti, kad tų lavonėlių jūra išplaus daugiau. Juos iš pliažo galime išgabenti tik traktoriais ir priekabomis, į kurias gaišenas darbuotojai pakrauna sniegui valyti skirtais kastuvais. Smėlio valymo mašina nepadeda, nes tie lavonėliai yra arti vandens, ten šlapias smėlis, o tokio valyti negalime“, – aiškino bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ direktorius Konstantinas Skierus.

Pajūrio regioninio parko ekologo Erlando Paplauskio teigimu, reikia džiaugtis, jog paplūdimyje yra grambuolių gaišenų. „Tai rodo, kad Lietuvos žemės ūkyje dar nėra masiškai naudojami chemikalai, todėl šie kenkėjai nėra išnaikinti. Vadinasi, Lietuvoje auginamų karvių pieną gerti galima, o, pavyzdžiui, Vokietijoje, Olandijoje jau tikrai nepatartina“, – paralelę išvedė ekologas.

Jis aiškino, kad grambuolių lervos žemėje gyvena 4-5 metus, o tada tampa skraidančiais vabzdžiais. Dalis jų skrenda ir palei vandens telkinius, jūrą, vėjas juos nuneša toliau, grambuoliai nebepajėgia pasiekti kranto, todėl krenta į jūrą ir žūsta.

„Kurį laiką bangavimo jūroje nebuvo, todėl dalis žuvusių grambuolių tiesiog nuskendo. Dabar, kai prasidėjo bangavimas, jūra juos ėmė plauti į krantą, todėl paplūdimiuose ir matome tas gaišenas. Galiu pasakyti, kad jų kasmet turėtų būti vis daugiau, nes karkvabalių populiacija natūraliai turėtų didėti, mat sparčiai naikinami ją reguliuojantys gyvūnai – šernai, kurmiai, kovai“, – aiškino E. Paplauskis.

Jo teigimu, grambuolių gaišenos jokio pavojaus sveikatai nekelia, tik, aišku, vaizdas yra neestetiškas, nosį riečia smarvė. „Tai normali organinė trąša, todėl ir smirda. Tuose paplūdimiuose, kurie yra laukiniai, gaišenų net nereikia liesti, o turizmui skirtose teritorijose jas reikėtų surinkti ir išvežti, nes vaizdas tikrai nekoks“ – kalbėjo ekologas.

Paplūdimys jau švarus

Savo ruožtu Palangos savivaldybė DELFI patikino, kad pirmadienį, birželio 13 d., Palangos paplūdimiai jau yra švarūs, pakrantėje nėra grambuolių gaišenų. Taip pat akcentuojama, kad Palangos paplūdimiuose netvyro blogas kvapas.

Kaip rašoma Palangos savivaldybės pranešime, dalis grambuolių skrenda palei vandens telkinius, jūrą, vėjas juos nuneša toliau, tuomet grambuoliai nebepajėgia pasiekti kranto, todėl krenta į jūrą ir žūsta.

Netrukus jie išplaunami į krantą. Į krantą išmetamų vabalų kiekis priklauso nuo vėjo krypties. Tačiau, kaip pabrėžia savivaldybė, tai yra būdinga visam Lietuvos pajūriui, o ne tik Palangai.

Žinodami šią gamtos realybę, kurorto paplūdimius kasdien valantys UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai nuolat stebi bei vertina situaciją, jie visuomet yra pasirengę reaguoti į susidariusią padėtį ir, jei yra poreikis, vabalus iš pajūrio išvežti".

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (244)