Amerikietiška arbatpinigių kultūra pas mus dar neatėjo: džiaugiasi, jei apskritai kažką gauna

J. Basanavičiaus gatvėje esančio restorano „Vila Gražina“ padavėjas Benediktas pažymi, kad amerikietiškoje kultūroje įprasta palikti 10 proc. arbatpinigių nuo bendros vakarienės sumos. Anot padavėjo, toks turėtų būti standartas.

„Mes žiūrim į Amerikos kultūrą, kur įprasta palikti 10 proc. arbatpinigių nuo visos sumos, bet, aišku, į Lietuvą toks supratimas dar tikrai neatėjo. Ir tikriausiai dar ilgą laiką neateis. Tai džiaugiamės, jei apskritai gaunam“, – sako Benediktas.

Padavėjas įsitikinęs, kad paliekamų arbatpinigių gausa neatsiejama nuo aptarnavimo kokybės. Jis pastebi, kad maloniai aptarnautiems poilsiautojams negaila palikti net ir virš 20 eurų arbatpinigių.
Pinigai

„Čia nuo žmogaus priklauso, kiek jis arbatos paliks. Bet jei tu jį labai gerai aptarnausi, tai jam nebus sunku palikti 10 eurų, gal net 20 eurų ir daugiau“, – teigia padavėjas.

100 eurų „iš arbatos“ už vakarą – įprasta, o kartais būna ir iki 200 eurų

Benediktas pastebi, kad ne tik aptarnavimo kokybė, bet ir kavinės ar restorano aplinka lankytojus paskatina palikti mažesnes ar didesnes sumas.

„Labai priklauso nuo pačio restorano, kokia publika jame renkasi – ką žmonės mato, ką kiti palieka. Tai juos irgi paveikia, į vieną ar kitą pusę. Kai sumoki restorane 600 eurų, lengva palikti 10 eurų arbatpinigių, o jei čia suvalgai už 50–60 eurų, tai kažkaip ir gaunasi, kad dažniausiai palieka apie 5 eurus“, – sako padavėjas.

Jis taip pat pastebi, kad arbatpinigiams vis dažniau paliekama popierinė kupiūra – daug žmonių yra tiesiog atpratę nuo daugiau sveriančių monetų. Pasak Benedikto, „daug kas dabar nemėgsta nešioti metalo“ – taip 5 eurai tampa įprasta, dažniausiai padavėjo sutinkama arbatpinigių suma.
Padavėjai Palangoje

Paklaustas, kiek galima surinkti arbatpinigių Palangoje per vieną dieną, padavėjas neslepia: vos vienas geras vakaras gali atnešti net ir 300 eurų.

„Esu girdėjęs, kad kituose restoranuose padavėjai pasidaro po 200–300 eurų per vakarą. Man asmeniškai taip dar nėra nutikę, surenku iki 200 eurų. Bet taisyklė tokia, kad per vakarą apie 100 eurų susirenki“, – sako jis.

Arbatpinigių surenka 20 proc. mažiau nei praeitą vasarą

Paklaustas apie tai, kiek poilsiautojai šią vasarą palieka arbatpinigių, šeimos restorane „M“ J. Basanavičiaus gatvėje dirbantis padavėjas pastebi, kad šiuo metu žmonės „biškį taupo“.

„Arbata yra sumažėjusi. Basanavičiaus gatvėje labai daug žmonių, tai vis tiek po eurą, po du palieka, ir arbata susirenka. Bet taip paskaičiavom, kad 20 proc. mažiau arbatos susirenkam, nei praeitą vasarą“, – sako padavėjas.
Palangos pajūris

Dalis Palangos gatvėse kalbintų poilsiautojų teigė nevengiantys kavinėse palikti ir daugiau arbatpinigių – po 5 ar net 10 eurų. Šeimos restorano padavėjas teigia, kad tokių klientų irgi netrūksta, bet tik vakarėjant.

„Iki pietų tai tos arbatos nepalikinėja, būna daugiausiai 1–2 eurai. Bet kai vakare atsipalaiduoja, ypač lietuviai, tai būna ir 5, ir 10 eurų palieka. Bet dažniausiai įkrenta pora eurų – Lietuvoje tai yra pakankamai normali pinigų suma“, – sako padavėjas.

Per vasarą vien iš arbatpinigių padavėjas susirenka po 3–4 tūkst. eurų

Jis pastebi, kad būna ir tokių poilsiautojų, kurie nieko nepalieka. Tačiau padavėjas teigia, kad tokie klientai jo nepiktina.

„Suprantam, kokia situacija dabar Lietuvoj – tiek politinė, tiek visos tos infliacijos, pabrangę viskas. Žmonės pataupo. Jeigu matom, kad tikrai labai sunku kam nors, ar tai vaikų didesnė grupė, kartais ir nuolaidą kokių 20 proc. padarom“, – teigia jis.
Padavėja

Paklaustas, kiek pavyksta susirinkti iš arbatpinigių sezono metu, padavėjas atskleidžia – per vasarą susidaro tūkstantinės sumos.

„Uždarbis iš arbatpinigių priklauso nuo to, kaip dirbi. Jeigu dirbi pirmus metus, tai per sezoną pusantro tūkstančio tau žmonės palieka. Bet čia tada, kai dirbi prastai. Jei dirbi gerai, per sezoną gali surinkt ir 3, ir 4 tūkstančius“, – atskleidžia padavėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)