Palangos miesto savivaldybės tinklalapyje nurodoma, kad birželio 4-ąją svečius pramogauti į pajūrį kvietę renginiai atšaukti. Socialiniuose tinkluose dar buvo galima rasti informaciją, kad renginio „Myliu Palangą“ pramogos laukia atvykstančių 4–6 dienomis. Tačiau Palangos atstovė patvirtino, kad vadovautis reikia oficialiai jų tinklalapyje paskelbta žinia.

„Kaip ir visoms savivaldybėms, taip ir Palangai karantinas sumažino galimybes pasidžiaugti tradiciniais festivaliais. Dauguma renginių, festivalių organizatorių juos perkėlė, pavyzdžiui, kovo 30 d. (tai Palangai istoriškai svarbi data: prieš 100 metų Palanga grąžinta Lietuvai) turėjo įvykti istorinio žygio atkartojimas ir kiti ciklo „Palangos dienos“ renginiai, deja, juos teko nukelti į liepos ir kitus mėnesius. Kovą turėjęs įvykti teatrų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“ perkeltas į rugsėjo mėnesį, tarptautinis pučiamųjų muzikos festivalis „Amber Wind“ – iš gegužės mėnesio į rugpjūtį, paplūdimio baikerių festivalis – iš birželio į rugpjūtį“, – patikino Palangos atstovė Jurgita Vanagė.

Ar planuojami renginiai įvyks atidėtu laiku, bus sprendžiama artėjant numatytoms datoms, mat savivaldybė kol kas stebi dėl karantino esamą situaciją ir reaguoja į Vyriausybės skelbiamus reikalavimus. Visgi jūra, saulė ir įspūdinga gamta karantinui nėra pavaldūs, tad poilsiautojai, norintys ramybės, ją visuomet čia suras.

Neringos savivaldybė taip pat turėjo atšaukti dalį renginių, tačiau gautas Kultūros sostinės vardas įpareigoja ieškoti sprendimų, kaip jį pateisinti.

Neringa – 2021-ųjų Lietuvos kultūros sostinė, tad šiandien, sumažėjus koronaviruso infekcijos atvejų visoje Lietuvoje ir kai taikomi švelnesni karantino apribojimai, tikimės, jog visos gražios idėjos bus įgyvendintos ir Neringa sulauks daug svečių. Birželio 11–13 dienomis numatytas ir visų laukiamas Lietuvos kultūros sostinės programos atidarymo renginys, jis buvo planuotas jau vasario mėnesį, bet dėl karantino ribojimų perkeltas į birželį“, – informavo Neringos savivaldybės atstovė Lina Pusvaškytė.

Tiesa, į renginį teks vykti jau brangiau – nuo birželio 1 dienos ekologinis mokestis vėl pakilo iki 30 eurų automobiliui. Savivaldybės atstovų teigimu, mokestis išlieka toks pat kaip pernai, nors jau buvo svarstoma rinkliavą didinti. Surenkami pinigai, kaip teigia pašnekovė, keliauja tų pačių poilsiautojų patogumui užtikrinti ir įspūdingam gamtos kampeliui prižiūrėti.

Neringa, Nida

„Kurortas kviečia atrasti naujų iniciatyvų, viena jų – Nidoje, buvusio žuvininkystės ūkio teritorijoje, įsikursianti menų zona, kurioje numatoma inicijuoti įvairias kūrybines veiklas, susiejančias kultūros, meno, rekreacijos, viešojo maitinimo sritis. Į pasivaikščiojimus gamtoje kviečia Urbo kalnas, metus pradėjęs atnaujintais takais bei mažosios architektūros elementais. Važiuoti dviračiu bei pasivaikščioti bus kur kas maloniau ties Nidos apsauginiu kopagūbriu – čia sutvarkytas 1,7 km ilgio dviračių ir pėsčiųjų takas. Jis rekonstruotas taip, kad laisvai ir saugiai galėtų judėti žmonės su negalia. Šių metų pradžioje tvarkybos darbai palietė Nidos centrinę dalį – jau baigiama sutvarkyti teritoriją nuo Nidos skvero (ties legendinio restorano pastatu) iki aikštės greta Neringos savivaldybės pastato. Poilsiautojai taip pat gali apsilankyti naujame viešbutyje „SPA Nida“. Juodkrantėje poilsiautojai ir gyventojai gali mėgautis pernai sutvarkytu pėsčiųjų taku iki jūros bei sportuoti šalia jos įkurtoje mažojo futbolo aikštelėje. Reiktų paminėti, kad Neringoje buvo įrengtos net 23 nemokamo bevielio interneto prisijungimo vietos (13 lauke ir 10 patalpose) pagrindinėse kurorto viešose erdvėse – tai suteiks daugiau galimybių ir vietiniams gyventojams, ir miesto svečiams, kurie atvykę į Neringą derina darbą su poilsiu. Taip pat reiktų paminėti, kad Kuršių nerijos nacionalinis parkas įgyvendino naujos lauko informacinės sistemos įrengimo projektą, pagal kurį pastatytos naujos pažintinių maršrutų takų rodyklės, įrengti informaciniai stendai, atvertos regyklos ant kopų viršūnių, įrengtos poilsio oazės, mediniai suoleliai-gultai, apžvalgos aikštelės“, – naujienomis dalijasi L. Pusvaškytė.

Neringos atstovė pažymi, kad Neringa, net ir ilgą laiką gyvenusi uždaro karantino sąlygomis, išlieka itin populiari. Nuo šių metų kovo 15 dienos iki birželio 1 dienos Neringoje jau apsilankė 26192 svečiai su transporto priemonėmis. Tuo pačiu laikotarpiu pernai – 21 256. Tai akivaizdžiai rodo, kad žmonės čia keliauja ne tik dėl festivalių ir pramogų.