Tiek gatvėse, paplūdimiuose, tiek nameliuose ar viešbučiuose. Net ir paprastomis darbo dienomis Šventoji prisipildžiusi poilsiautojų. Rasti laisvų vietų savaitgalį ar per Žolines pailsėti Šventojoje – praktiškai neįmanoma. Lietuvos pajūris priklausomas nuo orų. Tą įrodo ir pernykštės vasaros paskutinis savaitgalis, kai vietiniai verslininkai jau tikėjosi sezono pabaigos, bet užplūdus stipriems karščiams buvo sulaukta rekordinio poilsiautojų skaičiaus.

Žolinės Šventojoje nuo seno įvardijamos kaip paskutinė sezono šventė, po kurios kurortas ištuštėja. Bet šiemet Žolinės Šventojoje – ne paskutinė šventė. Rugpjūčio 19 dieną visi vietiniai gyventojai ir kurorto svečiai kviečiami paminėti Šventosios švyturio 70-tą jubiliejų. Taip čia bus paminėta Pasaulinė švyturių diena. Šventės lankytojų lauks akcija „Laiškas švyturiui“, orientacinės varžybos, laisvas ir atviras švyturio lankymas ir šventinis koncertas.

Rugpjūčio pabaigoje čia taip pat rengiama ir grandiozinė kasmetinė Šventosios darbuotojų vasaros sezono uždarymo šventė. Rugpjūčio 20 dieną rengiama privati šventė, skirta tik vietiniams gyventojams ir čia dirbantiems kolektyvams, kasmet sulaukia vis daugiau lankytojų. Tačiau vietiniai verslininkai neskuba uždaryti vasaros sezono ir prognozuoja sau kiek ramesnį, karštą, bet pelningą rugsėjį.

“Gal čia kokia klimato kaita, bet vasara slenka į priekį. Savo poilsinėje turime užsakymų ir rugsėjui. Jei palygintume su ankstesniais metais, šiemet rugsėjis mums bus pilnesnis“, – DELFI pasakojo namelius nuomojantis Raimondas.

Apžvelgiant šių metų sezoną Šventojoje tikrai rasime naujienų. Aišku, kurorto verslininkai turėjo tragišką vasaros pradžią, tad pastarųjų nusivylimas sezono pradžia yra suprantamas. Reiktų atkreipti dėmesį ir į tai, jog tokiame Lietuvos kurorte, kaip Šventoji, klesti tik smulkusis verslas. Čia viso ko pagrindas – kavinės, valgyklos, greito maisto užkandinės, laikinų tatuiruočių salonai, papuošalai, įvairiausi suvenyrai, kačiukų paveikslai apklijuoti gintarais ir daugybė kinietiškų prekių suvenyrų kioskeliuose – tokia pagrindinė Kopų ar Jūros gatvių pasiūla.

Tačiau šiemet Lietuvos pajūrį sudrebina dvi naujienos - elektriniai paspirtukai ir bubble vafliai. Būtent prie pastarųjų paslaugų teikėjų vis dar driekiasi eilės, o vietiniai verslininkai akimirksniu reaguodami į šalia įsikūrusių konkurentų sėkmę neatsilieka ir kopijuoja šiuos verslus. Perka vaflių kepimo įrangą ir elektrinius paspirtukus, taip užsidirbdami papildomo pelno. Būtent šios dvi paslaugos tapo vasaros verslo „hitais“ ir dar šiandien prie jų driekiasi poilsiautojų eilės. Bubble vaflis tai, tiesiog kitokios nei įprastai formos vaflis indelyje su ledais, pagardintas konditeriniais pabarstukais ar kitų rūšių saldainiais. Tačiau, viena iš šių pramogų – pavojingesnė.

Tai elektriniai paspirtukai, kuriais kurortų gatvėmis tiek Šventojoje, tiek Palangoje skrieja net mažamečiai vaikai. 20 eurų už valandą kainuojantis pasivažinėjimas šiemet ypač populiarus. Beveik be jokio garso gatvėmis skriejantis „elektrinis motociklas“ populiarus tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe. Jokių amžiaus apribojimų, apsaugos diržų, šalmo ar kitų saugumo priemonių ir kone 40 - 50 kilometrų per valandą išvystanti transporto priemonė laisvai išnuomojama visiems norintiems.

Įsivaizduokite aštuonių metų berniuką su dar jaunesne seserimi ant tokio motorolerio, lekiančius priešpriešiniu eismu tiesiog pagrindinėse miestelio gatvėse tarp daugybės kitų eismo dalyvių. Tai kasdienis vaizdas Šventosios gatvėse. Ir nors tokiai problemai šiai dienai yra uždegta žalia šviesa, visi supranta, jog pirmasis eismo įvykis ar tragiška nelaimė pagaliau sukels diskusijas ir prie problemos sprendimo gali būti sugrįžta.

Tokios nuomos paslaugas teikiantis darbuotojas tikino, jog elektriniu papspirtuku vadinamos transporto priemonės nuomojamos tik nuo 14 metų. Paklausus ar tam reikalingas dokumentas, pardavėjas teigė, jog gali nuspręsti ir išvaizdos. Vaikino teigimu tėvai noriai nuomoja šią pramogą savo vaikams ir apie saugumą neklausinėja. Tas atsispindi ir rytinėse Šventosios gatvėse. Jau apie 11 valandą šių transporto priemonių nuomos punktai – pustuščiai.

DELFI susisiekus su Palangos miesto policijos komisariato veiklos skyriaus viršininku Kęstučiu Bončkumi šis teigė, jog apie šią situaciją yra informuotas, o pareigūnai stengiasi kontroliuoti padėtį.

Ši transporto priemonė pagal Lietuvos Respublikos įstatymus yra priskiriama dviračiui ir su ja galima važinėti nuo 14-kos metų, jei asmuo turi dviratininko pažymėjimą, išsinuomoti elektrinį paspirtuką gali ir nuo 12 metų. „Jei paklaustumėte mano asmeninės nuomonės ji būtų kitokia. Variklis tikrai per stiprus, bet šiai dienai turime tokius įstatymus. Transporto priemonės, kurios galingumas iki vieno kilovato priskiriamos lyg dviračiui“,- pasakoja Kęstutis Bončkus.

Pasiteiravus ar Palangos, Šventosios gatvėse jau kilo rimtų nutikimų dėl šios transporto priemonės eksploatavimo pareigūnas informavo, jog rimtų incidentų neužfiksuota.

Ekstremalių pojūčių mėgėjų laukia ir dar viena dviprasmiška pramoga – pasivažinėjimas tanku. Pasirodo šarvuočiu judėti miestelio gatvėmis kelio ženklai nedraudžia. Ne oficialiomis žiniomis toks pasivažinėjimas poilsiautojams kainuoja vos 5 eurus. Taip pat už eurą galima nusifotografuoti su karine amunicija, kulkosvaidžiu ir kitais ginklais. Tokio pobūdžio ekskursijos rengiamos ne per dažniausiai, tačiau Šventosios Jūrų uoste šarvuotis stovi pastoviai.

Užsiminus ir apie Šventosios gatvėmis riedantį šarvuotį Palangos miesto policijos komisariato veiklos skyriaus viršininkas teigė, jog šarvuočio situacija jam žinoma. „Šitas šarvuotis registruotas kaip transporto priemonė turinti vikšrinio visureigio kategoriją, tad jis pilnai gali dalyvauti eisme. Šarvuočio vikšrai padengti guma, tad ši transporto priemonė nesukelia pavojaus kelio dangai“,- DELFI pasakojo pareigūnas.

DELFI kviečia apžiūrėti akimirkas užfiksuotas šį ketvirtadienio rytą Šventojoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)