BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ pasidalino nuotraukomis, kuriose užfiksuotas Lietuvoje ne dažnai matomas reiškinys.

Remiantis gismeteo.lt informacija, toks atvejis Lietuvoje nėra pirmas ir šiais metais keli viesulai jau buvo. Sunku nustatyti, kiek ir kur tiksliai jie susiformuoja, nes jie ne visada būna užfiksuoti.

„Galima tik teigti, jog tokie reiškiniai Lietuvos padangėje gali būti dažnesni, dėl akivaizdžiai matomos klimato kaitos ir vis dažniau pasitaikančių orų anomalijų. Ar gali kelti grėsmę? Taip, gali, tai yra kylančio drėgno oro besisukantis stulpas, kartais greitis gali pasiekti ir 200km/val. Jie susiformuoja virš įšilusių vandenų, o šiuo metu Baltijos jūra tikrai kaip arbatėlė“, – komentuoja gismeteo.lt atstovė A. Lapinskaitė.

Anot jos, formuotis viesului itin palankios sąlygos būna tada, kai vyrauja aukšti kamuoliniai perkūnijos debesys, o šiandien Lietuvoje ir buvo prognozuoti trumpi lietūs su perkūnija, tad panašu, jog būtent toje vietoje visos sąlygos ir buvo palankios susiformuoti tokiam reiškiniui.

„Pavojų gali kelti tiek laivams, tiek lėktuvams, tačiau priklauso nuo viesulo galingumo. Dažnai būna taip, jog pasiekęs sausumą jis paprasčiausiai išsikvepia“, – aiškina pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)