Padaugėjo sveikatos sutrikimų

BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ vadovas Olegas Mariničius „Vakarų ekspresui“ sakė, kad praėjęs Joninių savaitgalis buvo ypač darbingas. Suvilioti gero oro į pliažus plūdo tūkstančiai poilsiautojų.

„Praėjusį savaitgalį su gelbėjimo darbais nebuvo didelių problemų, bet daug žmonių turėjo problemų dėl sveikatos. Vos spėjame pildyti medicinines atsargas. Buvo nemažai saulės smūgių, nualpusių žmonių“, – pasakojo O. Mariničius.

Gelbėtojai primena einant į paplūdimį nepamiršti vandens, kepuraitės, skėčio. Ilgąjį savaitgalį „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki „Vakarų ekspresui“ teigė, kad su poilsiautojais į paplūdimius traukia ir ilgapirščiai. Pasak A. Siakki, jau keli žmonės skundėsi buvę apvogti. Vagiamos kuprinės, kurios kopose iškraustomos ir numetamos. Tad reikia atidžiau saugoti ir savo turtą, nesinešti labai vertingų daiktų, nepalikti jų be priežiūros.

„Kalbant apie gelbėjimą, viskas su Dievo pagalba yra gerai. Vasaros pradžioje buvo problemų. Giruliuose skendo penki žmonės, Melnragėje prie molo skendo du žmonės. Likusį laiką viskas buvo kontroliuojama“, – pasakojo O. Mariničius.

Gelbėtojai Klaipėdos paplūdimiuose budi nuo 9 iki 21 valandos. Toks grafikas patvirtintas Klaipėdos miesto tarybos sprendimu. Paplūdimiuose besilankantys žmonės raginami nepamiršti, kad kiekvienas žmogus yra atsakingas už savo saugumą – ir tada, kai gelbėtojai budi, ir kai jų nėra.

„Tikimės, kad visą vasarą nebus prarasta nė viena gyvybė“, – sakė „Klaipėdos paplūdimių“ direktorius.

Stebi vandens kokybę

Siekiant užtikrinti saugų žmonių poilsį prie vandens reguliariai atliekami vandens kokybės tyrimai. Tiriama, kiek vandenyje yra žarninių enterokokų, žarninių lazdelių, koks chlorofilo ir melsvabakterių kiekis. Vertinama, ar vandenyje nėra plūduriuojančių įvairių nuolaužų, dervų likučių, stiklo, plastiko, gumos ar kitų atliekų – jų pliažuose neturi būti.

„Nuolat tikriname vandenį jūroje ir Danės upėje. Tyrimų rezultatus skelbiame „Klaipėdos paplūdimių“ feisbuke, taip pat rašome stenduose prie centrinių įėjimų į paplūdimius. Kol kas visur yra žalia spalva – vandens kokybė gera“, – patikino O. Mariničius.

Taip pat, pasak O. Mariničiaus, nuo šių metų atliekamas naujas, papildomas vandens skaidrumo tyrimas. Kol kas visi rodikliai yra normų ribose.

Buvo įsisukę vandalai

Pasitaiko žmonių, kurie net per tokį karštį pliažuose vartoja alkoholį. Tai ne tik viešosios tvarkos pažeidimas, tačiau ir pavojus sveikatai.

Taip pat kai kurie žmonės į bendruosius pliažus atsiveda ir augintinius, nors tai draudžiama ir įspėjamieji ženklai įrengti kone prie kiekvieno įėjimo į paplūdimius. Paplūdimių prižiūrėtojai primena, kad norintieji prie jūros nuvykti su savo augintiniu gali važiuoti į Melnragę prie molo – ten yra šunų pliažas. Kitur vestis keturkojus draudžiama.

Tačiau dažniausiai šunų savininkai nėra nusiteikę piktybiškai pažeidinėti taisykles ir reaguoja į gelbėtojų pastabas. Daugiau problemų yra su vandalais, kurie smaginasi, gadindami turtą.

„Prižiūrime daug įvairių objektų, taip pat ir viešuosius tualetus. Gadindavo, nulauždavo kokias nors detales, dar kas nors užkliūdavo, apipiešdavo grafičiais. Po nakties atėję rasdavome apgadintą turtą. Bandėme su tuo tvarkytis, šiek tiek pavyko. Tvarkome, bandome nuvalyti, nudažyti. Vis dėlto tai – visų turtas ir visiems norisi, kad jis būtų švarus ir tvarkingas, tad prašome supratingumo“, – kalbėjo O. Mariničius.