Arbūzų užaugino tiek, kad net neįmanoma jų suskaičiuoti

Vilnietė Roberta auginti arbūzus pirmą kartą išmėgino dar prieš penkerius metus. Nepaisant to, kad pirmaisiais metais išaugo viso labo du kumščio dydžio arbūziukai, moteris nusprendė nepasiduoti. Šiandien žiūrint į jos augintų arbūzų pilnus karučius, nekyla abejonių – buvo verta.

„Kitais metais turėjom jau daugiau jų, ir svoris buvo virš 1,5 kilogramo – tai čia jau buvo oho pasiekimas. Dar kitais metais auginom – buvo dar daugiau, bet mačiau, kad kažko trūksta jiems. Tik galbūt trūksta ne jiems kažko, o trūksta man žinių. Pradėjau domėtis, skaityti, ir praeitais metais ryžomės pasodinti 98 daigus. Derlius buvo nuostabus. O kaip malonu sulaukti pagyrų“, – atvirauja arbūzų augintoja.

Roberta pastebi, kad po praeitų metų sėkmės azartas vis didėja. „Šiais metais pasodinom 232 daigus. Pusę daržo užėmė, net morkos ir burokėliai turėjo ieškotis kito lauko“, – juokiasi Roberta.

Šių metų derlių ji vadina geru. „Iš pradžių skaičiavome karučiais, bet dabar jau nebesuskaičiuojam, nes ir karučiais, ir priekabomis vežam. O dar kiek išsinešam tiesiog glėbyje, kai kas atvažiuoja į svečius“, – sako ji.
Arbūzų augintojos Robertos derlius

Paklausta, kas turi daugiausiai įtakos sėkmingam arbūzų derliui, vilnietė atskleidžia – tai yra sveikas, gražus daigas. Šiemet Roberta sėjo 35 veislių arbūzus, iš kurių labiausiai patiko „Moon and Stars“, „Charlston Grey“, „Karolina“, „Prodiuser“.

„Sėti reikia nei per anksti, nei per vėlai – maždaug nuo balandžio 15 iki gegužės 1 dienos. Geriau nesiskubinti, stebėti orus. Arbūzams patinka šiluma, todėl ir auga greičiau, kai orai lepina šiluma“, – sako Roberta.

Sėkmingą derlių vainikavo 18 kilogramų svorio milžinas

Savo patirtimi auginant arbūzus dalinasi ir Vita Merkelienė – dar prieš trejus metus jos bandymai prasidėjo nuo 3-4 daigelių, o štai šiandien ji gali pasigirti ne tik gausiu derliumi, bet ir išaugintu 18 kilogramų milžinu. Tiesa, didžioji arbūzų derliaus dalis sveria nuo 4 iki 10 kilogramų.
Arbūzų augintojos Vitos derlius

„Aišku, ir vaisiai pirmuosius metus nebuvo tokie, kokių tikėjausi, bet džiugino tai, kad savi. Gal ir buvo įdomu dėl to, kad šitą uogą mažai kas augina Lietuvoje, palyginus su kitomis, ji visiems siejasi su egzotika. Mažai, kas tiki, kad didelius arbūzus galima užauginti ir pas mus. Bet vis tik reikėtų paminėti, kad yra žmonių, kurie arbūzus augina jau daug metų ir jiems sekasi puikiai“, – pasakoja Vita.

Po pirmųjų metų ji nepasidavė ir ieškojo informacijos, kaip užauginti didesnius arbūzus. Taip ji feisbuke atrado arbūzų augintojus vienijančią grupę. Taigi, 2020 metais Vita pasodino 70 daigų arbūzų, šiemet – jau 100, o kiek augins kitąmet sako dar nežinanti.

„Labai džiaugiuosi, kad arbūzų auginimas sujungia, suvienija žmones, sakyčiau, netgi užkrečia dalintis informacija. Taip atsiranda naujų draugų, kuriems tenka viską perpasakoti, pasidalinti daigeliais, jų auginimo patarimais. Kaip daugelis arbūzų augintojų pasakytų, jų auginimas lyg magija, jie užburia, traukia. Kai pasodini daigelius darže, kas kartą atėjus norisi nueiti pažiūrėti, kaip jiems sekasi augti, kiek uogų užmezga, kaip kuris auga, juos nuglostyti, o vėliau, pamačius sunokimo požymius, ir nuskinti“, – įspūdžiais dalinasi Vita.
Arbūzų augintojos Vitos derlius

Arbūzus auginanti moteris pasakoja, kad sėklas daiginti dažniausiai pradeda kovo mėnesį. Kai sudygsta, daigai susodinami į atskirus indelius su durpe, Vita prideda ir substrato. Indelius ji deda ant palangės, kur daugiausia šviesos. „Tuomet, kai oro temperatūra dieną ir naktį nekrenta žemiau 15oC, sodinu į dirvą. Smagiausias dalykas arbūzų auginime – jų nereikia ravėti, nes jiems nepatinka, kai kilnojamos virksčios. Bet aš sodinu ant skaidrios šiltnaminės plėvelės, tad jie neapželia piktžolėmis visiškai. Laistau tik tada, kai pasodinu, kol prigyja, vėliau – nebent matau, kad tikrai reikia“, – arbūzų auginimo paslaptimis dalinasi Vita.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)