Apsilankymą turgelyje ritualu pavadino rašytojas, Nacionalinės premijos laureatas Rolandas Rastauskas. Palangiškis DELFI prisipažino, kad į turgų jis ateina ne tik daržovių nusipirkti, bet ir pabendrauti.

„Į turgų dažnai ateinu. Gal tai jau tapo įpročiu? Pažįstu visus prekeivius, praeinu ir pro tą „blusų turgaus“ pusę. Tai lyg ritualo dalis. Tų ritualų Palangoje daug nesugalvosi. Be bėgiojimo ir važinėjimo dviračiu turgus yra vienas iš ritualų. Perku iš tų žmonių daržoves, nes žinau, kad patys jas augina, dėl to nėra jokių abejonių. Sutinki kartais kokį pažįstamą... O šalia yra mano mėgstama kavinė“, - kalbėjo rašytojas.

Tačiau R. Rastauskas, ko gero, tėra vienas iš nedaugelio žmonių, kurie turgelyje įžvelgia kažką daugiau už prekyvietę.

Daugelis Palangoje vasarojančių poilsiautojų čia atbėga tik trumpam. Nusipirkti uogų, daržovių, paviljone parduodamų ką tik iškeptų bandelių ar ūkininkų atvežtų pieno produktų.

Beje, pastarieji, teigia žinovai, yra ne tik puikios kokybės, bet ir kur kas pigesni nei parduotuvėse. Pasak turgelį administruojančios bendrovės „Palangos klevas“ direktoriaus Andrejaus Byčkovo, šviežios varškės kilogramas kainuoja nuo 2 iki 3 eurų. „O juk tai šviežia naminė varškė! Pats perku iš parduotuvės, todėl žinau, kad ten jos kilogramas kainuoja ne mažiau keturių eurų“, - sakė A. Byčkovas.

Kainos Palangos turgelyje

Jis taip pat teigė pastebėjęs, kad prie prekybos centrų parduodamų braškių kilogramas jau perkopė 6 eurus. O turgelyje šios uogos parduodamos dar po 4-4,5 euro už kilogramą.

Tačiau tai viena iš nedaugelio prekių, kuri pigesnė nei parduotuvėje. Agurkai pastarojoje kainuoja 1,3, o turgelyje – 2 – 2,5 euro. Rauginti agurkai – nuo 2,5 iki 3,5 eurų, o ryšulėlis žolių agurkams raugti (vienoje vietoje užrašyta „buntelis“) – 0,5 euro.

„Kai dar buvo litas, tos žolės kainavo po 50 lietuviškų centų. Dabar – po 50 euro centų“, - juokėsi A. Byčkovas.

„Kodėl žmonės perka raugintus, o ne šviežius ir patys jų neraugia? Gal laiko neturi? Atvažiuoja jie į Palangą kelioms dienoms, negi raugsi agurkus?“ – samprotavo žoles agurkams raugti parduodanti moteris.

Tačiau retas skundžasi dėl aukštokų kainų. „Ar česnakai lietuviški?“ – klausia miestietė daržo gėrybes pardavinėjančios moteriškės. „Ne, jie iš mano daržo, - atšovė ta. – Viena galvutė – 50 centų“.

Turguje yra ir šviežių bulvių. Kaip ir įprasta Vakarų Lietuvoje – jos į Palangą atvežtos iš Šilutės rajono. Kilogramas kainuoja vieną eurą.
Ryšulys šviežių morkų – euras, litras raudonųjų serbentų – euras, litras agrastų – euras, stiklainis žirnių – 2 eurai, kilogramas agurkų 3 eurai, kilogramas naminių braškių – 4 eurai. Pusė litro mėlynių iš Mažeikių rajono miškų – 2 eurai, litras – 4 eurai. „Tris dienas tas uogas rinkome“, - paaiškino mažeikiškė.

Prieskoninės daržovės ir jų lapai kainuoja nuo 0,3 euro už ryšulėlį, pusė litro šilauogių – 2 eurai, litras – 4 eurai.

„Nepasakyčiau, kad pas mus brangiau nei kituose turguose. Gal trešnės ėmė brangti, nes jų sezonas jau baigiasi. Bet ir jų kilogramą dar galima nusipirkti po 1,9 euro. Taip pat brangsta ir braškės. O dėl kitų prekių nepasakyčiau, kad jos išskirtinai brangios. Gal žmonės ir užsikelia šiek tiek kainą? Bet ir tų prekybininkų, kurie į Palangą atvažiuoja iš aplinkinių rajonų – Kretingos, Skuodo, Mažeikių, kasmet vis mažėja. Palangiškiai turguje neprekiauja. Gal jie iš kambarių nuomos gerai uždirba? Paprastai čia atvažiuoja žemaičiai. Bet ir jų vis mažiau“, - kalbėjo turgaus vadovas A. Byčkovas.

Jis taip pat pasigyrė, kad turgelis dirba kiekvieną dieną ir iki 7 valandų vakaro. „Anksčiau dirbdavome iki pietų, bet prekybininkai patys paprašė pailginti darbo laiką. Nes vakare iš pajūrio grįžtančiųjų kartais būna net daugiau nei pirmoje dienos pusėje“, - paaiškino verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)