Atrodo, kad Lietuvoje nudistų nėra tol, kol neateina vasara. Tuomet pasigirsta pykčiai dėl jiems skirtų paplūdimių trūkumo ir skundai dėl smalsaujančių poilsiautojų, kurie nudistus esą persekioja su fotoaparatais. Tačiau nudistų Lietuvoje – kur kas daugiau nei būtų galima įsivaizduoti. Šaltuoju metų sezonu jie buriasi į mažas kompanijas, užsisako privačias pirtis, laivus, kruizus, vyksta į nudistus pirtyse toleruojančius Druskininkus ar paprasčiausiai kartu diskutuoja virtualioje erdvėje. Būtent čia ir nusprendžiau su jais pasikalbėti.

Per pusdienį – 12 žinučių

Jokios nuotraukos, jokio aprašo apie save ir jokios antrosios pusės. Standartinė anketa, kurioje nurodyta, kad priklausau 18-25 metų amžiaus ribai ir esu moteris gyvenanti Vilniuje – taip atrodė mano profilis nudistų tinklalapyje, kuris netgi nėra skirtas pažintimis. Tačiau panašu, kad tik skaityti straipsnius apie nudizmą bei kitų nudistų pasakojimus ar diskusijas forume nėra vieninteliai šios bendruomenės narių tikslai. Per pusdienį mano profilį peržiūrėjo 41 asmuo, sulaukiau dviejų kvietimų draugauti ir dvylikos žinučių.

Be tiesiog pasisveikinimų ir užklausų, kaip gyvenu ir ar tikrai mėgstu viešai išsinuoginti, netrūko ir drąsesnių užkalbinimų. Visai nepažįstamai merginai nudistai nevengė nei siūlyti kartu „panudistauti“, nei kviesti į pajūrį ar kartu pasivažinėti dviračiu iki jų pamėgto Akmenos ežero. Iš karto susilaukiau ir dviejų pasiūlymų „draugauti su pora“. Paklausus, kokia ta draugystė būtų, vynioti žodžių į vatą nei nebuvo ketinama - „kartu keliauti, „nudistauti“, mylėtis“, - patikino vieni, „iškylos, laisvalaikis, seksas“, - dvejones dėl draugystės tikslų nutraukė kiti.

Tiesa, informavus, kad esu žurnalistė ir tenoriu užduoti kelis klausimus, daugumos jų susidomėjimas greitai dingo.

Buriasi ne tik pajūryje – nuomojasi pirtis, baidares ir laivus

Tiesa, ne visų. Nors ir nusivylęs tuo, kad jokio bendro „nudistavimo“ nebus, nudistas Maratas Safinas sutiko atsakyti į kelis klausimus apie pasirinktą gyvenimo būdą.

„Nudistai tikrai nekovoja dėl vietų paplūdimyje, tiesiog nenorime, kad ten lįstų apsirengę poilsiautojai ir tuo labiau su savo nederamu pasitenkinimu nuogu kūnu tarsi nežinotų, kur atėjo. Šioje vietoje kalbu apie Giruliuose esantį paplūdimį. Kiek kitokia situacija yra neoficialiame Šventosios nudistų paplūdimyje. Kadangi jis nėra patvirtintas, o šalia yra moterims skirtas paplūdimys, kyla problemų. Kai nebūna pakankamai žmonių, prasideda nudistų kova prieš „tekstilininkus“, kuri, deja, dažniausiai baigiasi pastarųjų naudai“, - apie tai, kur renkasi nudistai pasakojo M. Safinas.

Nudistu jis pasakoja tapęs po vienos iš vasarų, kai buvo įkalbėtas išsimaudyti jūroje be jokių drabužių. Tuomet tikina nepaprastai džiaugęsis po maudynių galėdamas pajusti ne tik smėlį, bet ir laisvę, malonumą kūnui bei sielai.

„Į dušą ar vonią einame maudytis nuogi todėl, nes taip yra priimta. Tačiau pabandykite karštoje vonioje pagulėti su maudymosi kostiumėliu. Kas atsitiks? Nieko. Tiesiog apsirengus jusite diskomfortą ir tikrai nėra malonu, kai kūną spaudžia sintetika. Lygiai taip pat ir paplūdimyje. Pabandykite įšokti į bangas, pajusti, kaip kūnas džiūsta saulutėje, ir jūsų niekas nevaržo – pajausite tik malonumo ir laisvės pojūtį“, - patikino M. Safinas.

Tikrieji nudistai nei neprimena iškrypėlių

Savęs užkietėjusiu nudistu jis nevadina – namuose nuogas nevaikšto, o ir nudizmas jo gyvenime, tikina, propaguojamas tik sveiko proto ribose. Todėl jis nemano, kad reikia skųstis dėl to, kad nudistams kažko trūksta.

M. Safinas
Sakysite, nudistai mėgsta provokuoti ir trokšta dėmesio, nori, kad į juos žiūrėtų, nes juk jie nuogi, o tai ir yra savotiška ištvirkimo forma – gal ekshibicionizmas? Tikrieji nudistai būna tik nudistų paplūdimiuose arba ten, kur nėra žmonių. Jiems visai neįdomu, kad kas juos matytų ir dar geriau – jei nematytų.

„Nereikia norėti neįmanomo, čia juk ne Vokietija ar Ispanija. Nudistai yra labai normalūs žmonės,daugelis iš jų – su aukštaisiais išsilavinimais, turintys šeimas ir darbus. Tai yra pomėgis, gal net tam tikras gyvenimo būdas. Nudistai tikrai nėra iškrypėliai. Jie, kaip ir kiti poilsiautojai, į paplūdimį ateina to paties, tiesiog kartu nori ir būti nuogi.

Tikri nudistai paplūdimyje neužsiiminėja seksu ar dar kokiais kitais dalykais. Nudistui nuogumas paplūdimyje neturi nieko bendro su intymumu. Reikia atskirti tikrus nudistus nuo apsimetėlių, iškrypėlių ar porelių, sumasčiusių pasinerti į aistrą ir tam pasirinkusių nudistų paplūdimį. Sakysite, nudistai mėgsta provokuoti ir trokšta dėmesio, nori, kad į juos žiūrėtų, nes juk jie nuogi, o tai ir yra savotiška ištvirkimo forma – gal ekshibicionizmas? Tikrieji nudistai būna tik nudistų paplūdimiuose arba ten, kur nėra žmonių. Jiems visai neįdomu, kad kas juos matytų ir dar geriau – jei nematytų“, - šyptelėjo nudistas.

Pykčiai – tik „pletkų“ lygmenyje

Su juo linkęs sutikti ir bene vienintelio Vilniaus nudistų klubo „Ramovė“ atstovas, nesutikęs pasakyti savo vardo. Pasak jo, viešumas nudistams daugiau kenkia nei kad padeda.

„Nudizmas yra normalus laisvalaikio praleidimo būdas ir tiek, niekas nieko nepropaguoja, nesiūlo ir į savo tikėjimą neatverčia“, - patikino pašnekovas.

Pasak jo, nudistų Lietuvoje tik daugėja. Oficialiai klube yra apie 500 narių, paprastai tai – asmenys nuo 20 iki 90 metų, tačiau dauguma nudistų į jokias organizacijas nesiburia.

„Didžiąją dalį klubo sudaro 30-50 metų žmonės, kurie jau yra užauginę vaikus, įsikūrę ir turi daugiau laisvo laiko. Narių daugėja, ateina ir užsieniečių. Gyvenime nesu susidūręs nei su taip eskaluojamu lietuvių konservativyzmu, nei atsidūręs kokioje nepatogioje situacijoje ar išgirdęs kokių neigiamų komentarų. Daugiau esu girdėjęs „pletkų“, kad kažkur kažkas nutiko ar kažkas tarpusavyje susipyko, tačiau, manau, kad kaip ir bet kur – jei nelendi ten, kur nepriklauso, tai ir nesulauki neigiamos reakcijos“, - įsitikinęs nudistų klubo atstovas.

Nors už asmens pasirodymą nuogam viešoje vietoje, išskyrus oficialius nudistų pliažus, gresia administracinė atsakomybė nuo įspėjimo iki keliasdešimties litų baudos, jis tikina, kad neoficialūs nudistų paplūdimiai – vieša paslaptis ir jų tikrai daugiau nei kad oficialiai teigiama.

Nemano, kad yra daug nepritariančių nudistams

Pasak jo, nudistai yra tokie patys žmonės kaip ir kiti. Ne visi jie tik mėgsta gamtą ir per nuogą kūną bando atrasti ryšį su ja, tačiau vadinti nudistus iškrypėliais – klaidinga.

„Orgijas rengia ne nudistai, o tie, kurie nepriima nudizmo. Suprantama, gali būti, kad dalis nudistų yra linkę „pasvingeriauti“, tačiau lygiai taip pat ir tarp visuomet apsirengusių galima rasti visokių. Aš manau, kad žmonės nudistus iškrypėliais vadina nepagrįstai – jiems tiesiog rūpi viskas, kas aplinkui vyksta, ir apie tai būtina pareikšti savo nuomonę, o norint, kad ją išgirstų, pasakoma kažkas aštraus. Abejoju, ar net taip pasakantys iš tiesų tokiai nuomonei pritaria, dažnai jie tiesiog nori pasirodyti doresni ar oresni, tikrai nusiteikusių priešiškai – mažuma“, - įsitikinęs pašnekovas.

Svarbu, tai kodėl tampama nudistu

Psichologė Genovaitė Petronienė paklausta apie tai, ar nudizmą būtų galima vadinti tam tikrų psichinės sveikatos sutrikimu, patikino, kad svarbiausia yra tai, dėl kokių priežasčių nudistu yra tampama.

„Nudistai nėra lygūs. Tie, kurie tiesiog nori jaustis laisvi gamtoje, tikrai neateina į oficialius paplūdimius tam, kad galėtų pasižiūrėti į kitus ar parodytų save. Jeigu už noro būti nudistu slepiasi tikslas – atsipalaiduoti, tikrai jokių sutrikimų nėra. Nemanau, kad būti nudistu yra kažkas nenormalaus, tačiau negalima paneigti, kad tarp jų nėra užsislaptinusių vojeristų ar fetišistų“, - samprotavo G. Petronienė.
Psichologė Genovaitė Petronienė

Anot jos, nudistais paprastai tampa tie žmonės, kurie mėgsta natūralumą ir tiesioginį sąlytį su gamta. Be to, jie dažnai pasižymi tuo, kad labai pasitiki savimi.

„Kai tu rodai visiškai nuogą savo kūną, negali paslėpti jokių jo trūkumų. Tai rodo, kad žmogus tiesiog nori būti toks, koks yra ir gali kitus priimti tokius, kokie jie yra. Kiek man teko girdėti, nudistų paplūdimiuose aistros verda mažiau nei paprastuose. Pusiau pridengtas kūnas yra patrauklesnis – jame daugiau paslapties, gundymo, o visiškai nuogas kūnas jiems dažnai nebesukelia jokių emocijų“, - pasakojo psichologė.

Į nudistų paplūdimius vaikams galima, paaugliams – ne

Pasak jos, paplūdimyje netikėtai užklydus į nudistų paplūdimį ar sutikus nudistus nereikėtų išsigąsti. Tiesa, jų erdvėje reikėtų paklusti jų taisyklėms – arba nusirengti, arba pasitraukti į kitą vietą.

Kalbėdama apie nudistų poveikį vaikams psichologė pasakojo nemananti, kad jiems pavojinga matyti tėvus ar kitus nuogus suaugusius, tačiau kiek kitaip į tai reaguoja paaugliai.

„Kai pradeda atsirasti pirmieji lytiniai bruožai, paaugliai yra be galo drovūs. Jiems kyla daug aistrų ir bet koks nuogas kūnas jiems gali jas sukelti ir visai nesvarbu, ar tai mama, tėtis, ar svetimi žmonės. Paaugliams – tikrai ne vieta nudistų paplūdimyje, o mažiems vaikams tai jokio poveikio nedaro, jie nuogumą priima net natūraliau nei patys suaugusieji“, - patikino G. Petronienė.

Jos teigimu, tai, kad nudistų tik daugėja, rodo, kad visuomenė po truputi laisvėja ir vakarėja.

„Senovėje nebuvo net jokių maudymosi kostiumėlių, žmonės maudydavosi tiesiog su drabužiais, suknelėmis, dar ir dabar musulmoniškose šalyse taip yra elgiamasi ir klausimas, ar mes norėtume į tuos laikus grįžti? Nudistai laisvėja ir bent jau šioje vietoje jie yra žingsniu priekyje nei likusi visuomenė“, - patikino psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (218)