Grybautojams turi gerų žinių

Ketvirtadienio rytas Anykščių rajono miškuose Vilmai išties buvo sėkmingas. Moteris pasakoja, kad miške vaikštinėjo 8–11 valandomis, kur bepasisuksi, ten – grybai. Grybautojų feisbuko grupėje ji pasidalino įspūdingo laimikio nuotraukomis, kuriose grybų tiesiog neįmanoma suskaičiuoti.

„Buvau miške ir praeitą savaitę, sekmadienį, tai nė vieno grybo nebuvo“, – sako grybautoja. Anot jos, šiomis dienomis grybai „atsigavo“ daugelyje jai žinomų vietų.

„Kiek aš mačiau, grybai prasidėjo jau visuose miestuose – tiek Radviliškio, tiek Kauno rajone, tiek Kėdainiuose. Tik Žemaitijoje dabar mažiau“, – sako ji.

Tačiau tai, ką matome Vilmos pintinėse, ji vadina tik pradžia. Grybautoja turi gerų žinių ieškantiems geros progos pagrybauti – jiems būtų pats metas ruošti pintines.

„Dabar dar tik pati grybų pradžia, o nuo kitos savaitės vidurio turėtų būti pats grybų pikas. Grybai dabar turi visko, ko jiems reikia – ir lyja, ir šilumos užtenka. Jeigu pastebėjote, mano nuotraukose yra mažiukų grybų, tai miške tokių pilna, net nerinkau daug, palikau. Matote, jie dar tik pradėjo dygti“, – sako grybautoja.

Paklausta, ką ketina daryti su grybų laimikiu, Vilma atskleidžia, kad labiausiai mėgsta džiovintus grybus. Grybų rinkimą savo aistra vadinanti moteris pintines parneša mamai, kuri juos išdžiovina – štai taip šeimoje pasiskirstyta vaidmenimis.

„Ir patys labai mėgstame valgyti, ir apdalinu visus savo artimuosius. Kadangi visi miestiečiai, nenueina į mišką ir nežino vietų, tai parvežu draugėms, tetom. Ne visi juk miške gaudosi ir orientuojasi“, – sako Vilma.

Viskas priklauso nuo oro

Neseniai apie šiųmetį grybų sezoną kalbinome ir grybavimo čempioną Vytenį Daugudį. Gausesnį grybų dygimą jis prognozavo liepos antroje pusėje, tačiau užsitęsę karščiai pareikalavo grybautojų kantrybės.

Grybų sezono pradžią jis vertino gan pesimistiškai ir aiškino, kad dėl silpno voveraičių starto kalta užsitęsusi kaitra, nudeginusi nei pavėsio, nei samanos pasislėpimui neturinčius grybus.

„Nurinkus pirmą voveraičių derlių, po jo eina pertraukėlė – savaitė, dvi, ir prasideda tada normalus dygimas. Liepos antroje pusėje grybautojams jau bus ką veikti, ir tikėsimės ne tik voveraičių, bet ir rimtesnio baravykų dygimo. Aišku, daug kas priklausys ir nuo oro – bus vandens, bus ir grybų“, – prognozavo grybautojas.

Artimiausių dienų prognozė taip pat atrodo daug žadanti. Kaip praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, ketvirtadienį iš vakarų, šiaurės vakarų plūstantis drėgnas jūrinis oras debesis ir lietų vėl atneš į daugelį šalies vietovių. Naktį intensyviau palis rytinėje šalies pusėje, dieną trumpi, daugiausia negausūs lietūs pasklis po visą kraštą.

Tačiau penktadienį ir šeštadienį mūsų regione turėtų sustiprėti aukštesnio slėgio sritis, tad lietaus tikimybė sumenks, aprims vėjas, bus daugiau saulės. Giedresnėmis naktimis temperatūra pažemės iki 9–14 laipsnių, tik pajūryje liks šilčiau. Dienomis turėtų sugrįžti daugiau šilumos: penktadienį temperatūra šalyje svyruos apie 23, šeštadienį – apie 25 laipsnius šilumos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)