Kiekviena detalė pasakoja savitą istoriją

„Surink Lietuvą“ – tai Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro (TVIC) direktorei Linai Baublienei netikėtai gimusi idėja, kurią nuspalvino iliustratorė ir grafikos dizainerė Eglė Zubkovienė. Magnetinę 60 detalių Lietuvos dėlionę sukurti užtruko 9 mėnesius, o šiandien ji – žaisminga dovana atkurtos Lietuvos šimtmetį švenčiantiems žmonėms, mylintiems savo kraštą ir norintiems geriau jį pažinti.

Lina juokiasi prisimindama, kaip netikėtai ją užklupo idėja. Tą dieną Kėdainiuose vyko ūkio ministerijos vedami mokymai ir jos kolegė užsiminė, kad nori draugei parvežti magnetuką, mat ši juos renka.

„Aptarėm, kad magnetukai būna dideli ir vieną dieną neužteks jiems vietos. Ir tada – pūch, gimė mintis. Juk mes galime Lietuvą sukarpyti taip, kad ji visa tilptų ant šaldytuvo. O dar kaip įdomu būtų juos susirinkti iš kiekvieno krašto“, – idėjos gimimą prisimena ji.
„Surink Lietuvą“

Lina iškart ėmė kalbinti iliustratorę Eglę, kurią vadina projekto rankomis. Kiekviena detalė – kruopščiai atliktas meno kūrinys, atspindintis savivaldybių savitumą. Detalėse galime matyti garsius žmones, gyvūnus, pastatus ir netgi šį tą netikėto – pavyzdžiui, lėles ar ateivius.

„Savivaldybės atsiųsdavo sąrašą dalykų, kuriuos norėtų matyti savo magnetukuose. Visus objektus išsipaišydavau ir žiūrėdavau, kurie iš jų labiausiai tinka pagal formą, kas telpa ir kas man, kaip turistei, labiau patiktų. Kai pradėjau piešti, supratau, kad nepažįstu Lietuvos. Daug dalykų buvo nauja – nežinojau, kad turime fosilijų ir lėlių muziejus. Tai buvo visiškai nauji atradimai“, – apie kūrybinį procesą kalba iliustratorė.

Kuris magnetukas buvo pirmasis? Eglė kilusi iš Vilkaviškio, todėl ir piešti pradėjo nuo sau geriausiai pažįstamos vietovės ir jos apylinkių. Netrukus prie Vilkaviškio prisijungė Marijampolė, gretimi miesteliai, tuomet – Kaunas, kuriame šiuo metu ji dirba ir gyvena. O tuomet, kaip sako iliustratorė, viskas „sukosi ir sukosi ratu“.

Lietuvoje atrado keistenybių, žadinančių norą keliauti

Anot Linos, didysis iššūkis buvo suburti visas 60 savivaldybių. Kreiptasi į kiekvienos iš jų turizmo informacijos centrus, kurie, vienas po kito, atskleidė, kuo gali nustebinti keliautojus.

„Kai trūko 3-4 savivaldybių, juokais su komanda sakėme: viskas, nedaug beliko! Siunčiam joms grasinantį laišką – nebūk Lietuvos skylė. Tiesa, tokio išsiųsti nereikėjo, visos savivaldybės mus išgirdo ir atsiliepė“, – prisimena Lina.

Bendraudama su savivaldybėmis, Lina įsitikino, kad daugelis mūsų net nenumano, kokių lankytinų įdomybių galima rasti Lietuvoje. Tie, kurie sako, kad jau viską matė – klysta.

„Apie idėją pranešėme Akmenei, jos atstovai sako – gerai, gerai, darom, žinokit, mes dinozaurų kaulų turim. Ir atrodo, kas tuose Mažeikiuose be naftos gali būti, o, pasirodo, ohoho – ten yra vaistinės muziejus, kuriame laikomi seni keisti vaistai. O Molėtai laukia atvykstančių ateivių, kuriuos jų magnetuke ir pavaizdavome“, – su užsidegimu pasakoja Lina.

Magnetukus bus galima rasti kiekvienos savivaldybės turizmo informacijos centruose, bibliotekose, muziejuose. Labiausiai baiminamasi, kad „Lietuvų“ gali neužtekti, mat šiuo metu pagaminta tik 1000 dėlionių. Detalės kaina simbolinė – 1 euras, o surinkti pinigai bus naudojami dėlionių gamybai.

Autorės pastebėjo ir tai, kad surinkti visos Lietuvos žemėlapį keliautojams gali būti nelengva, todėl apskritys žemėlapyje pavaizduotos skirtingomis spalvomis. Dėl šio sprendimo galima sau užsibrėžti kiek mažesnį iššūkį ir, pavyzdžiui, surinkti Marijampolės, Vilniaus ar bet kurios kitos apskrities detales.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)