„Neapsigaukit! Prieš pusvalandį pirkau braškių 2 kg prie mažos „Maximos“, nusipirkau lygiai 1,650 kg. Po 15 min grįžau su braškėmis, kad „brangi“ pardavėja persvertų, be jau padai ataušę, sakė kolegės, kad greitai susipakavo ir dingo kažkodėl, nors buvo (braškių ant prekystalio – DELFI) pilna pintinė, tikrai gražios, sakė iš Rastinėnų. Kolegės persvėrė ir galvom pakraipė, kad taip apgavo, perdaviau linkėjimus, sakiau, jai nepatiks kitas mūsų susitikimas, nors taikus žmogus esu. Padarė antireklamą visoms, kitą kartą tik su savo svarstyklėm keliausiu. Visiems skanių braškių“, – feisbuke rašė vilnietė Inga.

Kiti vilniečiai, komentaruose po šiuo įrašu, taip pat dalinosi panašiomis istorijomis:

„Kiek žinau ir mano vyras ten yra pirkęs vyšnių. Sakė 1 kg – 5 Eur. Nu bet tiek mažai jų buvo, sakyčiau kokie 400 g, tikrai ne 1 kg, tik neturėjom kur pasverti, nėjom aiškintis“, – komentavo Rimvydė.

Tiesa, ne visi lieka apgauti – kiti gyrėsi, kad prekeiviai įdėjo daugiau uogų nei tartasi. „O aš pirkau 200 g, tai per daug pasvėrė“, – gyrėsi internautė Filomena.

Apsisaugoti sunku

Lietuvos metrologijos inspekcijos, prižiūrinčios svorio matavimo prietaisus prekybos vietose, Vilniaus padalinio viršininkas Igoris Tkačenko sako, kad tokie atvejai – komplikuoti, mat panašiose vietose čekiai išduodami retai. „Už rankos nepagavus sunku su jais“, – kalba.

Jeigu žmogus apgautas turguje, specialistas rekomenduoja skųstis prekybos vietos administracijai. Anot jo, turguose galima rasti kontrolines svarstykles, kurios tiksliai parodys ar žmogus buvo apgautas.

Jei prekės nupirktos ne turguje, o, kaip ir šiuo atveju, iš pavienių pardavėjų, tuomet, pastebėjus sukčiavimą, prekybininkų reikia reikalauti verslo liudijimo, kurį prekeiviai su savimi privalo turėti.

„Šiaip faktiškai tai yra sukčiavimas. Tokiais pažeidimais užsiima policija. Jeigu buvo ant tų pačių svarstyklių parodyta, kad svoris yra du kilogramai, o iš tikro – mažiau, tada, matyt, svarstyklės buvo paspaustos pirštu ar kažkaip kitaip bandyta apgauti žmogų“, – sako I. Tkačenko.

Specialistas tikina: apsisaugoti nuo panašių atvejų – sunku.

„Kaip ir mane bandė apgauti, taip ir visus bando. Reikia paprašyti pardavėjos nuo tų svarstyklių nueiti, kad negalėtų kažko paspausti. Dabar, kai yra elektroninės svarstyklės, nebėra tų pragręžtų svarsčių, kaip būdavo anksčiau, todėl prekeiviai gudrauja kitaip“, – kalba I. Tkačenko.

Specialisto teigimu, gyventojų skundų, panašių į šį, pasitaiko neretai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)