Nusekusioje Neryje - daug šiukšlių

Vilniuje DELFI fotografas apsilankė prie Neries ir Vilnelės. Šios upės šiuo metu yra labai nusekusios. Neryje stipriai sumažėjus vandens išniro labai daug atliekų: senų padangų, plytų, šaligatvių plytelių, gaminių iš metalo. O galiausiai surastas netgi senas mobilusis telefonas.

Taip pat matyti, kad upėje suvešėjo augalija. O tai nieko gero nežada žuvims. Dėl sumažėjusio deguonies jos gali pradėti dusti.

Ne ką geresnė padėtis ir Vilnelėje. Ten taip pat matyti daug vandens atidengtų atliekų. Vandens lygis labai stipriai sumažėjęs.

Nemunas ties Druskininkais stipriai pasikeitė

Nusekęs Nemunas ties Druskininkais iš pirmo žvilgsnio vietomis jau darosi labiau panašus ne į sraunius vandenis plukdantį rūstų Lietuvos upių tėvą, o į stovinčią pelkę. Upė atvėrė dar neseniai po vandeniu buvusius akmenis, o žemiau krantinės buvusi jos dalis užauga meldais.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia Druskininkų vandens matavimo stotyje liepos 3 d. užfiksavusi -0,14 metro vandens lygį ir 20 laipsnių vandens temperatūrą. Ties Ratnyčios upės žiotimis esantys šios stoties vandens lygio žymekliai mena rekordinius potvynius, bet šiandien jie – sausumoje.

Nemunu turistus plukdančio katamarano šeimininkas Romas Tamulionis trečiadienį sakė, kad upės vandens lygis dabar priklauso ne tik nuo orų, bet ir nuo Gardino hidroelektrinę eksploatuojančių baltarusių energetikų valios. Šiuo metu upė dar nėra ypatingai nusekusi, į reisą išplaukė netgi didysis laivas „Druskininkai“, kuriam per 2015 m. sausrą buvo tekę nutraukti veiklą.

„Skelbiama stichinė sausra, bet Nemune iki 2015 metų lygio dar toli“, – teigia Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio rezervato direkcijos Gamtos skyriaus vedėjas Mindaugas Lapelė.

Kaune Nemunas gerokai susiaurėjęs

Pažiūrėjus į Nemuno ir Neries nuotraukas Kaune, matyti, kad upė gerokai susiaurėjusi. Upės krantai apaugę augmenija. Taip pat veši ir vandens augalai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)