Lietuviai Ispanijoje renkasi ne kurortus, o viešbučius

„Anksčiausiai atsivėrė Kanarų salos ir pavasarį Tenerifėje daugiausiai buvo girdėti lietuvių kalba. Šiuo metu populiari yra Maljorka, Alicantė, kurortai aplink Barseloną, o rudeniop atsiradus tiesioginiams reisams į Tenerifę, ji bus populiari kryptis iki vėlyvo pavasario“, – sako kelionių organizatoriaus „West Express“ produktų vadovė Laura Šepetienė.

L. Šepetienė sako, kad daugeliu atveju keliautojai renkasi viešbutį, ne kurortą: „Jeigu viešbutis turi didelę teritoriją ir siūlo veiklą nuo mažiausio iki seniausio, tuomet visa kita nueina į antrą planą. Populiarūs kurortai tie, kurie nėra labai nutolę nuo oro uosto. Tai aktualiausia šeimoms su vaikais. Yra manoma, jog brangi yra pietinė žemyninė Ispanijos dalis Malaga, tačiau ir čia galima rasti apartamentus ar viešbutukus, kurie patenkins visų poreikius. Pagal kiekvienos šeimos suplanuotus kelionės biudžetus bet kurioje Ispanijos dalyje galima rasti apartamentus, vilas, išskirtinius viešbučius šeimoms ar tik suaugusiems, golfo mėgėjams, gurmanams su „Michelin“ restoranais viešbutyje. Svarbu, ko ieško keliautojai, kokie jų poreikiai ar lūkesčiai“.

Savaitgalis Palangoje

Būsto nuomos ir maisto kainos Lietuvoje ir Ispanijoje

„Kelionių kainos kito priklausomai nuo paties karantino. Jei kovido situacija blogėjo, kelionių kainos krito. Šiuo metu jos grįžta į prieš kovidinį laiką. Prasidėjusi vasara atostogų metas visiems, ne tik mums Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Daugelis tikrai pasiilgę atostogų ir dabar jau žinant tvarką - ką reikia turėti prieš keliaujant, kokius dokumentus, kokias formas pildyti vykstant ir grįžtant, drąsiau ir keliauti svetur“, – pastebi L. Šepetienė.

Šeimos savaitės atostogų kaina, pasak pašnekovės, Ispanijoje priklauso nuo to, kaip anksti planuojama ir kaip keliaujama. Šiuo metu kelionė į Tenerifę 2 suaugusiems ir 2 vaikams iki 12 m. rugsėjui (tiesioginiu reisu) kainuoja nuo 2500 eurų (skrydis, pervežimas ir apartamentai be maitinimo), Maljorka liepos mėnesiui tokios pačios sudėties šeimai nuo 1600 eurų.

„Apartamentai dviems asmenims 7 naktims aplink Barseloną liepos mėnesį kainuoja apie 400 eurų, Tenerifėje – apie 200 eurų. Aplink Alikantę 2 kambarių buto kaina šeimai – nuo 300 eurų savaitei. Kainos priklauso nuo kurorto, apartamentų vietos, pramogų šalia ir panašiai“, – sako L.Šepetienė.

Pasak pašnekovės, Palangoje butas savaitei tolėliau nuo jūros gali kainuoti apie 550 eurų. Apartamentų kaina arčiau jūros šeimai nakčiai kainuoja nuo 90 eurų nakčiai. Viešbutis dviems 7 nakvynėms su pusryčiais prasideda nuo 800 eurų.

„Vienas pigiausių kurortų Lietuvoje – Šventoji. Čia gausu įvairiausių namelių, su ar be patogumų. Šeimai liepą savaitė kainuos nuo 580 eur – apartamentai su patogumais ir virtuvėle. Galima rasti dar pigiau, tik viskas priklauso nuo to, ko tikimės iš apgyvenimo įstaigos, kokių patogumų, - sako L. Šepetienė, – Nidoje apgyvendinimas prasideda nuo 700 eurų savaitei, bet tai tikrai labai kuklus kambarėlis. Taip pat reikia nepamiršti, kad prisideda įvažiavimo mokestis 30 eurų ir keltas 14 eurų“.

„Lietuvos pajūryje pusryčių kaina šiais metais svyruoja nuo 15 iki 50 eurų, pietų nuo 10 iki 60 eurų, vakarienės nuo 15 iki 70 eurų, panašiai tiek išleisite ir Ispanijoje. Tačiau jei imsite apartamentus be maitinimo, Ispanijoje už tą pačią pinigų sumą išeisite iš parduotuvės su tikrai didesniu maišeliu, nei Lietuvoje. Produktų kainos Ispanijoje mažesnės, pasirinkimas gausesnis“, – sako L.Šepetienė.

Savaitgalis Palangoje

Patarimai savarankiškai keliaujantiems

Savarankiškai į Ispaniją gegužės mėnesio pabaigoje vykę Austėja ir Tomas per savaitę išleido apie 1400 eurų. Į kainą įskaičiuoti lėktuvo bilietai iš Kauno iki Alikantės ir atgal, kovido testai, apgyvendinimas, automobilio nuoma, stovėjimas mokamose aikštelėse, kuras, maistas, smulkios kasdienės išlaidos.

„Už bilietus pirmyn ir atgal už du bilietus sumokėjome 165 eurus, juos pirkome daugiau nei prieš pusantro mėnesio iki kelionės pradžios. PGR testai kainavo po 70 eurų kiekvienam, čia skrydžiui į priekį, atgal užteko antigenų testų, jie Ispanijoje kainavo po 30 eurų. Atskridę į Alikantę, ten pat oro uoste išsinuomojome automobilį savaitei, jis kainavo lygiai 100 eurų be draudimo. Planas buvo nuvykti į pietinę Ispanijos dalį – Malagą, kuri yra apie 500 km nuo Alikantės. Išmaišėme visas jos apylinkes ir grįžome atgal pajūriu į Alikantę ir tuomet važinėjome po aplinkinius kurortus. Kuro kainos, pasak Austėjos, panašios kaip Lietuvoje“, – apie kelionę pasakoja Austėja.

Moteris sako, kad jeigu būtų pasirinkę tingias atostogas viename iš Alikantės kurortų, jos būtų kainavę mažiau. „Nemažai pasiūlymų apsigyventi savaitei ir ilgiau galima rasti feisbuko grupėse, kur lietuviai Ispanijoje nuomoja savo nuosavus ar kitų būstus“, – pataria ji.

Keliaujanti pora nakvodavo kasnakt vis kituose apartamentuose, kurių kainos svyruodavo apie 40–50 eurų nakčiai, kai kuriuose miesteliuose į šią kainą buvo įskaičiuojami ir pusryčiai. Nakvynes užsakinėjo per Booking.com platformą dieną prieš apsistojant arba tą pačią. Užsisakinėjant nakvynes, automobiliais keliaujantiems Austėja pataria atkreipti dėmesį į tai, ar yra parkingas, nes Ispanijoje jis nėra pigus – nuo 15 eurų už parą. O viename brangesnių miestelių Marbelijoje už parkingo vietą parai gali tekti pakloti daugiau nei 40 eurų. Austėja sako, kad nepatyrusiems vairuotojams parkavimo aikštelėse reiktų būti itin atidiems, nes parkavimo vietos labai siauros, taip pat siauri įvažiavimai, išvažiavimai. Automobilio apgadinimas gali brangiai kainuoti, jei neturėsite draudimo.

Savaitgalis Palangoje

„Renkantiems kurortą, ypatingai, su vaikais reiktų pasidomėti šalia esančiais paplūdimiais, ar jie smėlio, ar žvyro, taip pat nusileidimais prie jų, jei aplink yra uolos. Smėlio paplūdimiai dažniausiai būna platūs, yra ir laukinių, kuriuose būsite vieni, ir tokių, kuriuose knibžda žmonių, gausu vandens ir kitų pramogų“, – sako Austėja.

Tai, kad tuo metu atostogaujančių nebuvo daug, o paplūdimiai tuštoki, porai patiko labiausiai. Austėja ir Tomas dažniausiai valgydavo kavinėse, jose kainos kiek mažesnės nei Lietuvoje. Parduotuvėse kai kurių produktų kainos žemesnės, pavyzdžiui, sūrio, kumpio, daržovių, vaisių, vyno ir pan. Nepatogumas buvo vienas – ne tik viduje, bet lauke reikėjo dėvėti apsaugines kaukes, paplūdimiuose jų nereikėjo.