Pradėkime nuo maisto ir gėrimų kainų. Kumpiai, dešros, sūriai, vynas, alus, aliejus, šviežia žuvis, kurios čia begalė pasirinkimo, kaip ir jūros gėrybių, ir dar nemažai produktų parduotuvėse čia išties kainuoja pigiau nei Lietuvoje. Aišku, parduotuvių čia yra labai įvairių kainų ir prekių pasirinkimo prasme, bet imant vidutines kainas, jos arba panašios, arba pigesnės.

Kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo
Kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo
Maisto kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo

Midijų kilogramas parduotuvėje kainuoja apie 2 eurus, dažnai ir mažiau, nes nuolat būna nuolaidos. Neretai būna, kad kilogramas jų kainuoja apie 1 eurą. Krevetės kainuoja nuo 8 eurų už kilogramą. Tuno kilogramas – nuo 13 eurų, kalmarų kilogramas kainuoja apie 9 eurus.

Maisto kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo

Pjaustytas kumpis, chiorizo ar kita dešra pakuotėse kainuoja nuo 1 euro. Vytintų kumpių kainos irgi nebaugina. Bagečių kainos prasideda nuo 30 centų. Saldumynai, įvairūs pyragaičiai, įvairių rūšių kroasanai čia taip nėra brangūs, kainuojantys keliasdešimt centų.

Maisto kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo
Kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo
Maisto kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo

Sauso vyno butelio kainos prasideda nuo 1 euro, 3 litrai balto ar raudono vyno popierinėse pakuotėse kainuoja nuo 4 eurų. Sauso putojančio vyno butelį parduotuvėje nusipirksite už maždaug 2 su puse euro. Gero ispaniško alaus kaina už litrą prasideda nuo 95 centų. Visada galima rasti brangiau.

Vanduo iš krano, kaip Lietuvoje, čia negeriamas, tad reiktų apsistotojus nusipirkti kuo didesnį vandens kiekį, geriausiai pirkti 5 – 10 litrų talpos. Vandens kaina nėra didelė, vos keli eurai. Jeigu pirksite vandenį mažais buteliais ar buteliukais, kaina išaugs trigubai ir daugiau.

Kas brangiau, tai čia kainuoja bulvės, šviežių jų kaina šiandien – 1.69 eurai už kilogramą. Taip pat jautienos ir kiaulienos faršas, kuris kainuoja apie 10 eurų už kilogramą. Užtat pigi yra triušiena, kilogramas čia jos kainuoja apie 6 su puse euro.

Kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo
Maisto kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo

Visos vištos kilogramas kainuoja apie 3 – 3,5 eurų. Kiaulienos sprandinės kaina apie 5 eurus už kilogramą.

1 litro pieno kaina – apie 80 centų, sviestas (250 gr) – 2 eurai.

Pomidorų kilogramo kaina – nuo 1.80 eurų, svogūnų – apie 1 eurą, česnakai (250 gr) kainuoja 1.45 eur.

Maisto kainos Ispanijos parduotuvėje, nuotr. iš asmeninio albumo

Sūris kainuoja nuo 1 euro, čia jo daug ir įvairaus. Sulčių kainos parduotuvėse prasideda nuo 77 centų.

Kavinėje kurorte dviese galite laisvai pavalgyti už 20 eurų. Butelys vyno kavinėje kainuoja nuo 7 eurų, taurė (150 gr) vyno – nuo 1.50 eurų.

Ispaniškos tapos kainuoja nuo 1,5 euro. Būna, kad užsisakius vyno, kelias jų atneša nemokamai.

Ispaniškos tapos

Užkandžiai, tokie kaip riešutai, kai kur ir šviežia duona su vietiniu padažu alioli, tiekiama nemokamai prie gėrimų arba prieš valgant pagrindinius patiekalus, priklausomai nuo vietos ir jos politikos.

Geresniame restorane ant jūros kranto vakarienė dviem su užkandžiais kainuos nuo 35 eur., vyno butelys – nuo 12 eurų. Kokteliai kainuoja nuo 5 eurų.

Šviežių jūros gėrybių ir žuvies rinkinys ant jūros kranto dviems restorane prie uosto kainuoja nuo 10 eurų už lėkštę iki ištaigių rinkinių kompanijoms už didesnę kainą.

Kainos jūros gėrybių ir žuvies restorane Ispanijoje, nuot. iš asmeniio albumo

Picerijose picų, keptų krosnyse, kainos prasideda nuo 8 eurų, kebabų – nuo 5 eur. Jeigu norėsite picą nusipirkti parduotuvėje, ji kainuos nuo 2 eurų, priklausomai nuo joje esančių ingredientų.

Kava išsinešimui, ruošiama gatvės kavinutėse, kainuoja nuo pusantro euro. Šalta kava parduotuvėse kainuoja nuo 70 centų.

Visada ir visur galima rasti brangiau ir pavalgyti, ir papramogauti. Kainos prabangiuose restoranuose, kaip ir visur, yra neapčiuopiamos: už jautienos ar lašišos tartarą, išskirtinę tik ką pagautą žuvį ar steiką galite sumokėti ir 30 ar 50 eurų, tiek pat galite sumokėti už šampano taurę ar desertą.

Ilgalaikė 2 miegamųjų būsto nuomos su bendru baseinu, vaizdu į jūrą, parkingu kaina kurorte Alikantės regione nuo rugsėjo iki birželio vidurio kaina nuo 600 eurų mėnesiui, priklauso nuo vietos. Tikrai galima rasti ir pigiau. Jeigu nėra vaizdo ar baseino, kaina mažesnė. Didesnio namo nuomos kaina su nuosavu baseinu – nuo 800 eurų mėnesiui.

Būstai Alikantėje

Vasarą kainos šokteli. Para tokių pačių apartamentų prasideda nuo 60 eurų parai arba 1. 500 eurų mėnesiui vėlgi priklausomai nuo vietovės. Jeigu ieškosite apartamentų vėliau, prieš pat sezoną, kaina gali būti didesnė – nuo 70 ir daugiau eurų parai. Dažniausiai visi tokie apartamentai turi bendrus baseinus, vaikams skirtas zonas, vaizdą į jūrą, mašinų parkavimo aikšteles. Jeigu tokių privalumų nėra, kaina vėlgi bus mažesnė.

Namų nuomos kaina prie jūros vasarą su 3-6 miegamaisiais prasideda nuo 900 eurų savaitei.

Andalūzijoje, šalies pietuose, būsto nuomos kainos mažesnės, ypatingai, vasarą, nes ten tuo metu labai karšta, tad nereiktų susivilioti pigesnėmis kainomis, jei norite komfortiškai paatostogauti. Jeigu jau nuvyksite, reiktų pasirūpinti, kad nuomojame būste būtų bent jau kondicionierius, nes temperatūra vasaros mėnesiais gali įkaisti gerokai daugiau nei 40 laipsnių karščio.

Ekonominės klasės automobilio keturiems asmenims, jeigu nuomosite automobilį Alikantės orouoste, kaina savaitei prasideda nuo 150 eurų vasarą, ne sezono metu kainos mažesnės. Reiktų atkreipti dėmesį į draudimą ir užstatą, nes čia jų reikalaujama.

Benzino kainos šiandien dienai yra 2.09 eurų už litrą, dyzelino – 2.04 eur. Valstybė kompensuoja po 20 centų nuo kiekvieno litro, tad kainos yra 20 centų mažesnės.

Degalinė Ispanijoje, nuotr. iš asmeninio albumo

Jeigu turite šunį, verta žinoti, kad į paplūdimius jie neleidžiami, tačiau dažnai kur yra ne tik aikštelės šunimis, bet ir paplūdimiai, kur galima vedžioti savo augintinį. Promenadose palaidi šunys, net ir patys mažiausi, vaikščioti negali, reikalingi pavadėliai. Policija geranoriška, bet jei kelintą kartą nekreipsite dėmesio, sulauksite baudos be perspėjimo. Jeigu vedžiosite šunį gatvėje ir paliksite jo "dovanėles", gali tekti sumokėti 300 eurų baudą. Į tai žiūrima pakankamai rimtai. Vietiniams klausimų nekyla dėl švaros jų mieste, dažniausiai jų nepaiso turistai.

Šunų paplūdimiai

Taip pat reiktų būti akylesniems ir automobilį statyti tik tam skirtose vietose, susimokėti, jei vieta mokama. Antraip ne tik gausite baudą, čia jos prasideda nuo 20 eurų, bet ir galite išvis jo nerasti, nes ispanų tarnybos ilgai nedelsiant juos nutempia.

Tiesioginiai skrydžiai iš Lietuvos iki Ispanijos (Barselonos, Alikantės) iš Lietuvos prasideda nuo keliasdešimt eurų. Sezono metu kainos sukyla, tad bilietais, jeigu norite skristi tiesiai, reiktų pasirūpinti iš anksto.

Netiesioginiai skrydžiai kainuoja iki 100 eurų, tik reikia nusiteikti, kad bus vienas ar du persėdimai, priklausomai nuo kainos, laiko, vietos, iš kur ir į kur skrendate. Planuokite tarp skrydžių pasilikti bent 3 valandas dėl paskutiniu metu vėluojančių lėktuvų ir sutrikusių sistemų.

Jeigu norėtumėte pasilikti Ispanijoje ilgiau ir turite vaikų, valstybiniai darželiai ir mokyklos (privaloma priimti visus vaikus nuo 3 metų) nekainuoja, yra simbolinis mokestis per metus – 60 eurų. Mokslo metų eigoje darželiuose daugiau nieko pirkti nereikia. Mokyklose metų pradžioje reikia arba nusipirkti mokymuisi skirtas knygas, arba jas išsinuomoti.

Vaikai iš Lietuvos ir kitų ES šalių turi tokias pat teises kaip ir ispanai. Tereikia vietinėje savivaldybėje pateikti reikalingus dokumentus ir vaikas netrukus galės pradėti mokytis.