Sumos išaugo

Kaunietė Rasa šią vasarą pakrikštijo savo 3-ejų metų dukrą. Pasak moters, krikštynas jų šeima buvo suplanavusi surengti dar pernai metų vasarą, tačiau dėl koronavisuso šventę teko atkelti.

„Pernai jau buvome užsakę šventės vietą, saldumynus, išrinkę drabužius. Galiu pastebėti, kad jei šventė būtų įvykusi prieš metus, būtume nemažai sutaupę. Drąsiai galiu palyginti kainas, mat taip jau gavosi, kad šventę organizavau du kartus, tik pirmoji neįvyko. Jei pernai torto kilogramas kainavo 25 eurus, šiemet pas tuos pačius gamintojus teko sumokėti 30 eurų už kilogramą. Šventės vieta taip pat pabrango – praėjusiais metais už sodybos nuomą buvome sutarę 400 eurų mažesnę sumą nei šiemet. Visumoje, mums šventė su 43 svečiais atsiėjo beveik 7000 eurų, tačiau netaupėme fotografui, šventės vedėjui ir dekoro specialistei“, – dalinasi moteris. Pasak jos, šventės vietą jie rinkosi toliau nuo Kauno, mat kai domėjosi kainomis sodybų, esančių aplink šį didmiestį, nusprendė, kad jų šeimai tai – per brangu.

Rasa teigė ir bažnyčią pasirinkusi mažesnio miestelio, mat teko girdėti, kad populiariausiose didmiesčių bažnyčiose yra nustatytos net konkrečios sumos, kurias būtina paaukoti maldos namams.

„Mūsų dukrą krikštijo nuostabus kunigas, kuris nė karto nekalbėjo apie auką. Po ceremonijos davėme jam voką su pinigais, tačiau jis jo atsisakė. Tuomet su vyru suradome aukų dėžutę ir ten įmetėme 50 eurų“, – pasakoja moteris.


Tikėjosi didesnės sumos

Živilės krikštynų šventės atsiminimai kiek liūdnesni. Moteris pasakoja, kad su organizavimu susijusių didelių rūpesčių išvengė, mat rengė nedidelę šventę savo tėvų namų sode, tačiau bažnyčioje pateko į situaciją, kurios nelinkėtų net priešui.

„Krikštijome du vaikus, mūsų sūnų ir mano sesės dukrą. Ceremonija vyko vienoje populiariausių Kauno bažnyčių. Šventė praėjo gražiai ir jaukiai, po jos mano vyras kunigui padavė vokelį su 100 eurų auka. Išeinant iš bažnyčios mus ir visus šventėje dalyvavusius svečius atsivijo kunigas ir pradėjo moralizuoti, kad už dviejų vaikų krikštą paaukota suma yra neadekvati, kad bažnyčia su tokiomis sumomis neišsilaikys ir teks ją uždaryti. Mes ir sesės šeima puolėme ieškoti grynųjų pinigų, visi svečiai tuo metu nejaukiai laukė. Buvo labai nejauku ir nemalonu, nežinau ar apskritai norėčiau krikštyti antrą vaiką, jei tokį kada ir turėsime“, – nusivylusi pasakoja moteris.


Nors nemalonus nutikimas bažnyčioje sugadino nuotaiką, pačia švente moteris nenusivylė. Jie šventė lauke, išsinuomojo batutą vaikams už 100 eurų, kepė šašlykus bei linksmai leido laiką. Živilė teigė, kad saldumynus gamino jos mama, o dekoracijas ir balionus papuošimui užsisakė internetu.

„Manau šventės kaina priklauso nuo pačių žmonių poreikių. Mums ji nekainavo daug, mat kaip ir gyvenime, taip ir šventės organizavimo metu kreipėme dėmesį į kainas. Nesamdėme jokių organizatorių, dekoratorių ar vedėjų. Šventės fotografe taip pat esu labai patenkinta – akimirkas įamžino fotografijos studijas besimokanti studentė. Mums tai kainavo simboliškai, o mergina galėjo pasisemti patirties ir žinias pritaikyti praktikoje. Nuotraukos nesuvaidintos, pagautos labai gražios akimirkos, tad esame patenkinti“, – teigia Živilė ir priduria, kad visa šventė atsiėjo iki 500 eurų, o joje dalyvavo 10 žmonių. Kadangi buvo krikštijami du vaikai, išlaidas pasidalino abi šeimos.

Verta suskubti

Sostinėje gyvenanti Asta šiemet su šeima atšventė savo sūnaus krikštynas. Moteris pastebi, kad organizavimas buvo sudėtingas ir pareikalavo nemažai kantrybės, mat dauguma tiekėjų labai užimti, eilės visur – milžiniškos.


„Pasigailėjome tik vieno dalyko, kad organizuoti šventę ėmėme vos prieš pusmetį. Nespėjome užsisakyti nei norimo fotografo, nei dekoro specialistės ir sodybos. Kadangi organizavome mūsų vestuves ir sūnaus krikštynas, šventė buvo šiek tiek didesnė nei įprastai – truko tris dienas, dalyvavo 55 svečiai“, – pasakoja moteris.

Ji teigia, kad jų šventėje dalyvavo nemažai draugų iš užsienio. Visiems sėkmingai pavyko grįžti į Lietuvą, tačiau keblumų nepavyko išvengti – vieni turėjo karantinuotis, kiti permokėjo už lėktuvo bilietus.

„Visumoje galėčiau teigti, kad šiuo metu organizuoti šventę yra sudėtingiau nei tai buvo prieš kelerius metus. Džiaugiuosi, kad turėjome šventės organizatorę, kuri padėjo išvengti nesklandumų. Kadangi tikrai netaupėme ir nelyginome kainų, o samdėme tuos paslaugų tiekėjus, kurių darbai mums atrodė kokybiški, visa suma perkopė 20 tūkst. eurų. Nieko nesigailime ir viską kartotumėte, tik organizavimo darbus pradėtumėme anksčiau“, – dalinasi Asta.

Moters teigimu, bažnyčiai jų šeima aukojo 300 eurų. Tokią sumą pasirinko vadovaudamiesi tuo, kiek aukoja draugai bei atsižvelgdami į tai, kad minimos dvi šventės – vestuvės ir krikštynos.

Žmonės renkasi šventes gamtoje

Vaikų švenčių organizatorė, vedėja ir „Renginiukas.lt“ įkūrėja Inesa Dubinskienė teigia, kad šiemet itin ryški tendencija, kad žmonės labai pasiilgę švenčių ir jaukių susikūrimų.
„Klientai labai daug dėmesio skiria šventės dekoracijoms, nori, kad vaišių stalas atrodytų ypatingai. Ypač pamėgtos įvairios balionų kompozicijos, be kurių neapsieina praktiškai nei viena šventė. Išskirtinai daug žmonių šiemet švenčia savo namų kiemuose, terasose. Akivaizdžiai sumažėjo švenčių vaikų studijose, mat ankstesniais metais dažna šventė vykdavo vaikų žaidimų kambaryje ir būtent tokioms šventėms pritaikytose patalpose, o šiemet populiariau šventimas gryname ore“, – pasakoja renginių organizatorė.

Pašnekovė pastebi, kad žmonės džiaugiasi itin palankiais orais šventėms, taip pat ir koronavirusas pakoregavo įpročius, tad matyt lauke žmonės jaučiasi saugiau ir labiau atsipalaiduoja.
„Animatorių – šventės vedėjų paslaugos šiemet tikrai paklausios. Kadangi mažiau švenčių vyksta žaidimų kambariuose ir vaikų studijose, tėvai sutaupo, tad daugiau pinigų gali skirti pramogoms lauke. Šiemet populiariausi personažai – Pelytė Minė ir Peliukas Mikis. Tai – personažai, kurie galėtų būti pavadinti klasikiniais ir labai tinka tokios šventės programą vesti“, – dalinasi I. Dubinskienė.
Krikštynos

Specialistė pastebi, kad šiemet taip pat populiaru rinktis ne personažą o tiesiog krikštynų švenčių vedėją vaikams, kuris suorganizuoja protmūšį ar linksmą disko vakarėlį.

„Personažai populiarūs, mat jie suburia vaikus, o suaugę tuo metu gali ramiai pabendrauti tarpusavyje. Taip pat suaugę nori, kad personažas užimtų ne tik vaikus, bet šiek tiek išjudintų ir suaugusius“, – pasakoja švenčių vaikams vedėja ir priduria, kad svečiai dovanoms dažniausiai renkasi reikalingus daiktus arba tiesiog vokelį su pinigais.

Populiariausi išlieka ilgaamžiai kvietimai

Trečius metus medines dovanas šventėms kurianti „VasVas“ įkūrėja Milda Urbanavičienė teigia, kad šiemet klientų įpročiai pasikeitė – jei dar pernai buvo populiaru užsakyti dovanas svečiams, pavyzdžiui magnetus su vaiko vardu ir krikštynų data, šiemet populiariausias užsakymas – medinis kvietimas būsimiems krikšto tėveliams.

„Taip pat išlieka populiaru užsakyti dovanas seneliams ir krikšto tėvams. Klientai vertina ilgaamžiškas dovanas – nuotraukų rėmelius su padėkomis, reikšminga vaiko metrika. Taip pat populiaru dovanoti medinę dėžutę vaikui, kurioje galima sudėti svarbius prisiminimus iš krikštynų šventės“, – pasakoja dovanų kūrėja.

Pasak jos, galima pastebėti, kad šiais metais krikštynų šventės yra kuklesnės, mat sumažėjo prisiminimų dovanėlių svečiams užsakymų skaičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)