Apie šios vasaros keliavimo tendencijas pasakoja kelionių organizatorių „Novaturas“, „Tez Tour“ ir „Coral Travel Lithuania“ atstovės.

Populiariausia kryptis nesikeičia

Mūsų tautiečiai jau ne vienerius metus atostogoms renkasi Turkiją. Tai, pasak kelionių organizatorių atstovių, nesikeičia ir šiemet.

„Šios vasaros populiariausių atostogų krypčių „TOP 3“ sudaro Turkijos, Graikijos salų bei Juodkalnijos kurortai. Juodkalnija yra išskirtinai mūsų atostogų kryptis ir šio vasaros sezono žvaigždė. Atostogų Juodkalnijoje privalumai – trumpas skrydis, geras paslaugų kainos ir kokybės santykis, nuostabi gamta. Taip pat lietuviai noriai atostogoms renkasi Graikijos salas. Ir, žinoma, Turkiją. Kaip ir visais laikais – tai populiariausia vasaros atostogų kryptis.“, – pasakoja UAB „Novaturas“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė.

Specialistės teigimu, tradiciškai šiuo metu daug dėmesio susilaukia rudeninės vasaros sezono atostogų kryptys – Ispanija, Portugalija, Madeira, Italija. Pasak jos, augant atostogų paklausai, nuo rugpjūčio mėnesio įmonė pradeda skraidinti į Tunisą. D. Zapkutės teigimu, tai – dar viena atostogų kryptis, kuri turėtų pradžiuginti keliautojus, kurie nenori atostogoms skirti labai didelio biudžeto.

„Kaip ir kasmet, daugiausiai keleivių skrenda atostogauti į Turkiją. Organizuojame keliones į lietuvių pamėgtus šios šalies kurortus – Antaliją, Alaniją ir Bodrumą. Per savaitę iš Vilniaus į šiuos Turkijos oro uostus kyla net dešimt lėktuvų. Turkijai populiarumu mažai nusileidžia Graikija. Kelionės organizuojamos į Kretos, Rodo ir Peloponeso kurortus“, – teigia „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

Pasak jos, lietuviai itin mėgsta ir Bulgariją, o nuo rugpjūčio mėnesio keleiviai bus skraidinami į Gruziją, kuri jau susilaukia ypatingo dėmesio. Įmonės atstovės teigimu, rudeniop skrydžiai pasipildys Italijos kryptimis Kalabrija ir Sicilija bei ispaniškosiomis Maljorka ir Malaga, taip pat Portugalija.

„Turkija tikrai gali pasiūlyti puikų kainos ir kokybės santykį, mat šio šalyje labai didelis viešbučių asortimentas. Populiariausios išlieka „viskas įskaičiuota“ kelionės, kai nereikia sukti galvos dėl kelionės planavimo, pramogų vaikams ar restorano paieškų – viskas vienoje vietoje. Taip pat vykstant į kelionę su „viskas įskaičiuota“ – lengvai galima įsivertinti kelionės išlaidas iš anksto, mat beveik viskas įtraukta į kelionės kainą“, – dalinasi „Coral Travel Lithuania“ marketingo vadovė Baltijos šalims Vilija Plungytė.

Svarbiausia – saugumas

Įmonių, organizuojančių keliones atstovės pastebi, kad lietuviai stengiasi atostogas planuoti kruopščiai bei atsakingai. Jei seniau daugumai poilsiautojų buvo svarbiausia viešbučio kokybė bei kelionės kaina, šiuo metu didžiausias dėmesys kreipiamas į šalyje esančią situaciją dėl pandemijos.

„Žmonės nori keliauti ir tai daryti saugiai bei patogiai. Kasdien augantys vakcinacijos tempai tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje leidžia ne tik keliauti paprasčiau ir saugiau, bet ir grįžti prie įprasto išankstinio kelionių planavimo. Ženkliai mažėjantys susirgimų skaičiai, leidžia šalims laipsniškai švelninti ribojimus. Pavyzdžiui, reikšmingai pagerėjus epidemiologinei situacijai Graikijos salose bei Bulgarijoje – abi šios šalys yra išbrauktos iš paveiktų šalių sąrašo. Tai reiškia, kad atvykstantiems iš Graikijos salų ir Bulgarijos į Lietuvą nereikia nei tirtis dėl koronaviruso, nei atvykus izoliuotis. Vos paskelbus šią informaciją – užsakomų kelionių į šias kryptis skaičius iškart šoktelėjo. Su Juodkalnija nutiko tas pats – šaliai pradėjus taikyti švelnesnius reikalavimus atvykstant, šios šalies paklausa taip pat smarkiai išaugo. Keliautojų saugumas bei patogumas, šiais išskirtiniais metais nurungė kainų kriterijų“, – pasakoja D. Zapkutė.

Nors turbūt kiekvienas keliautojas prieš pradėdamas organizuoti kelionę pasidomi, kokia situacija dėl pandemijos bei kokie keliami saugumo reikalavimai, taip pat išlieka ir kiti prioritetai, kurie buvo aktualūs ir ankstesniais metais.

„Į Turkiją poilsiautojai traukia dėl jos nuostabios gamtos, malonaus klimato, jūros bei aukštos klasės aptarnavimo. Čia itin populiarūs „viskas įskaičiuota“ kelionių paketai, kurie patrauklūs lietuvių norams. Turkijoje gausu pramogų, platus viešbučių pasirinkimas: nuo ekonominių variantų iki aukščiausio lygio, prabangių kompleksų. Idealiai tinka kelionėms su vaikais. Be abejonės, turistus vilioja ir patrauklios šioje šalyje poilsio kainos. Graikija lietuvius žavi savo istorijos paveldu, gamta, autentiška virtuve ir kultūra. Graikijos salos taip pat itin patrauklios keliautojams – siaurais, vingiuotais serpantinais išvagoti kalnai, turkio spalvos įlankos, unikali tradicinių graikiškų tavernų aplinka traukte traukia ramaus poilsio pasiilgusius tautiečius. Atostogas Bulgarijoje renkasi Juodosios jūros gerbėjai. Jos smėlingi paplūdimiai panašūs į mūsų pajūrį, todėl šioje šalyje lietuviai gali jaustis lyg namuose. Taip pat Bulgarija garsėja kokybišku aptarnavimu, skaniu maistu, nuostabia gamta bei geromis kainomis“, – teigia I. Aukštuolytė.

Būtina žinoti

Nors dauguma poilsiautojų jaučiasi atsipalaidavę ir vis mažėjantis koronaviruso susirgimų skaičius leidžia vėl aktyviai keliauti, būtina žinoti tam tikras taisykles, mat kitaip kelionė gali apkarsti.

„Pasiskiepiję keliautojai gali kelione džiaugtis beveik kaip ir prieš pandeminiu laikotarpiu, kiti – prieš kelionę privalo atlikti testą, tačiau kai į viešbutį atvyksta tik paskiepyti ir testuoti poilsiautojai, galima jaustis saugiai ir mėgautis atostogomis. Reikia nepamiršti, kad dauguma šalių reikalauja atvykstant ar grįžtant iš kelionės užpildyti formą. Taip pat skiepų sertifikatas turi būti išverstas į užsienio kalbą. Reikalavimai nuolat kinta, tad juos reiktų tikrinti prieš kiekvieną kelionę“, – vardija „Coral Travel Lithuania“ atstovė.

Stepanacminda vietovė

„Galime tik pasidžiaugti, kad turizmo situacija pamažu stabilizuojasi. Tikime, kad sektorius dar labiau galės atsigauti nuo liepos, kai keliauti bus dar paprasčiau dėl Europos Sąjungoje įsigaliosiančio skaitmeninio COVID pažymėjimo. Aišku, kaip ir iki šiol, kiekviena šalis ir toliau turės teisę taikyti saugumo reikalavimus nacionaliniu mastu, tad keliautojams reikės į tai atkreipti dėmesį. Keliaujantiems lietuviams svarbu pasidomėti ir Lietuvoje galiojančiu šviesoforo principu, kurio pagrindu vertinama Europos Sąjungos šalių rizika. Į žalios, geltonos, raudonos ir pilkos spalvos grupes patenka šalys pagal sergamumo rodiklius, teigiamų tyrimų procentinę dalį, testavimo apimtis. Zonos, kuriai priskiriama šalis, spalva lemia reikalavimus tiek vykstantiems, tiek ir grįžtantiems turistams“, – teigia „Tez Tour“ atstovė.

„Svarbiausia dalis išlieka ta pati – tinkamai pasiruošti kelionei. Iki smulkmenų išsiaiškinti išvykimo į pasirinktą šalį procedūras, žinoti ten galiojančius reikalavimus ir grįžimo tvarką. Keliautojų patogumui, patarčiau šiais klausimais pasikonsultuoti su kelionių pardavimų agentais – jie geriausiai žino naujausią informaciją. Taip pat švelnėjant ribojimas labai svarbu neužsimiršti dėl pagrindinių saugaus keliavimo taisyklių – svarbi higiena, saugaus atstumo laikymasis, apsauginės veido kaukės uždarose patalpose. Tai būtina, norint atostogauti saugiai ir be rūpesčių“, – pasakoja „Novaturas“ atstovė.