Amerikiečiai žada šiltą ir sausą rudenį

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHT) Klimatologijos skyriaus specialisto Justino Kilpio, rugpjūtis kol kas yra šiltesnis nei įprastai ir panašu, kad ši tendencija išsilaikys iki pat pabaigos. Rugsėjį Lietuvoje mėnesio vidutinė temperatūra paprastai siekia nuo 12 iki 14 laipsnių: šilčiau būna pajūryje, šalčiau – Rytų Lietuvoje. Šiemet kuo nors labai išskirtinis ruduo neprognozuojamas, tačiau gali būti šiek tiek šiltesnis ne paprastai.

„Pagal ilgalaikes amerikiečių eksperimentines prognozes, kurios, reikia pabrėžti, dažnai nepasitvirtina, rugsėjis ir turėtų labai nenukrypti nuo vidutinės normos, o spalis prognozuojamas įprastas, nors į Šiaurę nuo Lietuvos (Estijoje, Skandinavijoje) jis žadamas gerokai šiltesnis už vidutinį. Nežinia, kaip tai paveiks Lietuvą, kol kas prognozėse įtaka nenumatoma. Tačiau lapkritis ir net gruodis iki pat sausio Lietuvoje prognozuojami šiltesni nei įprastai.

Taigi galima sakyti, kad tęsiantis rugpjūčio šilumai rugsėjis taip pat bus šiltas, jo pabaiga galbūt bus vidutinė, spalis – taip pat normalus, o lapkritis, panašu, bus šiltesnis. Taigi apibendrinant: su kalendorinio rudens pradžia vasara dar nesibaigs, žinom, jei vasariškos šilumos netapatinsime su pastaruoju metu vyravusiais karščiais, po kurių ir 25 laipsnių šiluma atrodo kaip vėsa. Tačiau reikia ruoštis, kad jau nuo antradienio įvyks gana staigus orų pasikeitimas ir įsivyraus 20-23 laipsnių temperatūra, kuri yra normali rugpjūčio mėnesiui. Greičiausiai rugsėjo pradžioje bus panaši temperatūra. Karščių daugiau nebus, nebent vieną kitą dieną temperatūra dar gali šoktelėti iki 30”, - aiškino specialistas.

Gera žinia ir ta, kad kritulių šį rudenį prognozuoja mažiau nei įprastai. „Pavyzdžiui, nors spalį temperatūra neturėtų nukrypti nuo normos, pagal amerikiečių prognozes tai bus sausas mėnuo. Tai reiškia, kad galima tikėtis mažiau lietingų ir daugiau saulėtų dienų“,- teigė J. Kilpys.

Pasak orų prognozių portalo gismeteo.lt direktoriaus Kęstučio Petkevičiaus, tokius karščius, kokie buvo per pastarąsias savaites, stebėjome tik 2010 m. rugpjūčio viduryje. Tačiau remiantis gismeteo.lt mėnesio orų prognoze panašu, kad tropiniai karščiai traukiasi ir rugpjūtis turėtų po truputį virsti į tipinį, lietuviškai vasarai būdingą mėnesį, kai dienos ir naktys palaipsniui vės, o saulėtas dienas reguliariai keis debesys ir lietus.

„Žemdirbiams palankesnis laikotarpis bus mėnesio pabaigoje, tuomet turėtų būti sausesni orai, kurie leis įvažiuoti technikai į laukus ir nuimti derlių (jei dar liko kas nors po alinančių karščių). Mėnesio antroje pusėje temperatūra dieną dar turėtų laikytis apie 20 laipsnių, o naktį – apie 15, tačiau rugsėjo pradžioje temperatūra gali nukristi ir svyruoti apie 15 laipsnių dienos metu ir 10 laipsnių nakties metu. Kita vertus, nemanau, kad šių metų ruduo kuo nors išsiskirs iš pastarųjų 10 metų istorijos. Turėtume sulaukti gan šilto, švelnaus, sauso ir ilgo rudens, kuris kartais nusitęsdavo ir iki gruodžio pradžios“, - įsitikinęs pašnekovas.

Praėjusių metų vasaros ir rudens sandūros teikia vilties

Europos vidutinės trukmės orų prognozių centro (ECMWF) duomenimis, paskutinės rugpjūčio savaitės vidutinė temperatūra turėtų būti keliais laipsniais didesnė už normą, o pirma rugsėjo savaitė visiškai atitinka normą. Tiesa, vidutinė temperatūra, pasak LHT Meteorologinių prognozių skyriaus sinoptikės Ingos Stankūnaitės, mažai ką sako apie realią temperatūrą. Paskutinės rugpjūčio savaitės ir pirmos rugsėjo vidutinė temperatūra – apie normą.

„Jei prognozuojama vos aukštesnė už normą temperatūra, tai reiškia, kad dienomis gali būti vienu kitu laipsniu aukštesnė temperatūra nei įprastai. Tačiau norma – toks dalykas: kelios dienos – labai šiltos, kelios – šaltos, ir gauname normą. Pagaliau rudenį jau daug vėsesnės naktys, galimos šalnos, o dienos vis dar gali būti šiltos, bet dėl nakties temperatūrų vidutinė temperatūra susidaro pakankamai žema“, - svarstė specialistė.

Pasak pašnekovės, pernai rugpjūčio pabaiga buvo maloniai šilta, vyraujanti temperatūra buvo 19-24 laipsniai. Be to, buvo gana sausa, tik kai kuriomis dienomis truputį palynodavo. Tik naktys buvo vėsesnės, ne tokios tvankios kaip šiuo metu. Rugsėjo pradžia taip pat buvo ne itin vėsi – 18-22 laipsniai, tik viena kita diena išpuolė šaltesnė. Pavyzdžiui, rugsėjo 2 d. buvo 12-16 laipsnių ir beveik visoje Lietuvoje smarkiai lijo.

„Taigi rugpjūčio pabaiga buvo sausa ir maloniai šilta, o rugsėjo pradžia – drėgnesnė ir kelios dienos buvo vėsokos. Nepaisant to, gana ilgai išsilaikė maloniai šilti orai ir tik peržengus į antrą pusę dienomis vyravo 15-18 laipsnių temperatūra. Pačioje rugsėjo pabaigoje jau buvo fiksuojamos šalnos“, - priminė I. Stankūnaitė.

Užpernai, 2012 m., atvėso anksčiau, nes jau rugpjūčio pabaigoje vyraujanti temperatūra buvo 16-21 laipsnis, tačiau orai buvo sausi, tik kai kuriomis dienomis palynodavo. Rugsėjo pradžioje laikėsi 17-21 laipsnio šiluma ir taip pat vyravo sausi orai. Tačiau visa savaite anksčiau nei 2013 m. pradėjo vėsti.

„Taigi pastaraisiais metais vyravo maloniai šilti orai. Vasaros ir rudens sandūra vis dar buvo vasariška. 19-24 laipsniai yra normali lietuviškos vasaros temperatūra. Pernai rugpjūčio pabaigoje ji tokia kaip tik ir buvo, užpernai – kiek vėsesnė nei įprastai, tačiau drastiško atšalimo taip pat nebuvo. 21-22 laipsniai dienos metu – visai komfortiška temperatūra“, - teigė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)