Apie tokią policijos darbo kasdienybę vasarą DELFI pasakojo laikinasis Palangos miesto policijos komisariato viršininkas Gintautas Pocevičius.

Palangoje kasdien dirba ne tik šio miesto pareigūnai, bet ir iš Klaipėdos apskrities atsiųsta pagalba, o savaitgaliais atvyksta pareigūnai iš visos Lietuvos.

„Šiemet dar neturėjau nė vieno laisvo savaitgalio“, - prieš ilgąjį Žolinių savaitgalį ir paskutinį vasaros sezono pasispardymą kurorte DELFI pripažino jis.

Tačiau G. Pocevičius nenorėjo tiksliai įvardyti, kokios policijos pajėgos ruošiasi darbui savaitgalį.

„Didžiausios policijos pajėgos dirba naktimis, į gatvę pareigūnai išeina nuo 22 val. ir nuo 24 val. Net ryte 6-7 val. ryto jaunimas būna dar nenuėjęs miegoti, tuo metu jie išeina iš barų, grįžinėja iš paplūdimio. Nesunku įsivaizduoti, kaip jie elgiasi ir kiek rūpesčių kelia policijai. Tokiu metu jaunimui būna sunku prasilenkti vienam pro kitą, prasideda santykių aiškinimasis tiek paplūdimyje, tiek mieste“, - kalbėjo kurorto policijos vadovas.

Policijos duomenimis, neramiausia gatvė Palangoje yra J. Basanavičiaus, antra vieta pagal policijos iškvietimus tenka paplūdimiui ir jame visą naktį veikiantiems barams.

Policijai tramdyti tenka ne tik vaikinus, bet ir merginas. „Jos kartais būna konfliktų iniciatorės", - pastebi jis.

Paklaustas, kokių miestų gyventojai išsiskiria agresyviu elgesiu, G. Pocevičius sakė:
„Vieną savaitgalį mes net juokavome, kad ką pažeidusį viešąją tvarką bekalbinsi, ar įspėsi, tas bus iš Šiaulių. Bet taip buvo tik vieną savaitgalį. Šiaip statistikos nevedame“.

Jo teigimu, Palangą pamėgę turistai iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos policijai jokių problemų nekelia.

„Matyt, atvyksta brandesni žmonės, kurie gali tai sau leisti“, - svarstė pašnekovas.

Auksinius papuošalus nuėmė miegančiam

Dar viena bėda – pernelyg didelis atvykusių ilsėtis atsipalaidavimas. „Nereikia pamiršti, kad paskui plūstančius poilsiautojus važiuoja ir ilgapirščiai“, - pabrėžė pašnekovas.

Tačiau paradoksas – retu atveju vagys braunasi laužydami langus ir duris. Jos dažniausiai jų laukia plačiai atvertos.

„Liepą, kai buvo karšta, būdavo daug pranešimų apie vagystes iš namelių, ypač Šventojoje. Nameliuose žmonės miegodavo atsidarę ne tik langus, bet ir duris, nes buvo labai karšta. Tačiau atsibudę ryte nemaloniai nustebdavo pamatę, kad nebeturi vertingų daiktų“, - teigė G. Pocevičius.

Jis sakė, kad dar prieš vasaros sezono pradžią policija ragina verslininkus aptverti nuomojamų būstų teritorijas, pasirūpinti apšvietimu, tačiau ne visi į tai įsiklauso.

„Būna, kad naktį dirbantys pareigūnai patys uždarinėja namelių duris arba žadina poilsiautojus. Tai yra masinis reiškinys, nes jiems karšta miegoti. Žinoma, yra ir kita medalio pusė – būna ir gerai pašventusių turistų. Turime kuriozą, kai net miegančiam poilsiautojui nuo kaklo nukabino auksinę grandinėlę. Būna, kad ir J. Basanavičiaus gatvėje ant suoliuko ar paplūdimyje persirengimo būdelėje žmonės palieka išmanųjį telefoną“, - sakė pašnekovas.

Dar viena poilsiautojų klaida – automobiliuose paliekami vertingi daiktai. „Juk retai būna, kad vagys išdaužtų automobilio langą, jeigu ten nėra vertingų daiktų. Dažniausiai automobiliuose žmonės palieka pusę gyvenimo: ir pinigus, ir kompiuterius, ir kitus vertingus daiktus“, - teigė G. Pocevičius.

Amžinas konfliktas J. Basanavičiaus gatvėje

Negyjantis policijos galvos skausmas – ir plyšaujanti garsi muzika pagrindinėje kurorto J. Basanavičiaus gatvėje. Tai yra nuolatinis norinčių gerai pasilinksminti ir tų, kurie nori išsimiegoti nesutarimas.

„Triukšmas yra opi problema, ypač J. Basanavičiaus gatvėje, kur šalia įsikūrę barai, restoranai ir viešbučiai. Nors yra numatyta, kad jeigu po 24 val. muzika groja patalpoje, langai ir durys turi būti uždaryti, yra surašyta daug protokolų dėl pažeidimų, bet situacija nesikeičia. Tas pats yra iš Šventojoje“, - sakė G. Pocevičius.

Nemokama nakvynė rūpi ne tik jaunimui

Palapinė Šventojoje
Naktį policija taip pat vaikštinėja kopose ir gatvėse ieškodama miegančių paplūdimyje arba automobiliuose. Ir viena, ir kita nakvynės forma Palangoje yra draudžiama.

Tiesa, laikinasis Palangos policijos vadovas pripažįsta, kad tokie poilsiautojai dažniausiai atsiperka įspėjimu ir prievole persikelti miegoti kitur.

„Miegojimas automobiliuose yra pakankamai populiarus ir jį renkasi ne tik jaunimas, bet ir vyresni žmonės, kurie nenori leisti pinigų kambarių nuomai. Nesakau, kad kiekvienu atveju mes mojuojame kardu ir baudžiame, bet tokius poilsiautojus žadiname, įspėjame, liepiame išvažiuoti į nuošalesnę vietą. Miegančius kopose irgi žadiname ir liepiame išsikraustyti“, - teigė jis.

Baltarusiai atostogas Palangoje prisimins ilgai

Policijos pareigūnai pastebi, kad kasmet į Palangą atvykstantys poilsiautojai tampa vis kultūringesni.

„Vieną savaitgalį į mane J. Basanavičiaus gatvėje kreipėsi šeima iš Baltarusijos. Žmona prie persirengimo kabinos paliko rankinę su dokumentais, vizomis ir pinigais, kurios persirengusi jau neberado. Užsirašiau telefoną ir pažadėjau susisiekti, jei pavyks atrasti. Nespėjau pereiti visos J. Basanavičiaus gatvės, kai prie manęs priėjo moteris su ta rankine. Žinoma, dalies pinigų baltarusiai pasigedo, bet visi dokumentai buvo“, - prisiminė G. Pocevičius.

Anot jo, tai nėra vienintelis atvejis, kai pilietiški poilsiautojai į policiją atneša rastus daiktus.

„Buvo atvejis, kai mums žmonės atnešė svečio iš Vokietijos drabužius, piniginę, laikrodį ir dokumentus. Jis dėl jų kreipėsi vėliau nei juos žmonės atnešė daiktus“, - dar vieną pavyzdį pateikė G. Pocevičius.

Šią vasarą už įvairius teisės aktų pažeidimus į komisariatą pristatyti 675 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)