Vaisių užpuolė liga

„Šis banano atvejis, kuris matomas nuotraukoje, vadinamas viroze (banana streak virus, BSV). Šis virusas gali atsirasti užkrėstose bananų plantacijose. Tačiau tai yra itin retas atvejis ir šansų, kad toks bananas patektų vartotojams – labai mažai“, – komentuoja „Lidl Lietuva“ kokybės užtikrinimo departamento atstovas Karolis Lebednikas. Nors BSV nėra pavojingas žmogaus sveikatai, tokios ligos užpulto vaisiaus vis tiek geriau atsisakyti.

Bananas, nuotr iš asmeninio archyvo

Pačius skaniausius bananus galima atskirti iš išvaizdos: atkreipkite dėmesį į vieną detalę

Bananai

Pasak K. Lebedniko, vaisių ir daržovių kategorijoje bananai yra viena populiariausių prekių: „Tikėtina, kad bananų populiarumą lemia ne tik patraukli kaina, bet ir priimtinos skoninės savybės, galimybė panaudoti šį vaisių kituose patiekaluose ir pan. Bananai išlieka populiarūs ištisus metus, tačiau dėl sezoniškumo kartais įgyja rimtų konkurentų, tokių kaip arbūzai, šilauogės ar trešnės vasarą, persimonai rudenį arba mandarinai žiemą“.

Kalbėdamas apie bananų ypatybes, K. Lebednikas sako, kad nokdamas bananas gamina savyje cukrų, kas ir daro bananą skanesniu. Tai reiškia, kad kuo vaisius geltonesnis, tuo daugiau cukraus jis turi ir yra saldesnis, skanesnis. Pakankamai sunokusiu ir skaniu bananą galima laikyti jau tuomet, kai pats bananas būna geltonas, o jo galiukai – dar žalios spalvos. Pagrindinis bananų nokimo faktorius – temperatūra, tad šiltai laikomas bananas sunoks greičiau ir atvirkščiai – laikomas šaltai noks lėčiau. Jei ant banano kartais pastebimi juodi įbrėžimai, tai dažniausiai būna mechaniniai banano odos pažeidimai, kurie skoniui ar nokimui įtakos neturi.

Bananai nuolat tikinami laboratorijose

Pasak „Lidl“ atstovo, vaisių ir daržovių kokybei užtikrinti yra taikomi gerokai griežtesni nei teisės aktuose nurodyti reikalavimai. Pavyzdžiui, patvirtinti veikliosios medžiagos likučių kiekiai negali viršyti trečdalio didžiausios leistinos likučių koncentracijos, t.y. 33 proc. nuo Europos Sąjungos reglamente nustatyto limito. Be to, bendra nustatytų pesticidų likučių suma negali viršyti 80 proc., o aptinkamų veikliųjų medžiagų skaičius – penkių.

„Šie sprendimai – paties prekybos tinklo iniciatyvos, kuriomis siekiame dar labiau tausoti bioįvairovę ir mūsų klientams pasiūlyti kaip įmanoma aukštesnės kokybės produktus. Visi vaisiai ir daržovės, tarp jų ir bananai, kurie atsiranda prekybos tinklo parduotuvių lentynose, yra nuolat tikrinami nepriklausomose akredituotose laboratorijose. Augintojai, su kuriais nuolat bendradarbiauja „Lidl“, privalo turėti GLOBALG.A.P. tarptautinį sertifikatą, įrodantį, kad augintojo ūkyje vadovaujamasi geraja žemdirbystės praktika, čia atsakingai naudojami ištekliai, užtikrinama darbuotojų ir produktų sauga“, – patikina K. Lebednikas.

Bananai
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)