Kojines mūvėti būtina

Kai nuo pat ryto lauke svilina karštis, tikriausiai ilgai sukate galvą, kokius batus apsiauti: basutes, sportbačius, o galbūt odiniai batai geriausi? GRYNAS.lt kalbinti mokslininkai ir batų pardavėjai teigė, kad vasarą labai svarbu teisingai pasirinkti avalynę, nes priešingu atveju nepavyks išvengti nemalonių pojūčių.

Pirmasis Kauno technologijos universiteto (KTU) Dizaino ir technologijų fakulteto docentės, dr. Eglės Fataraitės patarimas paprastas – reikėtų turėti keletą porų vasarinių batų, kad kas dieną netektų eiti su tais pačiais. Tai svarbu, kadangi per dieną batai suprakaituoja, o per vakarą išdžiūti nespėja.

Taip pat, jos teigimu, kuo aplinkos temperatūra aukštesnė, tuo batai turėtų būti atviresni. „Esant aukštai aplinkos temperatūrai labiausiai tinka bepamušalinė avalynė – basutės, sandalai“, - atskleidė KTU atstovė.

Visgi tokios avalynės biuruose dirbantys žmonės neretai negali avėti. Jų batai privalo būti uždari ir atitikti oficialumo reikalavimus. Tokiu atveju mokslininkė patarė naudoti gerai drėgmę sugeriančias kojines ir prakaitavimą mažinti specialiomis priemonėmis.
Per karščius geriausiai tinka basutės

Daug kas per karščius renkasi plastikinę arba guminę avalynę, kitaip dar vadinamą tiesiog kroksais. Visgi pašnekovė įspėjo, kad tai neturėtų būti pagrindinis vasaros apavas. „Jei plastikinė avalynė yra uždara, ji tampa puikia terpe mikroorganizmų, bakterijų dauginimuisi, ypač karštomis vasaros dienomis. Basutės karštą vasaros dieną – idealu“, - sakė docentė, pridūrusi, kad nereikia pamiršti, jog tamsios spalvos batai vasarą įkaista greičiau nei šviesūs.

Jei vasarą dėvite uždarus batus be kojinių – sukluskite. Intensyviai prakaituojant kojai, batas tampa tikra mikroorganizmų veisykla. Kaip tik todėl kojinės padeda išlaikyti higieną.
M. Bieliauskas
Kuomet koja šiek tiek suprakaituoja, ji bateliuose laikosi ne taip stabiliai, pradeda slidinėti. Tuomet batai gali pradėti trinti, spausti. To išvengsi net ir užsidėjus plonytes nailonines kojines. Žinoma, prie basučių kojinių nereikėtų dėvėti.

„Jei avalynė atvira, kojinės tikrai nėra būtinos. Karštą vasaros dieną, pėdai prakaituojant uždaros, nors ir iš natūralių medžiagų pagamintos avalynės vidus, kaip ir plastikinės avalynės atveju, tampa puikia mikroorganizmų dauginimosi terpe. Kuo prakaitavimas intensyvesnis, tuo sąlygos jiems daugintis palankesnės. Todėl kojinės šiuo atveju yra viena iš avalynės higienines savybes gerinančių priemonių“, - teigė E. Fataraitė.

Kroksų naudoti nepataria

Parduotuvės „Montis magia“ vadovas Arūnas Kamandulis per karščius taip pat patarė rinktis basutes arba sandalus. „Net ir su sandalais kaista koja, todėl jokie kiti batai tokiu atveju nebus geresnis variantas“, - sakė pašnekovas.

Dirbantiems biure ir negalintiems avėti sandalų jis patarė rinktis kokybiškus uždarus sintetinius arba odinius batus. „Sintetika gali būti kiauresnė nei oda. Odos iki tokio lygio neišdirbsi – jos nedaro tokios kiauros. Vis dėlto klasikiniai odiniai batai taip pat turi nemažai skylučių, per kurias vyksta „kvėpavimas“, - sakė vyras.

Tuo tarpu bendrovės „Šiuolaikinės mados centras“ direktorius Mantautas Bieliauskas laikėsi pozicijos, kad kojos idealiausiai jaučiasi apautos natūralios odos avalyne. Tačiau vasarą, pasak jo, yra daugiau alternatyvų nei žiemą. Pavyzdžiui, nešiojant visai atviras basutes galima rinktis ir pagamintas iš sintetinių medžiagų. Na, o kai oras vos vėsesnis, puikus pasirinkimas yra tekstiliniai sportiniai bateliai.

O apie „Crocs“ tipo batus A. Kamandulis neatsiliepė teigiamai. Pašnekovo manymu, nors jie ir turi tarpus, tačiau to neužtenka, kad kojos neprakaituotų: „Kroksai praktiškai „nekvėpuoja“ ten, kur liečiasi su oda. Ten, kur kiaura, viskas gerai, bet uždarų vietų medžiaga tikrai „nekvėpuoja“, - tikino parduotuvės vadovas.
Batų be kojinių dėvėti negalima

Panašios nuomonės laikėsi ir M. Bieliauskas. Jo manymu, tokie batai negali būti nešiojami visą dieną, mat guma oro nepraleidžia net jei bateliai yra ažūriniai. Juose kaupiasi nešvarumai, dauginasi bakterijos. „Panašios formos, tačiau daug prastesnės kokybės guminiuose bateliuose, pagamintuose iš prastesnių medžiagų, kojos labai prakaituoja. Tad šių batelių nereiktų nešioti nuolat“, - teigė pašnekovas.

Kokias kojines rinktis?

Jis, kaip ir KTU mokslininkė, nepatarė vasarą autis batus ant nuogos kojos. Pašnekovo manymu, tai nėra higieniška: „Be kojinių dėvėti batus pirmiausia nepatariame dėl higienos. Batai taip dažnai neplaunami, o kojines galima keisti keletą kartų per dieną. Jei bate susikaupia prakaito ar purvo, prastėja „kvėpavimo“ savybės. Aišku, yra batų, kurie specialiai tam pritaikyti. Kai kurie sandalai gaminami taip, kad nesulaikytų prakaito. Bet į paprastus batus kišti basą koją tikrai nerekomenduojama. Taip pat nereikia pamiršti, kad batus reikia dezinfekuoti specialiomis priemonėmis. Be to, reikia vėdinti batus, todėl nepatartina tų pačių naudoti kasdien.“

M. Bieliauskas atskleidė dar vieną priežastį, kodėl vasarą vertėtų dėvėti kojines. Jo teigimu, suprakaitavus kojai batai pradeda trinti. „Kuomet koja šiek tiek suprakaituoja, ji bateliuose laikosi ne taip stabiliai, pradeda slidinėti. Tuomet batai gali pradėti trinti, spausti. To išvengsi net ir užsidėjus plonytes nailonines kojines. Žinoma, prie basučių kojinių nereikėtų dėvėti“, - aiškino vyras.

Pasidomėjus, kokias kojines geriausia rinktis vasarą, A. Kamandulis sakė, kad dirbant biure verta rinktis medvilnines. Apskritai, jo teigimu, šios yra populiariausios. O sintetinių kojinių pašnekovas nepatarė rinktis tiems, kas neturi galimybės kojinių dažnai pasikeisti.
A. Kamandulis
Yra tokia nuomonė, kad „Gore-Tex“ labai gerai „kvėpuoja“. Tai yra membrana, kuri apsaugo nuo peršlapimo. Žinoma, tai nėra guminiai batai, kurie visai „nekvėpuoja“. Jie „kvėpuoja“, bet batai be „Gore-Tex“ orą praleidžia geriau. Tokių batų reikia tikrai ne visada.

„Medvilninės kojinės tinka kasdieniam nešiojimui, bet jų geriau nesirinkti aktyviems žmonėms. Medvilnė traukia drėgmę ir jos neatiduoda. Sintetinių kojinių daug kas bijo. Pigių kokybė tikrai prasta. Tokiu atveju prakaitavimas gali būti netgi skatinamas. Aukštesnės kokybės sintetinės kojinės geriau garina ir dėl to gali jaustis sausesnis. Bet jei daug prakaituoji, ilgai su jomis būti nėra taip smagu. Jei nespėjama drėgmės išgarinti, ji lieka bate“, - aiškino parduotuvės vadovas.

Tuo tarpu M. Bieliauskas sakė, kad moterims nereikėtų dėvėti pėdkelnių, jei jos avi basutes. O vyrams jis patarė nesirinkti sintetinių kojinių: „Pėdkelnes daug kur reikalauja nešioti etiketas. Žinoma, prie pėdkelnių netinka basutės atviru priekiu. Norint nešioti tokias basutes, pėdkelnes reikia palikti namie. Tačiau jos puikiai tinka prie batelių uždara nosimi. Vyrams geriausia rinktis kojines su kuo mažiau sintetinių medžiagų. Kojos mažiau prakaituoja, ne taip dauginasi bakterijos, kurios ir sukelia nemalonų kvapą.“

Gamtoje geriausi - „kvėpuojantys“ batai

Kokie batai geriausiai tinka aktyviai išvykai gamtoje? Parduotuvės „Armijai ir civiliams“ konsultantas Gintautas GRYNAS.lt sakė, kad perkant batus kelionėms į gamtą pirmiausia reikia išsirinkti jų aukštį.
Specialistai per karščius nepatarė dėvėti aukštakulnių

Anot jo, planuojant kelionę į kalnus patartina rinktis vidutinio aukščio batus, „kad būtų „įrišta“ čiurna ir kad būtų mažesnė tikimybė išsisukti koją“. Tokius pačius reikėtų rinktis ir susiruošus į mišką ar žygį šlaituose. Žemus batus be aulo verta rinktis, jei būsite gamtoje, bet žinote, kad nepateksite į nepatogias situacijas. O ilgi batai geriausia tinka susiruošusiems į medžioklę arba pelkėtas vietas.

„Vasarą geriausia sintetinė medžiaga, tai primenanti tinkliuką, per kurį batai geriausiai kvėpuoja. Kad batai neperšlaptų naudojama „Gore-Tex“ medžiaga. Batai be „Gore-Tex“, žinoma, geriau kvėpuoja. Bet jei norima, kad nesušlaptų koja, reikia rinktis batus su ja, - tikino Gintautas, pridūręs, kad dažniausia klaida, kai į žygiui skirtus batus kišama koja, apauta dvejomis kojinėmis.

Visgi neįgudusiam turistui odiniai žygio batai gali būti nepatogūs. Anot jo, tokius batus reikia pirkti tik tada, kai to tikrai reikia: „Odiniai tinka tada, kai reikia tvirtų batų, naudojamų ekstremaliomis sąlygomis. Jei žmogus prie odinių batų nėra įpratęs, jie nebus patogūs. Tokiu atveju reikia storesnių kojinių.“

Kokias klaidas žmonės daro dažniausiai? Parduotuvės konsultantas paminėjo dvi: „Dažnai žmonės kalnuose, kai reikia vaikščioti kietu pagrindu, pasirenka batus su plonu padu. Tačiau jie pritaikyti vaikščioti minkšta danga. Taip pat dažnai atsitinka taip, kad žmonės, važiuojantys atostogauti ten, kur nelyja, pasiima batus su „Gore-Tex“. Suprantama, kad tada prakaituos koja.“

Dažnai suklaidina reklama

A. Kamandulis taip pat laikėsi nuomonės, kad dažnai suklystama be reikalo pasirenkant sunkiai vandenį praleidžiančius batus. Jo teigimu, dažnai žmones klaidingą sprendimą priima prisižiūrėję iškalbingų reklamų.
Per karščius aptariama rinktis sandalus

„Yra tokia nuomonė, kad „Gore-Tex“ labai gerai „kvėpuoja“. Tai yra membrana, kuri apsaugo nuo peršlapimo. Žinoma, tai nėra guminiai batai, kurie visai „nekvėpuoja“. Jie „kvėpuoja“, bet batai be šios medžiagos orą praleidžia geriau. Tokių batų reikia tikrai ne visada“, - sakė pašnekovas.

M. Bieliauskas savo ruožtu teigė, kad einant į darbą ir važiuojant į gamtą reikėtų rinktis skirtingus batus. Jei jūsų darbas stovimas, geriausiai tinka batai žema pakulne. O susiruošusiems į gamtą jis siūlė autis uždarus batus.

„Darbe reiktų rinktis patogią avalynę, laikytis higienos normų. Jei visą dieną stovite, geriau rinktis batus žemesne pakulne, kad kojos mažiau pavargtų. Taip pat reikia atsižvelgti į oro sąlygas – karščiausiomis dienomis nevarginti savęs uždarais batais ir kojinėmis, rinktis basutes.
Gamtoje geriausia rinktis sportinius odinius batelius. Taip į batelius nepribyrės smėlio, žemių, nesušlapsite perėję per žolę. Jei einate į mišką ar yra šlapia, patogu avėti guminius batus. Jie nepraleidžia drėgmės, nebaisu išsipurvinti“, - dėstė pašnekovas.