Giedoti Tautišką giesmę ne gėda ir savo namo kieme, pasisveikinant per tvorą su kaimynais, bet ypatingą trauką Valstybės dieną įgauna didingą mūsų šalies praeitį menančios Lietuvos vietos. Tokios, kaip karalių miestas Merkio ir Nemuno santakoje – Merkinė.

Valstybės dienos renginiai Merkinėje prasidėjo šv. Mišiomis Subartonių kaimo koplytėlėje ir Lietuvos meno bei dailės mokyklų mokinių, dalyvavusių Vinco Krėvės-Mickevičiaus pasakos „Perkūnas, Vaiva ir Straublys“ iliustracijų konkurse, darbų paroda ir laureatų apdovanojimu šio rašytojo memorialiniame muziejuje. Popiet šventė persikėlė į Merkinės kultūros centą, kur jau antrą kartą surengtas Karaliaus Mindaugo vardo šachmatų turnyras.

Tautiška giesmė aidėjo Merkio ir Nemuno santakoje

„Garsi visame pasauly buvo Merkinės pilis“, – rašė „Milžinkapyje“ Krėvė. Būtent šį Krėvės kūrinį Valstybės dienos renginių Merkinėje organizatoriai kvietė prisiminti vėlų Valstybės dienos vakarą, jau po Tautiškos giesmės giedojimo. Muzikinę „Milžinkapio“ inscenizaciją prie Merkinės piliakalnio, beveik po tiltu per Nemuną pastatytoje scenoje atliko folkloro kolektyvas „Kukumbalis“, roko grupė „Sidabro“ ir gatvės šokių studija „J&J“.

Drauge su merkiniškais Valstybės dieną šventė keli šimtai svečių, suvažiavusių iš Vilniaus, Alytaus ir Druskininkų, savo vėliavą iškėlė Varėnos rajono Vydemių kaimo bendruomenė. Po tiltu sutiktas Sveikatos ministras Arūnas Dulkys sakė ne pirmus metus Valstybės dieną su visa šeima švenčiantis būtent Merkinėje.

„Turbūt čia kokie ypatingi biolaukai, kad taip gerai jaučiamės. O jei rimtai, tai kažkaip lengviau čia atsipalaiduojam, negu Vilniuje“, – kalbėjo ministras.

Tautiška giesmė aidėjo Merkio ir Nemuno santakoje

Krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška minėjo taip pat ne pirmą kartą užsukęs į merkiniškių Valstybės dienos šventę.

„Čia ypatinga vieta – piliakalnis, partizanų žygius menančios vietos“, – priminė politikas.

Mindauginių šventės organizatoriai lauko gėlių puokštėmis apdovanojo varduvininkus – gamtos mokslų daktarą Mindaugą Lapelę ir Merkinės krašto muziejaus vadovą Mindaugą Černiauską.

Sutemus šventės dalyviai neskubėjo skirstytis, nes piliakalnio papėdėje jiems koncertavo dainininkas Justinas Lapatinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją